3 největší mýty o izolační pěně. Dejte si na ně pozor! Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Asi vám neuniklo, že v posledních letech na trh izolačních materiálů vstoupily stříkané izolační pěny. Svými jedinečnými vlastnostmi mnohdy překonávají doposud používané materiály a s oblibou si je tak na své domy nechává nastříkat čím dál více lidí. Jenže. Se stoupající popularitou pěn se na trhu objevily také mnohé podvodné firmy, které se na celém fenoménu snaží přiživit - nabízejí pěny pochybné kvality a záměrně šíří nepravdivé mýty. Pojďme se podívat na ty nejnebezpečnější z nich.

1. Měkká pěna je nenasákavá

Izolační pěny se v zásadě dělí na dvě hlavní skupiny. Měkké a tvrdé. Měkké pěny využíváme k izolaci interiérů – např. k zateplení podkroví, stěn, stropů nebo podlahy. Tvrdé pěny se pak používají pro izolaci exteriérů – střech, základů nebo fasád. Někteří prodejci vám přitom budou tvrdit, že měkká pěna je nenasákavá. Absolutní nesmysl.

Měkká pěna má otevřenou buněčnou strukturu a obsahuje vzduch. Pokud budete mít tu možnost, schválně zkuste vzít do ruky malý vzorek a ponořit ho pod vodu. Pěna vodu nasákne, na rozdíl od jiných izolací však dokáže vodu zpracovat a po vysušení zůstávají její vlastnosti stejné, jakoby se s žádnou vodou nepotkala (pozor, některé firmy opatřují vzorky latexovým nátěrem - před ponořením vzorku doporučujeme jeho ořezání). Každopádně platí, že měkká pěna není určená pro prostory s výskytem vody (a proto se používá převážně k izolaci v interiérech) a používá se jako tepelná izolace a ne izolace proti vlhkosti.
Izolace z Chytré pěny
Izolace z Chytré pěny

2. Měkká pěna působí jako parozábrana

Další mýtus kolující kolem měkkých pěn. Je pravdou, že pěna po nástřiku vytvoří na svém povrchu krustu, která do jisté míry jako parozábrana slouží. Rozhodně ji ale zcela nenahrazuje a zejména v případech, kdy pěnu aplikujete do vlhkých místností (typicky do koupelny nebo kuchyně) je parozábrana doslova nutností. Pokud vám některá z firem bude tvrdit opak, hned víte, s kým máte tu čest. S amatéry.

3. Tvrdá pěna je paropropustná

Třetí mýtus se točí kolem pěn tvrdých. Někteří prodejci vám budou tvrdit, že tvrdé pěny jsou paropropustné a můžete je klidně použít třeba pro izolaci podkroví, kde bude konstrukce dýchat. Jasně. A teď tu o Karkulce. Schopnost materiálu propouštět vodní páru se měří tzv. difuzním odporem. Platí, že čím nižší je hodnota difuzního odporu, tím více materiál dýchá (umožňuje průchod vodní páře). Tvrdá pěna má velmi vysoký difuzní odpor na hodnotách 30+ (pro srovnání – měkká pěna má odpor cca 2,8). Tvrdá pěna se proto využívá jako parozábrana a v žádném případě není paropropustná.
Izolace z Chytré pěny
Izolace z Chytré pěny
Chytrá pěna Bohemia, s.r.o. Poslat poptávku