Čalouněnou nebo masivní dřevěnou postel? Zobrazit fotky zobrazit 28 fotek

Pod slovem odpočinek si představíme nejen zahálení, relaxaci, ale především zdravý, vydatný a osvěžující spánek. Spíme v průměru 7-8 hodin denně, někdo i více. To znamená, že prospíme asi třetinu svého života, přitom mnohdy na nevyhovujícím a nepohodlném lůžku. Abychom si dobře odpočinuli a nabrali sílu do nového dne, měli bychom si pořídit kvalitní postel, matraci i rošt. Šetřit na posteli na úkor její kvality se nevyplácí a dříve nebo později se nepohodlné spaní promítne na našem zdravotním stavu – nejčastěji v podobě bolestí zad a odrazí se i na naší psychické pohodě. Postel nám nemusí sloužit jen k odpočinku, ale může nabídnout také praktické úložné prostory, nebo se stát zajímavým a atraktivním designovým doplňkem ložnice či dětského pokoje.

Dřevěnou postel z masivu nebo čalouněnou?

Jakou postel si však vybrat? Dřevěné i čalouněné postele jsou kvalitní i cenově dostupné a je jen na nás volba takového řešení, které bude přesně vyhovovat našim požadavkům. Abychom se skutečně dobře vyspali, musí být postel našemu tělu oporou a kvalitním zázemím pro potřebnou regeneraci organismu. Proto je nutné při jejím výběru věnovat pozornost rámu, roštu i matraci. Rám by nás neměl nijak omezovat a nikde tlačit. Postel by měla být dostatečně dlouhá a široká. Minimální délka postele se vypočítá tak, že se k výšce postavy přičte 25 cm a široká by měla být nejméně 80 centimetrů, avšak čím širší, tím pohodlněji se nám na ní spí.

Typ postele volíme podle svých představ, vkusu, prostorových možností a stylu ložnice. Do luxusně laděného interiéru se skvěle hodí atraktivní čalouněná postel potažená pravou kůží, do moderní ložnice můžeme zvolit jednoduchou kovovou postel nadčasového vzhledu a máme-li ložnici v rustikálním stylu, vybereme si pravděpodobně postel z masivu.
Čalouněná postel
Čalouněná postel
Čalouněná postel
Čalouněná postel
Masivní dřevěná postel Ina
Masivní dřevěná postel Ina
Masivní dřevěná postel Jana
Masivní dřevěná postel Jana
Masivní dřevěná postel Lena
Masivní dřevěná postel Lena

Stálice na trhu - čalouněné postele

Doba nehezkých a nepohodlných čalouněných postelí s tlačícími péry je naštěstí pryč. Dnešní čalouněné postele jsou vybaveny kvalitními sendvičovými matracemi, nebo matracemi ze studených pěn.

V obchodních řetězcích najdeme kvalitní postel jen zřídka. Chceme-li mít záruku, že zakoupená postel, rošt i matrace budou kvalitní a podle našich požadavků, měli bychom navštívit specializovanou prodejnu. Podle potřeby si vybereme od menší válendy do pokoje pro hosty až po rozměrově velkorysé letiště.

Nemusíme kupovat sestavenou hotovou postel, ale jen čalouněný rám, který si sami doplníme matrací, případně i roštem. Postel může být celočalouněná, ale i kombinovaná s dřevěnou částí. Ze široké palety materiálů, vzorů a barev si vybereme čalounění podle svého vkusu a stylu ložnice. Jako potahový materiál nemusíme volit pouze látku, velmi efektně a atraktivně působí potahy z ekokůže, případně z pravé kůže. Součástí některých postelí jsou i přehozy nebo polštářky, které design celé postele krásně doplní a podtrhnou.
Čalouněná postel
Čalouněná postel
Čalouněná postel
Čalouněná postel

Pohodlí a bezpečí

Čalouněné postele jsou měkké a poskytují nám komfort a pohodlí při spánku i odpočinku. Celočalouněné postele jsou navíc bezpečnější než například postele dřevěné, proto jsou ideální pro seniory a malé děti.

Úložný prostor

Čalouněné postele jsou ideálním řešením do menšího bytu s nedostatkem tolik potřených úložných prostor. Úložný prostor postele je snadno přístupný z boku nebo od nohou (podle typu roštu, který je k posteli připevněn) a jednoduše do něj uložíme například lůžkoviny, na které bychom jinak museli kupovat peřináč nebo skříňku, což by znamenalo další kus nábytku a další investici.
Čalouněná postel
Čalouněná postel
Masivní postel s vysouvacím úložným prostorem
Masivní postel s vysouvacím úložným prostorem

Nadčasové postele z masivu

Dřevo je přírodní materiál, ze kterého dýchá klid a pohoda. Proto i postele z masivu patří mezi nejoblíbenější. Nejkvalitnější jsou postele z buku nebo dubu, cenově dostupnější je masivní smrk a borovice. Postele mohou být v přírodním provedení, nebo namořené do různých odstínů – například odstín olše, třešně nebo ořechu. Vybrat si můžeme postel v klasickém i moderním stylu, případně postel designovou, která se stane nepřehlédnutelným kusem nábytku v naší ložnici. Vzhled dřevěné postele dotváří moderně řešená čela postele a tvar noh, které by měly být pevné, aby zajistily dostatečnou stabilitu postele. Prostor pod postelí můžeme ponechat otevřený, nebo využít jako úložný se zásuvkou či výklopným roštem. Postele z masivu nám zajistí zdravý spánek, jsou odolné a vynikají dlouhou životností. Oproti čalouněným postelím se lépe udržují a jsou vhodné i pro alergiky, protože se v nich nedrží prach a roztoči. U dřevěné postele kupujeme rám postele, který doplníme roštem a matrací. Levnější alternativou masivu jsou postele z elegantní a vzdušné dýhy, nebo z nejlevnějšího, na údržbu nenáročného lamina.
Postel Lamino
Postel Lamino
Masivní dřevěná postel Petra
Masivní dřevěná postel Petra
Masivní dřevěná postel Salma
Masivní dřevěná postel Salma
Masivní dřevěná postel Adele
Masivní dřevěná postel Adele

Dobrá matrace - základ kvalitního spánku

V minulosti plnily funkci matrací nejčastěji kusy molitanu nebo slamníky. Dnešní trh již nabízí skutečně široký výběr matrací, které se liší svými vlastnostmi, materiálem, rozměry a tvrdostí. Právě tvrdost je u matrace velmi důležitá a je značena čísly od 1 do 5, přičemž stupeň 5 je nejtvrdší. Dalším aspektem je počet pevných zón. Aby tělu zajistily dostatečnou oporu na potřebných místech, mělo by jich být 5 až 7.

Zdravotní matrace

Základem pro zdravý spánek je kvalitní matrace s ortopedickými vlastnostmi, která během spánku příznivě působí na regeneraci organismu. Zdravotní matrace se přizpůsobí křivkám našeho těla a páteř se tak nachází v nejoptimálnější poloze, při které dochází k maximálnímu uvolnění těla. Účinek matrace podpoří vhodný rošt. Největší roli hraje při výběru zdravotní matrace volba materiálu jádra a kvalita potahu matrace. Zdravotní matrace by samozřejmě měla mít i odpovídající certifikát.

Protože každý máme jinou výšku, věk, hmotnost a různé požadavky na tuhost matrace, je někdy těžké se v jejich širokém výběru zorientovat. Proto je lépe obrátit se na odborníky, kteří nám pomohou vybrat matraci, která je právě pro nás nejvhodnější.
Matrace Air Memory
Matrace Air Memory
Masivní postel Melisa s ergonomickou matrací
Masivní postel Melisa s ergonomickou matrací
Matrace Life
Matrace Life
Matrace Hard
Matrace Hard
Matrace XXL King
Matrace XXL King
Matrace z líné paměťové pěny patří mezi nejprodávanější. Líná paměťová pěna se díky speciálnímu složení přesně přizpůsobí tvaru těla a vytvoří tak oporu páteři v nejideálnější poloze.

Matrace ze studené pěny jsou také velmi oblíbené. Oproti klasické PUR pěně mají výrazně delší životnost, především díky technologii výroby za nízké teploty.

Pěnové sendvičové matrace jsou cenově přijatelné a vhodné pro všechny věkové i váhové kategorie. Lze si pořídit například sendvičovou partnerskou matraci, která má rozdílnou tuhost na jednotlivých stranách a tak si oba partneři přijdou na své co se tvrdosti matrace týče, aniž by si museli pořizovat postel s dělenými matracemi.

Gelové matrace vynikají speciálními vlastnostmi, které se příznivě odrážejí v kvalitě našeho spánku. Gelové segmenty integrované v jádru matrace udržují tělesnou teplotu, tělo příjemně obtékají a tím zajišťují ideální polohu páteře.
Matrace New Dream Easy
Matrace New Dream Easy
Matrace Mind Impression
Matrace Mind Impression
Zdravotní latexové matrace jsou pružné, se speciálními provzdušňujícími a odlehčujícími otvory, a dobře se přizpůsobí tvaru těla.

Celolatexové matrace jsou velmi měkké, jejich jádro často bývá vyztužené kokosovými nebo kaktusovými vlákny.

Pružinové taštičkové matrace jsou skvěle větratelné, proto je můžeme bez obav umístit na pevnou desku nebo pevný lamelový rošt.

Curem - líná pěna, jsou luxusní matrace, které se vyrábějí speciální technologií nástřiku líné pěny.

Bio matrace neboli matrace z BIO pěny jsou vyrobeny z přírodních surovin na bázi olejů a pryskyřic.
Matrace Bio Moore
Matrace Bio Moore
Matrace Bio Duet
Matrace Bio Duet
Řešení lůžek v dětském pokoji
Řešení lůžek v dětském pokoji
Řešení lůžek v dětském pokoji
Řešení lůžek v dětském pokoji
Řešení lůžek v dětském pokoji
Řešení lůžek v dětském pokoji

Nepodceňte výběr roštu

Koupí kvalitní matrace ještě nemáme vyhráno. Pokud si nevybereme dostatečně dobrý rošt, může výrazně omezit funkčnost postele a snížit životnost matrace. Rošt rozkládá zátěž, která na matraci působí a umožňuje jí dýchat. V neodvětrávané matraci se hromadí vlhkost, která je živnou půdou pro plísně a domovem roztočů, což způsobuje závažné zdravotní problémy především alergikům. Rošt by měl být tvořen alespoň 28 pružnými lamelami.

Lamelové a polohovací rošty

Lamelové a polohovací rošty jsou již dnes součástí většiny čalouněných postelí a umožňují polohování hlavy i nohou. Lamelové rošty mohou mít různý počet lamel, anatomických zón, liší se možnostmi nastavení tuhosti lamel v bederní oblasti a typem pouzder pro jednotlivé lamely i jejich uchycením. Nosnost roštu se odvíjí od počtu, druhu a způsobu upevnění lamel.

Zdroj: www.lunabytek.cz
Postel Malaga
Postel Malaga
Postele s výklopem
Postele s výklopem
Luboš Mašek - NÁBYTEK
Poslat poptávku