Bydlení v tropickém stylu. Pralesní exotiku doma vyčarujete i bez vegetace Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Přírodní ladění bytu nebo domu působí blahodárně na naši psychiku a zvyšuje uživatelský komfort. Takže se bude hodit, i když sněhy slezou ze střech a přijde jaro. Vegetační ladění bytového designu je prostě evergreen, a to nejen podle svého názvu.

Není přitom pravidlem, že přírodního rázu svého obydlí dosáhnete jen tím, že z něj vyrobíte tropický skleník, imitující prales. Vlastně, charakter inspirující a uklidňující pralesní divočiny můžete vytvořit klidně bez jediné živé kytky (jistě, s nimi je to o něco snadnější). Což je fajn, pokud trpíte alergií nebo jen neradi zaléváte. Jak na to? Je třeba opanovat prostor, který obýváte, a proměnit zásadním způsobem několik jeho drobných vizuálních detailů. Míru originality, náročnosti či efektivity jednotlivých nápadů můžete zvážit sami.

Zelená barva má na našich psychiku blahodárný vliv. Kredit: PublicDomainPictures
Zelená barva má na našich psychiku blahodárný vliv. Kredit: PublicDomainPictures
V přírodě se cítíme být svobodní, což je v dnešní přetechnizované době zvláště důležité. Kredit: monicore
V přírodě se cítíme být svobodní, což je v dnešní přetechnizované době zvláště důležité. Kredit: monicore

Vítejte ve vlastním soukromém pralese

Těm tapetám se neříká panoramatické jen tak pro nic: jsou totiž pokryty plošnými výjevy krajiny. A tak se celá stěna vašeho pokoje může snadno proměnit na bambusový prales, nebo vysokohorský mlžný les. Náš mozek je občas jednodušší v úsudku, a tak je pohled na vizuálně přesvědčivé ztvárnění zeleně dopuje uklidňujícími hormony stejně, jako byste právě uprostřed džungle stáli. A možná je to i příjemnější, protože ve vaší ložnici se nejspíš tygr na rozdíl od džungle neobjeví. Je to poměrně dost jednoduché a poměrně dost efektivní. 

Pokud byste chtěli něco o chlup náročnějšího, můžete vyzkoušet třeba LED podsvícenou tapetu s podobným zobrazením. A nakonec, když máte peněz nazbyt, do módy na dálném východě přichází celostěnné obrazovky, které vysílaným programem dokonale imitují přímý přenos z divočiny, včetně zvukové kulisy. To už je kousek pro náročnější uživatele. Tapeta s pralesním vyobrazením ale pro běžného člověka a blahodárný účinek naprosto postačí.

Tapeta nepředstavuje zásadní zásah do uspořádání bytu, její vliv na atmosféru je ale značný. Kredit: khiem tran
Tapeta nepředstavuje zásadní zásah do uspořádání bytu, její vliv na atmosféru je ale značný. Kredit: khiem tran

Hra světel je za babku

Změnit barevné ladění a styl pokoje, to skoro zavání náročnou prací, ne? Pravda je taková, že výrazného efektu se můžete dobrat s obyčejnou barevnou žárovkou. Je to hračka za pár korun, se kterou můžete přes dálkové ovládání volit jas a barevné tóny, a tím přebarvovat místnost podle libosti. V pralesním kontextu nás bude pochopitelně zajímat vše do zelené. Od světle olivových po temně zelenou listovou. Z pokoje tak můžete učinit zelenou džungli jediným tlačítkem. Je vám to pořád málo? Zkuste akustické nahrávky se zvuky pralesa. Iluze džungle ve vašem pokoji je dokonalá. Přestřelili jsme? Jde to i jinak. Zkuste kombinaci těžkých závěsů se zelenkavou záclonou. Ten vegetační nazelenalý barevný akcent je zpátky!

Umělecké, ornamentální, stylové. Motiv listů je vděčným námětem dekorací. Kredit: Donato Nasuti
Umělecké, ornamentální, stylové. Motiv listů je vděčným námětem dekorací. Kredit: Donato Nasuti

Motiv listů navodí atmosféru džungle

Rádi byste džungli, ale celostěnné tapeta vám přijde poněkud vulgární? Zkusit můžete tapety s čistě reliéfními motivy. Nabídka dekoru se neomezuje jen na stylové tapetové pruhy s listy pralesních rostlin nebo palem, ale k dispozici jsou i stylové závěsné tapisérie. Můžete s nimi efektivně dělit prostor bytu, nebo je ponechat u stěn a vytvářet s nimi příznivou atmosféru. 

Exotikou zavání také motivy listů (ty jsou ostatně vděčné téma) zasazené do rámu obrazů, nebo v plošné kompozici, z rámu obrazů přetékající na podklad stěny. Vypadá to dobře. Velkoformátové obrazy, parcelované dílce přírodních scenérií, velkoplošné fotografie divočiny, to vše atmosféru nespoutané volnosti dálek také příjemně dotváří. Chybu s nimi jistě neuděláte.

Není jen jedna zelená

Bezpochyby zajímavým prvkem se pak může stát vhodně zvolená barva omítky. Zelená prostě uklidňuje. Jen se tu ale vyplatí dát si trochu námahy, a pracovat s širší barevnou paletou zelených tónů. Vždyť i v pralese se střídá světlo a stín, estetická kompozice složená z více odstínů má větší náboj. Nebojíte se zajít o krok dál? Zkuste od klasické vícebarevné omítky přejít k opravdové přírodní inspiraci. Ta nezná přímé linie, ale pracuje spíše s křivkami a zaoblenými tvary. Nahraďte nebo doplňte tedy jednolitý povrch malbou.

Drobné doplňky dodávají akcent. Kredit: khiem tran
Drobné doplňky dodávají akcent. Kredit: khiem tran
Vybroušený styl poznáte podle decentních dekorativních prvků. Kredit: ErikaWittlieb
Vybroušený styl poznáte podle decentních dekorativních prvků. Kredit: ErikaWittlieb

Velká síla je v malých detailech

Dekoraci můžeme chápat jako do praxe aplikovanou vědu o nepatrných detailech. Protože právě z nich se skládá celek. Vegetační ladění místnosti dosáhnete nepatrnými změnami: potahy polštářů, odlišné „zelené“ povlečení, zelené bytové prvky. Nebojte se přitom abstraktních organických tvarů. Pokroucený samorost nebo shluk připomínající mořský korál, vystavené na polici, udělají své. Jde o to vhodně kombinovat více drobností, které budou vzájemně ladit. Ve skutečnosti jich stačí jen pár, a synergicky promění celkový dojem. Je to malé kouzlo, které si pamatujte. Bude se vám jistě ještě hodit.

Pustit si do domu či bytu dřevo ne každý chce. V našich klimatických podmínkách evokuje spíše zásoby paliva na zimu, a představa zasněženého srubu v horách má k požadavku na tropy daleko. Přesto se nevyplatí podceňovat ratanové rohože, bambusové závěsy, stylizované šatní stěny (které zrovna v bytovém designu zažívají svou renesanci). Nebo expoziční objekty, prezentující dřevěné masivy a jejich řezy. K zelenému pozadí dřevo sedí, a výsledný dojem je velmi příjemný.

Vegetační
Vegetační "tropické" ladění dobře koresponduje se sterilní industrialitou. Kredit: Arek Socha
Umí ale dobře splynout i s vyloženě rustikální pohodou. Kredit: Kimberly Montgomery
Umí ale dobře splynout i s vyloženě rustikální pohodou. Kredit: Kimberly Montgomery

Divočina v obýváku

Přírodní a exotikou prodchnutý dojem vytvoříte i představením „přírodních“ motivů. Jde jen o míru vašeho zápalu pro věc a vkusu. Co třeba rámy obrazů z rostlého, neopracovaného dřeva? Se všemi jejich kazy a přiznanými nedostatky, ale s o to větší mírou autentičnosti? Nebo raději přidat na síle detailů, a zainvestovat do psací podložky z načervenalého nebo černého mahagonového dřeva? Tygří kožešinu doporučovat nebudeme, ale někde by se jistě její imitace sehnat dala. Zaručeně pravé domorodé sošky? Foukačka a luk s šípy? Možná ne vy, ale někdo si takhle prales stylizuje.

Zeleň může být zastoupena i skromně. Kredit: magdakamyszek
Zeleň může být zastoupena i skromně. Kredit: magdakamyszek

Zeleň dokáže maximum

Jak jsme řekli: jde to i bez vegetace, ale s ní je to o něco snazší. Ideálem jsou pak atypicky posazené rostliny, protože tropická příroda je odrazem pestrosti a členění do pater. Co to znamená? Převislé splývající rostliny, které vytváří zelené baldachýny a závoje. Preferované jsou instalace do výšek nebo na závěsné police, ze kterých se volně listy spouští dolů.

Nemusí to ale hned být džungle. Kouzlo tropického designu místností tkví v překvapivosti. Vyplatí se pracovat s květináči zasazenými do trojnožek, které rostliny vynáší do nečekaných výšek. Přijde vám to nepraktické, a raději byste něco usedlejšího? Máte pravdu, ne vždy je iluze výsledkem maximálního měřítka. Takže vsadit můžete na fantastické vegetační stěny, nebo naopak minimalisticky provedené „džungle za sklem“. Třeba ve vegetačním viváriu, nebo designovém skle.

Na tropickém ladění bytu je přitom kouzelné, že si velmi dobře rozumí jak s rozverným retro-designem, tak i surovým industriálním modelem, který nevšedním způsobem zlidšťuje. Nabízí se tu opravdu široké pole pro experimenty, které stojí za to vyzkoušet.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, pixabay.com