V nabídce stále více firem, zabývajících se výrobou čalouněného nábytku, se v posledních letech objevuje potahová látka s obchodním názvem Alcantara. Jedná se o nový, zcela unikátní materiál, který díky svým přednostem nemá v současné době konkurenci.

Je to materiál umělý (68 % polyester, 32 % polyuretan) vyrobený z ultratenkého mikrovlákna, 20 x tenčího než lidský vlas, který byl vyvinut japonskými a italskými odborníky a je používán nejen v nábytkářském, ale také v automobilovém a oděvním průmyslu. Svým vzhledem připomíná Alcantara semišovou kůži. Svými vynikajícími vlastnostmi však kůži v mnohém ještě předčí a je před ní upřednostňována.

Alcantara především vyniká svou:


Měkkostí:

přes svou sílu a trvanlivost, kterou Alcantaře dodává obsažený polyester, je díky polyuretanu zároveň neuvěřitelně měkká.

Odolností proti oděru a trvanlivostí:

Alcantara je vůbec nejodolnější potahovou látkou (test na oděruvzdornost 30 000 - 35 000 cyklů), na stálost kvality a barevnosti je většinou poskytována až desetiletá záruka.

Prodyšností a vzdušností:

díky vláknité struktuře tkaniny, vyrobené ze supertenkých mikrovláken, propouští dokonale vlhkost i vzduch.

Objemovou stabilitou:

Alcantara je odolná proti působení vody, a proto se nesráží ani neroztahuje.

Konzistencí:

jednolitý povrch a stejná hrubost alcantary zabraňují jejímu nerovnoměrnému opotřebování.

Bohatou barevností:

Alcantara je dostupná v široké škále barev. Základní škálu tvoří 50 barevných odstínů, na zvláštní přání zákazníků jich však bylo vyrobeno přes 500.

Snadnou údržbou:

dokonalý vzhled Alcantary je možné udržovat jen pomocí vody, neutrálního mýdla a jemného kartáčku nebo houbičky. Na kartáček by se však nemělo příliš tlačit a nečistit s ním látku krouživými pohyby. Alcantara se může čistit také suchou pěnou a nebo, u snímatelných potahů, se může i prát na 30°C.

Za kvalitu si musíme připlatit

Jedinou nevýhodou Alcantary je zatím její vyšší cena. Většina výrobců ji nabízí ve stejné cenové kategorii jako kůži (cca 4 000 Kč za běžný metr). Jedná se však o dobrou dlouhodobou investici na celý život, která se vyplatí.