Kaštan je natolik známý strom, že jej není třeba představovat. Nejčastěji zdobí městské parky nebo lemuje celé aleje. Tento mohutný strom dorůstá do výšky okolo 15 m. Robustní stromy jsou staré několik desítek let. Tvoří mohutnou korunu složenou ze silných větví obsypaných velkými dlanitě dělenými listy. Tmavě zelené listy jsou až 20 cm velké. Nejdekorativnějí je strom ovšem v květnu, kdy tvoří svíce bílých květů. Na podzim rostlina tvoří hladké nebo ostnité plody, které uvnitř skrývají velké, hnědé semeno - kaštan.

Charakteristika rostliny

Odrůdy: A. carnea (kaštan červený) - nese růžové květy, plody jsou téměř hladké;

A. hippocastanum (kaštan koňský) - nese bílé květy tyčící se jako svíčky. Plody mají trnitou skořápku, která skrývá hnědé semana - kaštany.

A. pavia - od června kvete karmínovými květy

A. parviflora (kaštan malokvětý) - dorůstá pouze výšky okolo 3 m , proto se hodí do zahrad. Dá se říci, že roste jako keř. Kvete drobnými, bílými květy.
Původ: Balkán
Druh: opadavý listnatý strom
Typ listu: velké listy, roztřepené či vícetvaré
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá, růžová
Kvete: Kvete od května do června.
Výška: 100 - 2000 cm
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Použití: Hodí se pro parkovou výsadbu a do alejí.
Tvarování / řez: Řez není nutný, odstraňují se pouze suché a odumřelé větve.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: normální zahradní ze
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: květen, červen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Ideální je slunné stanoviště.
Množení: Množíme výsevem, druh A. parviflora je možní množit hřížením.
Zemina: běžná zahradní zemina

Články na téma Kaštan


Kaštanovník jedlý, delikatesa, kterou si můžeme vypěstovat na své zahradě

Kaštanovník jedlý, delikatesa, kterou si můžeme vypěstovat na své zahradě

Před rokem 1990 měla spousta lidí několik předvánočních ovocných snů: dostatek banánů, pomerančů, mandarinek a pak hlavně pečené jedlé kaštany. A právě ty bylo horší sehnat než exotické ovoce. Na to se dala vystát fronta, jedlé kaštany ale nebyly skoro nikde. Kdo měl v té době vlastní plodící strom, byl vítězem mezi všemi. Dnes se to již jedlými kaštany na pultech obchodů jen hemží. Přesto ale stojí za to si vypěstovat vlastní. Už jen kvůli ceně a také kvalitě prodávaných kaštanů. Často bývají zapařené a napadené plísní, tedy zcela znehodnocené.

Pečené jedlé kaštany přímo z vašeho vlastního stromu, to není fikce

Pečené jedlé kaštany přímo z vašeho vlastního stromu, to není fikce

Obsah látek v plodech (semenech) podobný bramborám, energetické hodnoty dokonce vyšší, chuť nasládlá, oříšková, cizosprašnost stejná jako u lísek a dokonce i stejný škůdce. To je kaštanovník jedlý. Pečené jedlé kaštany bývaly u nás kdysi horkým nedostatkovým zbožím, dnes tomu tak již není, ale věděli jste, že si kaštanovník setý (či též jedlý) můžete sami pěstovat?