Mnohé lahve svou krásou a elegancí vyloženě vybízí se státi stylovou dekorací (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 16 fotek

Optimisté prý vidí napůl vypitou láhev jako poloplnou, pesimisté jako poloprázdnou. Ještě že tu jsou realisté a kutilové. Ti ve skleněných lahvích, bez ohledu na plnost nebo pitelný obsah, vidí potenciál vkusné domácí dekorace.

Jedna ze zkušeností již garantovaných cest, jak z láhve od vína nebo od jiného nápoje (ale taky z nejrůznějších zavařovaček, prachovek a lékovek) vyrobit něco působivého, je úprava řezem, s odstraněním dna. 

Háček je v tom, že se ledaskde pochlubí s estetickým výsledkem takového zákroku, tím velkým a vzhledným finále. Ale už ne s cestou, jak se k němu dobrat. A dá se říct, že řezání skla po domácku chce víc než jen trochu cviku. Že to sklořezným diamantem nebo bruskou s diamantovým kotoučem jde hned? Ne každý má takovou užitečnou hračku. Kreativci proto musí spoléhat na alternativní postupy.

I naložená tinktura může mít dekorativní charakter (Zdroj: Shutterstock)
I naložená tinktura může mít dekorativní charakter (Zdroj: Shutterstock)
Bezpečný svícen z lahve (Zdroj: Shutterstock)
Bezpečný svícen z lahve (Zdroj: Shutterstock)

Oheň, to je živel

S pomocí plamene a pukáním podél hrany, když se k tomu přidá ledová voda. S pomocí opalování a tavení (stačí k tomu odlakovač na nehty a něco málo provázků), trháním s pomocí kombinace ledové a vařící vody, postupným rozbrušováním. Komplikace vychází z toho, že než se finty naučíte, projdete si dlouhou cestou lemovanou střepy zničených lahví, a nějakou tou jizvou a popáleninou k tomu. 

Ale zase se naučíte, že rukavice nebo ochrana očí nejsou při práci vůbec špatný nápad. A když je dílo hotovo? Po zabroušení řezu dohladka se dočista mění perspektiva produktu, který se už měl stát odpadem.

Vánoční skleněná dekorace (Zdroj: Shutterstock)
Vánoční skleněná dekorace (Zdroj: Shutterstock)

Z takto upravených zavěšených lahví se dá vyrobit velmi působivý lustr, hrající spoustou barev. Jde to i bez řezání, stačí, když dovnitř láhve zapravíte objímku žárovky. Z lahve se může také stát stojan na stolní lampu. Variací na téma je pak vložení svítících řetězů s LED světly dovnitř lahví. 

Světlo vycházející z matného nebo lesklého skla působí exkluzivně. S odřezaným dnem může vykouzlit i stylové kryty na čajové svíčky. Startujete tím nejen bezpečnost, ale i romantickou atmosféru. Jen nezapomeňte na neviklající se podklad. 

Což takhle sklenka z láhve?

Dno seříznuté láhve, sympatickou kelímkovitou číšku, můžete zužitkovat pro tvorbu domácích svíček. Aromatické, uklidňující, stylové. Exotikou (a možná také předčasným vstupem požárníků) zavání i improvizované „tiki“ osvětlující láhve. Místo havajských pochodní s dózami petroleje prostě zužitkujete láhve, vybavené vodou a zápalnou směsí a knotem. Jen prosím opatrně, a sázejte tu raději na láhve silnostěnné, které žár vydrží. A používejte je raději jen venku, na nehořlavém podkladu. 

Stylová dekorativní svítidla (Zdroj: Shutterstock)
Stylová dekorativní svítidla (Zdroj: Shutterstock)

Anebo to můžete otočit, a získat netradiční sklenice na stopce. Nejen na víno. Případně můžete zkombinovat oddělené části jedné lahve, a vytvořit kompletní skleněný svícen. Rozhodně přitáhne pozornost. Tu k sobě ale často poutají i nejrůznější láhve, lahvičky, flakónky, aniž by je někdo musel upravovat řezem. 

Baňaté, štoudve i butelky, staré sklo od limonád a piva, jsou totiž hezké jen tak, jako připomínka dávných časů, nebo jen stylové retro. Malá chybička je v tom, že jejich zašlost je často až přehnanou patinou. A je třeba je vyčistit.

Dekorativní závěsné cilindry svíček (Zdroj: Shutterstock)
Dekorativní závěsné cilindry svíček (Zdroj: Shutterstock)

Čistit, leštit, pastovat

Možností se nabízí hned několik. Třeba čištění v myčce, které ale není bez výhrad. Staré sklo se nemusí s myčkou dobře vypořádat. Další variantou je aplikace čističe skla (sprejové i tekuté). Nechte je po nanesení chvilku působit, a pak jdou usazeniny a špína dolů snadno. 

Chcete experimentovat? Vyzkoušejte nanést na sklo pastu, vyrobenou ze skla a octa. Nebo tablety pro čištění zubních protéz, citronová šťáva. Lesk po dosušení většinou zvýšíme přetřením suchými novinami. Je to sice víc práce, ale pro lepší a šetrnější efekt. A umístění takové dekorace? 

Zapášené a ušpiněné sklo stačí umýt a nádhera je na světě (Zdroj: Shutterstock)
Zapášené a ušpiněné sklo stačí umýt a nádhera je na světě (Zdroj: Shutterstock)

Zvlášť pokud jsou ony láhve z barevného skla, určitě je dejte tam, kde jimi bude procházet světlo. Na vnitřním okenním parapetu mnoho místa nezaberou, a vykouzlí vám hru světel, jako v katedrále. 

Slušet jim to bude i na polici, mezi knihami, anebo v kuchyni. Tam je můžete ještě vylepšit tím, že do nich mozaikovitě nasypete inertní výplň. Mohou to být nevařené těstoviny nejrůznějších tvarů, barevný písek, mušličky, lentilky. Je to hezké a milé. A může to být i praktické. 

I zcela čiré sklo má své kouzlo (Zdroj: Shutterstock)
I zcela čiré sklo má své kouzlo (Zdroj: Shutterstock)

Soukromý kousek džungle za sklem

To když se z takových starých kousků vytvoří třeba vonítka, aroma-prvky, pohlcovače pachů a čističe vzduchu. Jsou nenápadné, ale jejich efekt je znatelný. Pokud je chcete nechat vyniknout, můžete vyzkoušet je dekorativně volně zavěsit. Třeba na okraje garnýže. Výplň může být, podobně jako v kuchyni, vylepšena nějakou inertní směsí. Anebo případně barvami. S těmi se totiž dají dělat ve skle zázraky, a pokud se snažíte vést pokoje v konkrétním barevném pojetí, je tohle dobrý model, jak nechat určité tóny vyniknout.

Sušiny za sklem (Zdroj: Shutterstock)
Sušiny za sklem (Zdroj: Shutterstock)

Transparentní sklo je ale bez konkurence, když do něj vpravíme zeleň vegetace. Jak? To záleží případ od případu: můžete vytvářet miniaturní vivária, mikroskopické krajinky, kapesní přírodní scenérie. Je to velmi působivé, a pod sklem trvalé. Se sukulenty můžete vykreslit poušť, s mechy zase prales. Sklo přitom může posloužit jen jako poklop této vzhledné biosféry, anebo přímo médium. Jde to i snáze. 

Lahve můžete využít jako vázy, alternativní květináče, miniaturní domácí skleníky. A kdo říká, že musí jen stát? S pomocí jednoduchých úchytů s nimi můžete vyrobit působivou zahradu v lahvi nebo celou vertikální vegetační stěnu.

Skleněné vázičky, které nic nestojí (Zdroj: Shutterstock)
Skleněné vázičky, které nic nestojí (Zdroj: Shutterstock)

Necítíte se na domácí zahradničení, ale krásy květin se nechcete zříct? Pak můžete vytvořit ve skle dekorace ze slaměnek, suchých nebo lisovaných rostlin. Jejich křehkost stará láhev ochrání, a zabrání i sesedání prachu.

Váza na čerstvé květiny (Zdroj: Shutterstock)
Váza na čerstvé květiny (Zdroj: Shutterstock)

Malování na sklo? Ano!

Rozhodně dobrý nápad. Není to sice klasické plátno, ale umění si vždycky najde cestu. Práce na prostorovém předmětu trošku potrápí představivost, ale problém to určitě není. Abstrakce se musí tříbit. 

Co bude zapotřebí? Nejsnadněji se začíná s akrylovými barvami (tady trochu opatrnosti), ale postupně můžete techniky rozvíjet všemi směry. Nástřik sprejem přes překryté a nekryté části, konturové barvy dodávající texturu, vitráže doplněné o výřezy. 

Malování na sklo (Zdroj: Shutterstock)
Malování na sklo (Zdroj: Shutterstock)

Dobrý nápad tu začíná skicou na papíru, a láhev pro malbu musí být nejprve dokonale odmaštěna. Láhev s malbou může být zrovna tak nenápadná, jako pozornost strhující. A je zajímavé, jak jeden takový malý předmět může kompletně dominovat celé místnosti. 

Techniky se ale nemusí týkat jen malby, zajímavého výsledku se dá dosáhnout i s pomocí lepidel a tkanin. Oplétání, vyvazování, obalení, rustikální design. To vše může představovat zábavu na odpoledne, i hodiny dřiny. Záleží, jak to cítíte. Takové drátkování, to je velká věc.

Drátkované lahve (Zdroj: Shutterstock)
Drátkované lahve (Zdroj: Shutterstock)

Pořád přitom platí, že fantazii se meze nekladou. A že láhev, která je v tuto chvíli možná ještě poloplná poloprázdná, se nemusí stát odpadem, ale slušivou dekorací každé domácnosti.

Zdroj použitých fotografií: Shutterstock

Sklo a barevné tekutiny (Zdroj: Shutterstock)
Sklo a barevné tekutiny (Zdroj: Shutterstock)
Se sklem můžeme kouzlit i za pomoci jiných materiálů (Zdroj: Shutterstock)
Se sklem můžeme kouzlit i za pomoci jiných materiálů (Zdroj: Shutterstock)
Sklo a barvy přírody (Zdroj: Shutterstock)
Sklo a barvy přírody (Zdroj: Shutterstock)