Aby vánoční osvětlení nebylo kýčem Zobrazit fotky zobrazit 15 fotek

Výběr dekorativního vánočního osvětlení se liší v případě venkovního použití a svítidel do interiéru. Ty exteriérové musí být odolné vůči klimatickým vlivům, můžeme je však použít i v interiéru, ale nikoli naopak. A navíc – proč bychom to dělali, když je exteriérové osvětlení dražší. Vybrat si můžeme mezi světelnými kabely, řetězy, rampouchy (krápníky), závěsy, sítěmi a motivy.

Vybíráme světelný zdroj

Světelným zdrojem může být tradiční žárovka v jakémkoli provedení nebo LED zdroj. Vánoční dekorace s LED zdroji světla sice bývají dražší, ovšem spotřebují minimum elektřiny a mají dlouhou životnost. Přitom nabízejí širokou škálu barev světla: studené či teplé bílé podobné světlu žárovky, červené, zelené, modré a nebo takzvané multicolor, kdy zdroj mění barvu světla. Nabízeny jsou i takzvané FROSTED LED světelné zdroje s mléčným efektem (světlo je podobné světlu mléčné žárovky) a FLASH LED, které dělají pravidelné záblesky (například každá osmá ledka), což způsobuje efekt třpytu. Nabízené jsou světelné kabely, řetězy, girlandy, krápníky, závěsy, sítě, svíčky, květiny, sněhové vločky, 2D a 3D motivy a dekorace. Zajímavé jsou také umělé stromky s optickými vlákny.
Girlandy s barevnými žárovkami
Girlandy s barevnými žárovkami

Světelné kabely

Světelné kabely vybíráme podle typu a barvy. A právě světelné kabely se prodávají v podobě světelných řetězů, rampouchů (krápníků), závěsů, sítí, motivů a dekorací. Nosný kabel světelných dekorací je vyráběn ve čtyřech základních barvách – bílé, černé, zelené a jako průhledný. Zelené kabely jsou ideální k instalacím na stromy, černé kabely třeba na tmavé fasády, bílé a čiré kabely na světlé podklady.

Světelnými kabely můžeme lemovat budovy, střechy, zdobit stromky a stromy, vytvářet motivy a dekorace. Jsou konstruované jako hadice, ve kterých jsou světelné zdroje zalité. Hodí se pro venkovní i vnitřní výzdobu a osvětlení. Zdrojem světla mohou být malé žárovky i ledky. 
Světelné kabely
Světelné kabely
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba

Světelné řetězy - girlandy

Jde o nejčastější typy vánočního dekorativního osvětlení, jsou konstruované jako nosné kabely, na kterých jsou umístěné světelné zdroje. Jsou vhodné jako dekorace stromků a stromů včetně těch vánočních, pod které pokládáme dárky, ale i jako dekorace budov, oken, balkónů, říms. Zdrojem světla mohou být opět malé žárovky či ledky a nosné kabely mohou mít různé barvy. Jsou vhodné pro venkovní i vnitřní osvětlení.
Světelný řetěz
Světelný řetěz
Světelný řetěz
Světelný řetěz
Světelný řetěz
Světelný řetěz
Světelný řetěz s rampouchy
Světelný řetěz s rampouchy

Světelné rampouchy (krápníky)

Světelné rampouchy jsou v zimě velice oblíbené a samozřejmě především na Vánoce. Jsou konstruované jako nosné kabely, ze kterých visí další kabely různé délky, které jsou osazené světelnými zdroji – mohou to být kabely a nebo girlandy. Používají se především jako lemování budov, střech, domovních štítů, teras, říms a balkónů. Vhodné jsou však nejen do exteriéru, ale i do interiérů. 
Světelné rampouchy
Světelné rampouchy

Světelné závěsy

Jde o obdobu světelných rampouchů, ovšem z nosného kabelu visí kabely či girlandy stejné délky.

Světelné sítě

Světelné sítě jsou konstruované jako síť nosného kabelu osazeného světelnými zdroji. Používají se nejčastěji k lemování stromů, stromků a keřů, teras, říms a balkónů.

Světelné motivy a dekorace

Světelné motivy jsou konstruované jako nosné konstrukce, na kterých je vytvarován světelný kabel. Zdobíme jimi stromy a stromky, budovy, veřejná prostranství i soukromé pozemky. Například svítící hvězdy jsou vhodné v menším provedení do oken, v tom větším třeba na sloupy veřejného osvětlení. Tuto výzdobu lze též zavěšovat nad chodníky a silnice. Často jsou vyráběné v podobě světelných girland, stromků, stromů, keříků a větviček. 
Světelný stromek
Světelný stromek
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba
Vánoční světelná výzdoba

Usnadněná orientace

Pro lepší orientaci je ke každému výrobku přiložené schéma, na kterém se dozvíte, jaké jsou rozměry celé dekorace, které segmenty lze oddělit, jak jsou umístěné konektory, jaký je počet světelných zdrojů vzhledem k délce kabelu a podobně. Samozřejmě je zde i informace o tom, o jaký typ dekorace jde. Obzvláště důležité jsou konektory, s jejichž pomocí můžeme světelné dekorace prodlužovat a nebo naopak zkracovat, zapojovat jiné prvky a propojovat je pomocí rozboček.
Zdroj použitých fotografií: www.repam.cz, www.svetelnavyzdoba.cz