Pampeliška je dvouděložní rostlina, která roste snad všude. Bohužel i tam, kde není vítaná. Pro někoho je to obtížný plevel, pro jiné půvabná rostlina připomínající svými květy slunce, která je dokonalou léčivkou. Z pampelišky se dají použít všechny části rostliny. Nejsilnější je kořen, který se však musí sbírat ještě před rozkvětem rostliny, kdy jsou jeho účinky nejsilnější (březen - duben). Po umytí se suší, aby nedošlo k jeho plesnivění. Podporuje trávení, působí močopudně, pozitivně působí na metabolismus. Pomáhá při cukrovce, při chronické únavě, artróze a dně, zácpě. Uživá se ve formě odvaru, kdy se suchý kořen cca 1 lžička vaří se 100 ml vody zhruba jednu minutu. Odvar se naředí a pije se 2 - 4x denně.
Je to vytrvalá bylina dorůstající do výšky 5 - 40 cm. Tvoří lysé lodyhy bez listů, po poranění ronící mléko, které zanechává na kůži hnědé skvrny. Listy rostou v přízemní růžici. Jsou laločnaté, zubaté a mají jasně zelenou barvu. Květy se objevují na dutých stvolech od dubna do září. Květenství je složené z drobných jazykovitých listenů. Kořen je silný a poměrně dlouhý. Plod je malá, elipsovitá nažka s jemným ochmýřením. Všechny části rostliny obsahují mléčnou šťávu.
Mladé listy, které ještě neobsahjí hořké mléko se používají do jarních salátů, který tak obohatí o značné množství vitamínu C. Doporučuje se zejména diabetikům, protože obsahuje inulín. Z rozkvetlých květů se vyrábí pampeliškové víno nebo pampeliškový med, který je výborný při nachlazení.
Recept: 250 květů pampelišky omyjeme a vložíme do vody. Přidáme 2 omyté citróny nakrájená na kolečka a vaříme hodinu. Přelijeme přes síto a přidáme 1 kg cukru a vaříme 45 - 60 minut do zhoustnutí.