Nezralé plody hořké okurky (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Charantia je synonymem hořkosti, tato divoká africká okurka přitom roste kromě Afriky také v Amazonii a dalších oblastech Jižní Ameriky, v Karibiku, Indii a jiných teplejších částech Asie. Seznamte se s jejími zdravotními účinky především pro diabetiky.

Pěstuje se výhradně v tropech

Momordica charantia (jinak též karela, hořká okurka, africká okurka, divoká okurka a nebo bitter melon) je pěstována výhradně v tropech. Jde o jednoletou a jednodomou úponkatou liánu, která dorůstá délky až 5 metrů, je řídce ochmýřená, značně větvená a typický je pro ni pach podobný lagenáriím.

Běžná délka plodů je při dozrání cca 30 cm (Zdroj: Shutterstock)
Běžná délka plodů je při dozrání cca 30 cm (Zdroj: Shutterstock)

Historicky léčivka všude, kde rostla

Z historického hlediska se semena, plody, listy i kořeny charantie používaly jako tradiční lék v lidovém léčitelství všude, kde tato rostlina rostla. Dokonce ji lidé nosili i v podobě náramku na ruce a nebo kotníku, v podobě koruny, případně náhrdelníku při obřadních ceremoniích. Byla totiž pro své silné léčivé účinky považována za velmi mocné kouzlo. Prostě miláček domorodých šamanů. K léčbě diabetu pak byla využívána v Asii, Africe a Latinské Americe již od starověku. Rodové jméno Momordica přitom znamená kousat, což odkazuje na zubaté (pilovité) okraje listů, které se zdají být pokousanými, ale nejsou.

Velmi oblíbená je hořká okurka v podobě nápojů (Zdroj: Shutterstock)
Velmi oblíbená je hořká okurka v podobě nápojů (Zdroj: Shutterstock)

Plození od září do listopadu absolutně neodpovídá našemu klimatu

Listy jsou jednoduché, střídavé, široké 4 až 12 cm a se třemi až sedmi oddělenými laloky. Na severní polokouli kvete tato rostlina žlutě v červnu a červenci a plodí pak od září do listopadu, což je v našich podmínkách prakticky nemyslitelné, tedy s výjimkou vytápěných skleníků, ale i tak by chrantie měla zřejmě málo sluníčka i tepla.

Na severní polokouli kvete hořká okurka žlutě (Zdroj: Shutterstock)
Na severní polokouli kvete hořká okurka žlutě (Zdroj: Shutterstock)

Zázrak plodů, které mění barvy jako chameleon

Plody této liány jsou na obou koncích zašpičatělé a dlouhé cca 30 cm (až 0,5 metru). Typické jsou svým zvlněným (svraštěným) povrchem, který je navíc hustě bradavičnatý. A barva plodů se postupně mění podle stádia zrání od bílé přes zelenou, žlutou, až po oranžovou, podobnou typické barvě dýní. V době plné zralosti plody pukají do podoby tří chlopní, jež se svinou vzhůru, čímž vyniknou semena v červených míšcích. A čím jsou plody dozrálejší, tím více jejich chuť hořkne. Ovšem sladká je v tu dobu dřeň tmavě červené barvy.

Biologicky aktivní látky

Plody charantie obsahují z biologicky aktivních látek antioxidačně působící polysacharidy, které jsou navíc antidiabetické, antibakteriální, neuroprotektivní a podporují lidský imunitní systém. Dále obsahují proteiny a peptidy, především pak lektiny, anti_HIV protein a Polypetid-P, vyznačující se hypoglykemickou aktivitou spolu se saponiny. Najdeme zde též alkaloidy, fenolické látky, flavonoidy a nenasycené mastné kyseliny. Nezralé plody jsou pak vynikajícím zdrojem vitamínu C, A, železa a fosforu. Shrňme si: hypoglykemické účinky mají obsažené polysacharidy, saponiny, peptidy podobné inzulínu a alkaloidy. A právě tyto látky jsou vysoce koncentrovány především v plodech liány. Plody tedy vykazují nejvyšší hypoglykemickou a antihyperglykemickou aktivitu.

Zcela vyzrálé plody pukají a vynikají semena v míšcích (Zdroj: Shutterstock)
Zcela vyzrálé plody pukají a vynikají semena v míšcích (Zdroj: Shutterstock)

Především lék na cukrovku

Je proto nasnadě využívat takzvanou hořkou okurku především jako lék na cukrovku. Nejlepších výsledků přitom bylo dosaženo pomocí extraktů z listů a nebo lyofilizované (mrazem sušené) ovocné dužiny. Mnohé studie také dokázaly, že hořká okurka a nebo její různé složky snižují obsah lipidů v těle, působí antibakteriálně, antihelminticky (proti hlístům), abortivně (vyvolávají potraty), antifertilně (snižují plodnost), protinádorově a proti různým bolestem, léčí též horečky, virové infekce, gastrointestinální potíže, zácpu, bolesti hlavy, likvidují v těle parazity a odstraňují problémy s nepravidelnou menstruací.

Detail dužiny se semeny v rudých míšcích (Zdroj: Shutterstock)
Detail dužiny se semeny v rudých míšcích (Zdroj: Shutterstock)

Vyloženě k vyvolávání potratů se pak využíval odvar z listů a kořenů. Při zevním použití plody hojí rány a nezralé plody jsou velice oblíbené v asijské kuchyni, kde jsou využívány mnoha různými způsoby (smažení, vaření, dehydratování, nakládání a konzervování). Nejčastěji jsou před vařením namáčeny ve slané vodě, což zmírňuje hořkost. Plody, květy a mladé výhonky jsou navíc využívány jako dochucovadla a mladé výhonky a listy se používají jako listová zelenina. Oblíbený je též hořký čaj z plátků plodů, kterému se říká gohyah.

Hořká okurka (Zdroj: Shutterstock)
Hořká okurka (Zdroj: Shutterstock)

Jelikož jsou účinky hořké okurky z léčebného hlediska širokospektrální, je třeba se poradit s lékařem. A protože ji u nás vypěstujeme jen těžko, je třeba si zakoupit přímo již hotové přípravky a výrobky. Z nežádoucích účinků jsou kromě schopnosti vyvolávat potraty zaznamenány bolesti břicha a průjem a také schopnost bránit tvorbě spermií a bránit početí jakožto přírodní kontraceptivum. Pro někoho žádoucí, pro jiné naopak vysoce nežádoucí.

Zdroj: cukrovka.cz, prolekare.cz

Hořká okurka (Zdroj: Shutterstock)
Hořká okurka (Zdroj: Shutterstock)