3 tipy, jak vybrat koupelnový nábytek Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Aby vaše nová koupelna byla koupelnou vašich snů a splňovala všechny vaše potřeby a přání, tak je nutné si vše dobře změřit a rozmyslet.

Co potřebujete vědět předtím, než začnete zařizovat koupelnu?

Nejdůležitější je znát rozměry vaší budoucí koupelny a umístění všech dveří, oken a případných výklenků. Rozhodně nezapomeňte do plánu zařadit i vedení elektřiny a přípojky na vodu (pračka, vana, umyvadlo atd.). Od tohoto se potom odvíjí výběr zařízení a nábytku. Stejně jako je nutné vědět, jestli se vám pod umyvadlo vejde skříňka, tak je důležité i to, z jakého materiálu jsou v místnosti stěny. A to proto, abyste k závěsným skříňkám vybrali to správné uchycení.

Při zařizování koupelny také myslete na to, kde a jak budete mít umístěné topné těleso. 

Vybavení koupelny Hornbach
Vybavení koupelny Hornbach

Jaké typy koupelnového nábytku jsou v nabídce?

Vybírat můžete z nepřeberného množství skříněk, barev, dekorů, korpusů a kování, které si můžete individuálně nakombinovat nebo objednat na míru. Koupelnový nábytek je vyroben tak, aby odolal vlhkému prostředí a vyhovoval i hygienicky. 

Jedním z materiálů je LDT. Je to laminovaná dřevotřísková deska, jejíž povrch proti vlhkosti chrání fólie nebo lak. Odolnost desky se ještě zvyšuje speciálním oblepením hran, aby vlhkost vůbec neměla šanci do desky proniknout. Platí také, že čím silnější LDT deska je, tím je také pevnější a stabilnější. 

Druhým materiálem pro výrobu koupelnového nábytku je dřevovláknitá deska MDF, ze které se nejčastěji vyrábějí dvířka. Tento materiál vám nahradí vzhled masivního dřeva, má hustší strukturu a je tak, co se týče finálních úprav, více flexibilní. Setkáte se nejen s hladkými povrchy, ale také s různými vyřezávanými dekory. Povrch je taktéž chráněn proti vlhkosti fólií nebo lakem. 

Doporučujeme vybírat spíše povrchy lesklé nebo s dekorem nejen proto, že vypadají luxusněji, ale také proto, že na matném povrchu mohou být vidět otisky. Nábytek ošetřujte čisticími prostředky k tomu určenými.

Vybavení koupelny Hornbach
Vybavení koupelny Hornbach

Koupelnové skříňky

Mnoho variant a kombinací, to jsou koupelnové nábytkové sety, police a regály. Do vaší koupelny se může hodit jak závěsná skříňka, tak i spodní nebo vysoká skříň. Vybírat můžete z variant se šuplíky, poličkami nebo jen s policemi bez dvířek.  

Směr otevírání můžete v případech, kdy se vám zalíbí skříňka s jednoduchým povrchem (půjde bez obav otočit dvířka), sami upravit tím, že vyměníte i umístění kování.  

Některé skříňky, hlavně ty úzké a vysoké je nutné z bezpečnostních důvodů ještě připevnit ke zdi, aby nedošlo k jejímu převrácení.  

Velmi praktickým kusem koupelnového nábytku je zrcadlová skříňka, tzv. galerka. Je to kombinace úložného prostoru se zrcadle. A když si vyberete variantu se světlem, vyjde vás to nejlevněji. Počítejte ale s tím, že zabudované světlo musí mít instalaci (kabel) vedenou ve zdi. Umyvadlo lupte raději rovnou se skříňkou, později nebudete muset hledat tu, která se pod něj vejde.

Vybavení koupelny Hornbach
Vybavení koupelny Hornbach

Čím ještě vybavit koupelnu?

Sprchové kouty jsou praktické rovnou z několika důvodů. Nejen, že je jejich pořízení poměrně dostupné, také zaberou v místnosti minimum místa. Jsou proto vhodné do menších (třeba panelákových) koupelen, kde bojujete s každičkým centimetrem. Když si navíc vyberete dobře, bude sprchový kout působit elegantním dojmem a vaší koupelně vtiskne luxusní ráz. 

Na rozdíl od sprchového koutu je sprchový box kompletním sprchovým koutem se vším všudy a stačí ho jen napojit na rozvody a odpad. U sprchového koutu se často nevyhnete stavebním úpravám.  

Vany obecně umisťujeme do větších koupelen (zejména těch v rodinných domech), které disponují dostatkem prostoru. Kromě klasických obdélníkových van samozřejmě existují i ty s atypickou konstrukcí, které dokážou perfektně bojovat s nedostatkem místa.  

Koupelnu dělá také spousta malých, ale důležitých pomocníků, které oceníte každý den. Na zeď připevněte háčky a držáky na ručníky, nástěnné sušáky na prádlo, na umyvadlo patří misky na mýdlo a dávkovače, u toalety nesmí chybět držáky toaletního papíru, WC štětky. Pokud ještě máte v koupelně místo, určitě se vám budou hodit různé úložné boxy, odpadkové koše a koše na prádlo. Vždy bude příjemné, když z vany šlápnete na koupelnové koberce a předložky. A nezapomeňte, že stěnu by mělo zdobit krásné zrcadlo do koupelny a v něm být vidět váš úsměv. 

Zdroj: PR článek společnosti HORNBACH

Vybavení koupelny Hornbach
Vybavení koupelny Hornbach
HORNBACH BAUMARKT CS spol. s r.o. Poslat poptávku