V průmyslu jsou dnes lité betonové podlahy dokonce nejrozšířenějšími. Jejich nespornými výhodami jsou velmi vysoká životnost, odolnost vůči velkému zatížení a pevnost. A právě pro tyto vlastnosti betonové lité podlahy pronikají právě i do našich domácností. Navíc je lze i barvit a pokládka je rychlá a levná.

Nabeton beton!

Beton je univerzální a v podstatě i nejpoužívanější stavební materiál. Nejčastěji se setkáme s takzvaným betonem cementovým, kdy se jako plnivo používá kamenivo a samozřejmě se neobejdeme ani bez nezbytné vody. V zásadě se vždy betonuje mokrou cestou, s výjimkou montovaných betonových dílů, které jsou na stavbu dovezené, ovšem i ty musely být nejprve mokrou cestou vyrobené. Při hydrataci a tvrdnutí v betonu probíhají fyzikální a chemické procesy a tehdy beton získává mechanickou dodolnost a pevnost, přičemž nejpodstatnějším faktorem je kvalita a množství cementu, který pro konkrétní betonovou směs použijeme.

Betonové lité podlahy

Betonové lité podlahy se jinak též označují jako podlahy finální. Jejich nejčastější povrchovou úpravou je strojní hlazení, kdy lze povrchovou vrstvu zušlechtit speciálními vsypy. Vsyp zlepšuje finální vlastnosti povrchové vrstvy a na přání klienta lze vsypem betonovou podlahu i obarvit. Obarvení lité betonové podlahy je nejen levnější, ale i kvalitnější, než bychom docílili pozdějším povrchovým nátěrem.

Povrchy hlazených betonových podlah jsou bezprašné a mechanicky extrémně odolné, jsou pevně spojené s nosnou částí podlahy, hladké a přitom nekloužou. Nejčastější barva (odstín) je šedá, probarvování vsypy se však stává stále oblíbenějším. Litou betonovou podlahu nemusíme pracně udržovat, vysávat a podobně. A pokud v některých částech svého domu nemáte ve zvyku se přezouvat, je betonová litá podlaha určitě ideálním řešením. Nakonec je velkou výhodou betonových litých podlah i jejich univerzální použití. Hodí se do novostaveb, ale i k rekonstrukcím objektů.
Foto: FOSBETON - Zdeněk Fošum
Foto: FOSBETON - Zdeněk Fošum
Často se setkáme s názorem, že beton je lepší si namíchat doma, než utrácet za drahou směs. Ovšem to možná platilo v době, kdy byl beton opravdu jen směsí cementu, písku a vody. Naopak však platí, že nekvalitně namíchaný beton, pokud jej vystavíme klimatu, zpravidla nevydrží první zimu. A konkrétně v interiéru pak může být oprava betonové podlahy skutečný problém. Přitom kvalitní (kvalitně namíchaný) beton se nedrolí ani nepraská a vydrží téměř vše.

Proč si nechat udělat betonovou litou podlahu?

Prvním důvodem je rychlost, denní výkon jedné party (pracovního týmu) je až 220 m2 betonové lité podlahy (při tloušťce podlahy 6,5cm). Dalším důvodem je kvalita, jelikož speciální způsob strojního pokládání a hlazení betonového potěru zajišťuje i zlepšení stropní izolace před kročejovým hlukem. S kvalitou prováděné práce je spojena i komplexnost prováděných služeb, kdy jsou součástí nabídky i dodávky izolací (například polystyrenu), separačních fólií a dilatačních pásek. Přitom lze beton bez potíží dopravit i do vysokých budov, dokonce až do výšky 180 metrů (až do 24. poschodí výškových budov). Betonové lité podlahy navíc lze pokládat i v zimě, při teplotách do -10 oC. A nakonec je nespornou výhodou i jejich nízká cena, od 125,- Kč za 1 m2 (bez betonové směsi), respektive od 225,-Kč za 1 m2 včetně směsi (směs TGB s atestem a certifikátem).
Foto: FOSBETON - Zdeněk Fošum
Foto: FOSBETON - Zdeněk Fošum
Pokládka betonové lité podlahy

V nabídce služeb odborníků, zabývajících se betonovými litými podlahami, je běžně zahrnuta vnitřní izolace. Ta spočívá v pokládce polystyrenu včetně izolační fólie a pásky kolem stěn (obvodové izolace). Tato izolace brání vzlínavosti vody a beton ochraňuje před popraskáním. A pokud je to nutné, provede se zároveň i izolace radonová.

K pokládce betonových litých podlah se používá například zařízení Estrich-Boy. Do zásobníku se nasype potřebné množství materiálu, který je důkladně promíchán uvnitř umístěnou lopatou. Následně je beton vzduchem vytlačován až na požadované místo, do výšky max. 180 metrů. Toto zařízení dokáže vytlačit až 5 m3 betonu za jednu hodinu. Konkrétní vrstva betonu se vždy určí podle podlahové krytiny (pokud na beton bude položena – dlažba, koberec, PVC, …). Je-li to třeba, aplikuje se i vsyp (chceme-li podlahu obarvit).

Nakonec se používá takzvané gletovací zařízení, které beton utáhne a vyhladí. Takový způsob pokládky betonu nakonec výrazně sníží kročejový hluk. Hotovou betonovou litou podlahu však musíme nechat přibližně 4 týdny vyschnout. Přitom strojní hlazení odpadá u podlah, které jsou určené jako podklad pro podlahové krytiny.

Nakonec je možné aplikovat uzavírací postřik, nebo dokonce řezat dilatační spáry. Dilatační spáry se následně tmelí trvale pružnými tmely.
Foto: FOSBETON - Zdeněk Fošum
Foto: FOSBETON - Zdeněk Fošum