Akvaponické pěstování zeleniny (Foto: Iamareri/Pixabay) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Akvaponický systém povyšuje hydroponické pěstování o akvakulturu, chov ryb. Odpadní vodu od ryb totiž recykluje jako hnojivo pro zeleninu. Jde o téměř uzavřený koloběh vláhy a živin, který šetří vodu i půdu. Podívejte se na video z Jihočeské univerzity, kde je vše názorně předvedeno.

Akvaponie = hydroponie + akvakultura

Tento jednoduchý vzoreček vystihuje princip tohoto technologicky vyspělého způsobu zemědělství. Akvaponie slibuje podle svých obhájců pomoci vyřešit zásadní výzvu, kterou je nárůst lidské populace a jejích nároků na půdu a obživu.

Akvaponický systém Jihočeské univerzity

Podívejte se na krátké video, představující akvaponický systém vybudovaný na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Dozvíte se tady například o čtyřech různých způsobech hydroponického pěstování zeleniny, které se liší například v principu závlahy nebo ne/používání substrátu. 
 

Zajímavá je také informace, jak na univerzitním pracovišti řeší kontrolu škůdců bez pesticidů jen za pomoci přirozených predátorů. Protože jde o uzavřený systém, rostliny také zachytávají vznikající oxid uhličitý, který se jako skleníkový plyn podílí na globálním oteplování. 

Co se týče akvakultury, ryby se tady chovají v recirkulačním systému, kdy se voda mechanicky i biologicky pročištuje. Nitrifikační bakterie v čističce vytvářejí z toxického amoniaku v rybím odpadu dusičnany, které se pak využívají k výživě rostlin v hydroponické části systému.

Výhody a nevýhody akvaponie

Akvaponické systémy mají mnoho výhod, ale mají - jak už to tak bývá - také určité slabiny. Protože jde o sofistikované technologie, musí být řízené pomocí výpočetní techniky. Mají také vyšší energetické nároky. Vše stručně shrnujeme níže:

Výhody akvaponie

  • až 10% úspora vody oproti konvenčnímu zemědělství
  • nepotřebuje zemědělskou půdu, pěstovat lze na brownfieldech nebo střechách budov uprostřed města
  • 2 hektary akvaponické farmy vyprodukují stejně potravy jako 25 hektarů obhospodařovaných konvenční zemědělskou technologií
  • nevyužívá (nebo minimalizuje) pesticidy a herbicidy
  • nedochází k znečištění nebo vyplavování pesticidů, herbicidů či živin do řek, přehradních nádrží, moří
Hydroponické pěstovaní petržele (Foto: Marsraw/Pixabay)
Hydroponické pěstovaní petržele (Foto: Marsraw/Pixabay)
V akvaponických kulturách se často chovají tilapie (Foto: Sirawich Rungsimanop/Pixabay)
V akvaponických kulturách se často chovají tilapie (Foto: Sirawich Rungsimanop/Pixabay)

Nevýhody akvaponie

  • vyšší spotřeba energie (teplo, světlo, řídící, zavlažovací a čerpací systémy). Může však využívat odpadní teplo (geotermální, z výpočetních středisek nebo těžby kryptoměn) nebo obnovitelné zdroje energie (například fotovoltaické panely a sluneční kolektory v poušti).
  • závislost na informačních systémech, zajišťujících optimální podmínky. Výpadek technologie může zapříčinit zhroucení systému.

Zdroj videa: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod