Bazalka znamená v řečtině "král", to dokazuje, jak byla dříve ceněna. V kuchyni patří mezi jednu z nejpoužívanějších bylinek. Patří mezi jednoletou rostlinu, kterou je nutné každoročně vysévat. Daří se jí lépe v květináči nežli ve volné půdě. Na konci léta květináč s rostlinou přenášíme do interiéru. Ze záhonu ji popř. přesadíme do květináče.Tvoří 25 - 60 cm vysoké lodyhy, které se větví. Listy jsou řapíkaté a obvykle mají zelenou barvu. Existují však i druhy s kadeřavými listy či druhy červenolisté. Kvete od května do srpna krémovými květy seskupenými v hroznu. Celá rostlina je aromatická. Na její chuť je třeba si zvyknout. Někomu chutná bylina sladce, někomu trochu slaně nebo mírně pálivě.
Povzbuzuje chuť k jídlu a trávení. Odstraňuje pocit přejedení, nadýmání. Působí mírně projímavě. Říká se, že u kojících žen podporuje tvorbu mléka, těhotným ženám se však konzumace nedoporučuje. V Itálii a Anglii tradice praví, že je bazalka symbolem toho, že je dívka k mání - nezadaná. Zatímco v Itálii si ji dívky zaplétaly do vlasů, v Anglii ji zavěšovaly do okna. V kuchyni se výborně hodí k masu, rybám, do salátů, těstovin, pomazánek. Čerstvá bazalka se výborně hodí k pokrájeným rajčatům. Spolu s olivovým olejem a solí tvoří dokonalou symfonii. Bazalka je nepostradatelná do italské pochoutky zvané Pesto, která se používá do těstovin nebo jako marináda.
Ideálním obdobím sběru je před 1. rozkvětem květů. Listy uchováváme čerstvé, sušené nebo mražené. Čerstvé listy uchováváme krátce v igelitovém sáčku v lednici. Déle vydrží naložené v olivovém oleji nebo v octě. Mražené listy jemně rozmixujeme a s trochou vody je dáme zmrazit do tvořítka na led. Až zmrznou, tak je přendáme do igelitového pytlíku do mrazničky. Sušené listy sušíme na tmavém stanovišti, aby neztratily svou barvu. Sušená bazalka snadno přijímá vlhkost z okolí a tím ztrácí své aroma. Stejně tak reaguje na světlo. Skladujeme ji proto v tmavé, vzduchotěsné nádobě.
Odrůdy:
|
Existuje mnoho druhů, které se liší barvou, velikostí a vůní.
bazalka pravá - vejčité, zelené listy. Květy jsou bílé, lehce zbarvené do fialova.
řecká bazalka - tvoří hustý keřík s drobnými listy zelené barvy;
fialová kadeřavá bazalka - zkadeřené listy mají jemně zvlněný okraj a mají fialovou barvu;
tmavě opálová bazalka - listy jsou pilovité a mají fialovou barvu, chuť je podobná zázvoru;
O. basilicum Cinnamon (skořicová bazalka) - tvoří olivově zelené listy, vůně je ostře kořenitá.
O. tenuiflorum (bazalka svatá) - tvoří jemně ochmýřené listy, její chuť a vůně je velmi výrazná. Oblíbená je zejména v thajské kuchyni.
O. basilicum Napolitano (bazalka kadeřavá) - vejčité listy jsou zkadeřené. Tento druh bazalky je velmi oblíbený do salátů, těstovin a pesta.
O.x citriodorum (bazalka citronová) - tento druh nejenom voní, ale také chutná po citrusech. Ideální je do salátových zálivek, ale také do osvěžujících sorbetů. |
Původ:
|
střední Evropa a jižní Asie |
Druh:
|
bylinka |
Typ listu:
|
malé listy, vejčité |
Barva květu:
|
bílá |
Kvete:
|
Kvete od května do srpna. |
Výška:
|
25 - 60 cm
|
Vůně:
|
Celá rostlina je silně aromatická. |
Náročnost pěstování:
|
Rostlina je středně náročná. Alfou a omegou je pravidelná zálivka. |
Použití:
|
Hodí se výborně do středomořské kuchyně, rajčatům, sýrům a rybám. Používá se do omáčky pesto (bazalka, česnek, sýr, piniové oříšky). |
Tvarování / řez:
|
Rostlinu je možné během vegetace seříznout 2 - 3x. |
Trvanlivost:
|
Je to jednoletá rostlina. |
Odolnost:
|
nemrazuvzdorná |
Vlhkomilnost:
|
normální |
Substrát:
|
normální zahradní ze |
Náročnost na pěstování:
|
středně |
Doba květů:
|
květen, červen, červenec, srpen |