Čechřici znali již naše babičky, v současné době je však poněkud opomíjená. Stavbou svých listů je podobná kapradině. Zahradu nejenom zpestří, ale je výborným zpestřením jídelníčku.Její listy a plody mají totiž velmi jemnou a svěží chuť. Dokonce i dětem zachutná. Zatímco nezralá semena mají sladkou anýzovou chuť a uplatní se v ovocných salátech nebo nasekaná do zmrzlin, zralá černá semena mají chuť ořechovo-anázovou. Používají se do jablečných závinů či nadrcená do polévek. Kořeny je možné využít jako kořenovou zeleninu. Je možné je však jíst i syrové. Kořeny našly uplatnění pro výrobu vína, které je velice chutné a ve vinařských soutěžích sbírá ocenění. Čerstvé listy jsou vynikající v salátech, smetanových omáčkách či jogurtových dresinkách. Výborně se hodí do kompotů, zejména vynikne v těch z kyselejších ovoce. V lidovém léčitelství našla rostlina uplatnění pro snažší trávení po těžkých, tučných pokrmech.

Čechřice patří mezi vytrvalé rostliny dorůstající výšky 60 - 120 cm. Tvoří lysou lodyhu, dutou, jemně rýhovanou. Zatímco přízemní listy jsou řapíkaté, několikrát zpeřené, listy posledního řádu jsou nápadně podobné listům kapradí, dělené a nepravidelně zubaté. Lodyžní listy mají podobný tvar a výrazně se zmenšují. Zelené listy se na podzim zbarvují dofialova. Květy po rozedmutí sladce voní po anýzu. Rostlina kvete atraktivním květenstvím ve tvaru okolíku složeného drobnými bílými květy. Plodem je nažka. Semena jsou zpočátku zelená, po dozrání zčernají. U nás rostlina roste na vlhkých loukách, příkopech cest či podél potoků.

Charakteristika rostliny

Původ: hory jižní Evropy
Druh: bylina
Typ listu: vonné, roztřepené či vícetvaré
Barva květu: bílá
Kvete: Kvete zpravidla v květnu a v první polovině června.
Výška: 60 - 120 cm
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování.
Trvanlivost: Je to vytrvalá rostlina.
Odolnost: mrazuvzdorná
Vlhkomilnost: normální
Substrát: půda bohatá na humus
Náročnost na pěstování: bez nároků
Doba květů: květen, červen

Požadavky na pěstování

Stanoviště: Rostlině se daří ve stínu a či polostínu, krásně vyplní tmavší kouty.
Množení: Množí se samovýsevem. Dále je možné množení dělením trsů na podzim.
Sadba: Semena vyséváme na podzim, protože ke vzklíčení potřebují mráz.
Zemina: Vhodná je humózní půda.

Články na téma Čechřice


Co je pot-pourri a jak je připravit?

Co je pot-pourri a jak je připravit?

Pot-pourri se běžně prodává v obchodech buďto samotné, sypané nebo v různých textilních balíčcích a polštářcích. O co jde a jak si je připravit doma?