Sdílet
 

Česnek kuchyňský | Allium sativum: pěstování

Rostlina | Česnek kuchyňský, Allium sativum

Česnek patří mezi jednu z nejstarších rostlin, které stále s oblibou pěstujeme. Již staří Egypťané a Římané česnek pěstovali a hojně využívali zejména jako lék proti nemocem. Používali ho jako koření a podle pověsti v boji proti upírům. V dnešní době se používá především pro teplou a studenou kuchyni - do salátů, omáček, k masu a zelenině. Pokrmům dodá díky svému specifickému aroma výraznou chuť. Česnek je bohatý na vitamín A, B a C, jód, vápník a selen. Je známý jako přírodní antibiotikum, snižuje krevní tlak, zvyšuje obranyschopnost organismu a zlepšuje trávení. V kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce. Říká se, že by měl každý člověk sníst týdně nejméně 2 stroužky česneku, aby si chránil své zdraví.

Pěstuje se pro složenou kulovitou cibuli, která je tvořena jednotlivými dužnatými šupinami - stroužky. Každý stroužek má vlastní "papírový" obal bílé nebo purpurové barvy. Rostlina tvoří oblý stonek, který je do poloviny zakrytý listovými pochvami. Listy jsou ploché, žlábkovité, tmavě zelené barvy. Obvykle má rostlina 8 - 15 listů, přičemž každý z nich je jinak široký. Řadí se do plodin druhé trati. Sem patří zelenina, která nesnáší přímé hnojení, přesto je na živiny náročná.

Květenství je až 1 m vysoké a vyrůstá z podpučí. Květy jsou oboupohlavné, květ je složen vrcholičnatým květenstvím zvaným šroubel, který je podepřen toulcem, který však brzy opadává. Květní lístky nesou zelenkavě bílou až narůžovělou barvu, zřídka mohou být bílé nebo nachové. Květenství je téměř vždy složeno pacibulkami, které je možné použít k vegetativními množení. Plodem je tobolka. Semena v našich podmínkách však rostlina nevytváří.

Alfou a omegou je určení správého času sklizně. Předčasnou sklizní bychom mohli ztratit až 20% výnosů, naopak přezrání cibulí zhoršuje skladovatelnost a česnek se snadno rozpadá. Viditelným ukazatelem je ohýbající nať, jejíž konce žloutnou a zasychají. Necháme-li nať zcela uschnout, nať se utrhne a cibule zůstává v zemi. Odrůdy vysazované na podzim sklízíme zhruba v polovině července. Nejdříve se sklízí nepaličáky, jejichž stonky v krčku nad zemí změknou. Paličáky sklízíme v době, kdy se stočený konec stvolu napřímí. Paličáky vysazované na jaře sklízíme srpnu.

Samotná sklizeň by měla probíhat zásadně za suchého počasí. Cibule jednotlivě podrýváme rýčem tak, abychom je nepoškodily. Očistíme je od zeminy ručně a rovnou nezdravé kusy likvidujeme. Rostliny svážeme do svazků. Dosušení cibulí provádíme na suchém, dobře větraném místě, ideální je rozvěšení na lískách. Zhruba po 3 týdnech odstřihneme nať cca 4 cm nad krčkem. Před uskladněním je nutné odstranit kořeny, které by jinak při skladování přijímaly vlhkost a česnek by začal vyrůstat. Jedině při správném skladování se tak nestane. Česnek skladujeme na suchém, bezmrazém místě.Velmi dekorativní je vázání česneku do copů, ve kterých se snadno suší a skladuje.

Charakteristika rostliny Česnek kuchyňský, Allium sativum

Odrůdy: paličák - cibule má nafialovělou barvu. Tvoří vysoký stvol zakončený palicí drobných pacibulek. Po vylomení krčku se jednotlivé stroužky rozpadnou. Sázíme jej na podzim. Skladovatelnost a výnosnost je průměrná.
Druhy:
Dukát - tvoří velké cibule s malým počtem velkých stroužků. Sklizeň začíná od března.
Ropal - vyznačuje se nízkým růstem, tvoří středně velké cibule s mnoha pacibulkami;
Jovan - velké cibule s mnoha pacibulkami bílé barvy s fialovými skvrnami;

nepaličák širokolistý (bílý zimní česnek) - tvoří velké cibule obvykle bíle zbarvené, vyjímečně nafialově. Na rozdíl od paličáku nevytváří stvoly. Sklízí se o něco dříve než paličáky. Vysazujeme jej na podzim. Vyznačují se dobrou skladovatelností.
Druhy:
Lukan - tvoří bílé cibule šedobílé barvy s fialovými skvrnami. Sklízí se od poloviny července.
Záhorský - tvoří středně velké cibule;
Mojmír - tvoří středně velké cibule bílé barvy s velkýmmi stroužky;

nepaličák úzkolistý (bílý jarní česnek) - tvoří úzké listy a srpovitě prohnuté, úzké stroužky. Vyniká nadprůměrnou skladovatelností, výnosnost je však spíš podprůměrná. Sázíme jej na jaře.
Druhy:
Japo - tvoří malé cibule bílé barvy;
Dakar - tvoří drobné cibule bílé barvy s hnědým žíháním;
Původ: Střední Asie
Druh: cibulová zelenina
Typ listu: střední listy, řemenité
Barva listu: zelené
Barva květu: bílá, růžová
Kvete: Kvete od června do srpna.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Nároky na světlo: přímé světlo
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: půda bohatá na humus
Doba květů: červen, červenec, srpen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Ideální je slunné a teplé stanoviště.
Voda: Pravidelná zálivka je obzvlášť nutná v době vzcházení česneku. Pozor však, rostlina nesnáší přemokření!
Hnojení: Před výsadbou půdu pohnojíme kompostem a Cereritem 50 g/m2. Pokud nemáme Cererit použijeme jednosložková hnojiva obsahující síru, které česnek potřebuje k tvorbě léčivých silic.
Množeni: Množení je možné vegetativně. Jednotlivé stroužky se sázejí do země.
Sadba: Česnek je vhodné vysazovat po rostlinách např. řepa, ukurky, zelí. Nedoporučuje se výsadba po rajčatech, jiné cibulové zelenině a bramborách, protože po nich česnek trpí fuzariózou.

Cibule sázíme vždy podle druhu. Na podzim od konce října do začátku listopadu sázíme paličáky a širokolisté paličáky. Pro jarní výsadbu od března do začátku dubna se hodí úzkolistý nepaličák. Nejčastěji se česnek pěstuje z podzimní výsadby.
Moření česneku
Před samotnou výsadbou česnek naloupáme na jednotlivé stroužky a namoříme jej proti houbovým chorobám a proti háďátku. Proti háďátku jej moříme na 6 - 12 hodin v  5% suspenzi přípravku Sulka. Po namoření je třeba nechat stroužky osušit a pokud nejsou ihned vysázeny, je třeba je uchovat v lednici. Proti houbovým onemocněním ještě po moření ve Sluce stroužky moříme 20 minut ve Fundazolu nebo Rovralu.
Sadba
Sázíme pouze zdravé stroužky s nepoškozeným obalem. U nepaličáků používáme pouze obvodové stroužky nikoli rostoucí z prostředku cibule. Stroužky sázíme do řádků vzdálených 30 - 40 cm, stroužky by měly být v řádku od sebe 10 cm ve hloubce 5 - 6 cm, při jarní výsadbě 4 - 5 cm.
Zemina: Vhodná je humózní, hlinitá půda, která je dobře provzdušněná. Nevhodné jsou těžké a studené půdy.
Škůdci: Česnek je často napadán háďátkem nebo houbovými infekcemi. Účinnou prevencí je moření stroužků před výsadbou. Dalším škůdcem, který může česnek napadnout je houbomilka česneková, jejíž mouchy nakladou brzy na jaře do vzcházejících rostlin vajíčka. Jejich larvy následně rostlinu vyžírají. Rostlina pak žloutne a kroutí se. Účinnou prevencí je přikrytí záhonu netkanou textilií. Jinak škůdce hubíme postřikem insekticidy.

Fotogalerie

Sdílet

Sdílení rostliny
Sdílejte na sociálních sítích

Rok na zahradě Rok na zahradě

Zahrada hrou Zahrada hrou

Rostlinná poradna Rostlinná poradna

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží

Další kategorie e-shopu

Diskuze na téma "Česnek kuchyňský"

Celkem komentářů: 1

Český česnek!!! 06.10.2013, 13:24:31

Dobrý den, nabízíme český česnek přímo od pěstitele - výborná kvalita, výrazná vůně a chuť, cena od 120,-/kg při větším odběru sleva, Litoměřicko… Tel: 604579774

Přidat nový komentář k rostlině "Česnek kuchyňský"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE