Caragana spinosa (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Čínský pepř roste v tropech přírody asijské a jihoamerické. A jelikož se bohatě větví a nabízí drobnější, lesklé a tmavě zelené listy, neunikl pozornosti pěstitelů bonsají. Odpovídají tomu dokonce i nároky na teploty v bytech, neměly by být vyšší jak 22 stupňů Celsia a v zimě mohou klesnout i na 16 stupňů. Pro pěstování v interiérech je čínský pepř jako stvořený.

Čimišník trnitý neboli čínský pepř

Čimišník trnitý neboli čínský pepř (Caragana spinosa) řadíme do čeledi bobovité čili motýlokvěté ( Fabaceae). Můžeme jej v květináči postavit na stanoviště co nejvíce prosvětlené, ale i do polostínu, při letnění pak rozhodně volíme polostín. Vyžaduje stále vlhký substrát a pravidelné rosení. V přírodě dorůstá až 4 metrů a jde tedy o opadavý keř a nebo menší strom, jehož větve jsou zprvu ochlupené a později téměř lysé. Zdobné listy jsou sudozpeřené, se 4 až 8 páry podlouhlých, eliptických a nebo vejčitých lístků, které mají na vrcholu nasazenu špičku. I lístky jsou zprvu ochlupené a později olysalé. Žlutých květů se dočkáme v květnu až červnu.

Caragana spinosa (Zdroj: Shutterstock)
Caragana spinosa (Zdroj: Shutterstock)

Zdobný především svým tvarem a listy

V přírodě najdeme dokonce záplavu druhů této tropické rostliny, kterou lze tvarovat do podoby pravidelného stromku. Jeho lístky vyrůstají z výhonků větviček a jsou velké cca 1 až 2 cm. Drobné kvítky jsou shromážděné v klasovitých květenstvích uložených v paždí listů, ovšem dekorativní je čínský pepř právě svým tvarem a listy. Plodem rostliny je lusk, což je obvyklý rys čeledi bobovité.

Řez lze provádět kdykoli

Pokud budeme o pokojovou bonsaj z čínského pepře správně pečovat, bude hustě olistěná. Řez vyžaduje tato rostlina častý, jelikož rychle obrůstá. Vlastně můžeme k průběžnému tvarování přistupovat kdykoli. Po dvou letech je dobré první přesazení a poté přesazujeme každé dva roky. Teplota v místnosti by nikdy neměla klesnout pod 15 oC. V létě přistupujeme k časté a vydatné zálivce, substrát musí být stále vlhký, v zimě však zaléváme jen mírně.

Hnojení a vzdušná vlhkost

Hnojíme od dubna do srpna jednou za 2 týdny tekutými hnojivy určenými pro okrasné pokojové rostliny a je třeba zajistit vyšší vlhkost vzduchu, obvykle však stačí výše zmíněné pravidelné rosení, dobrá je ale také voda ve větší podmisce s kamínky či keramzitem, která se bude průběžně odpařovat. Dalším řešením je umístění nádoby s rostlinou do širokého květináče, který vyplníme rašelinou a udržujeme ji stále vlhkou. Prostě jde o rostlinu tropickou, pocházející z prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí.

Substrát a množení

Složení substrátu je doporučeno v poměru 1 díl rašeliny, 1 díl pařeništní zeminy, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Lze však koupit i substrát již namíchaný. Množení čínského pepře se provádí na jaře, stonkovými řízky a odnožemi. Napadení chorobami a škůdci je u této rostliny vzácné. Nabízeno je více kultivarů čínského pepře, které se liší vzrůstem, tvarem koruny a tvarem i velikostí lístků.

Caragana arborescens (Zdroj: Shutterstock)
Caragana arborescens (Zdroj: Shutterstock)

Rod čimišník a čeleď bobovité

Rod čimišník (Caragana) je jinak rozšířeným rostlinným rodem, který najdeme od východní Evropy až po východní Asii a najdeme jej i na dalších kontinentech. Některé druhy jsou u nás pěstovány jako okrasné dřeviny, nejznámějším z nich je čimišník stromovitý (Caragana arborescens). Jde obvykle o rostliny opadavé a keřovitého vzrůstu, případně malé stromky. A čeleď bobovité? Jde o třetí nejpočetnější čeleď kvetoucích rostlin (hned po čeledích OrchidaceaeAsteraceae). Zahrnuje 730 rodů a více jak 19400 druhů. Dělena je na tři podčeledě: Mimosoideae (rostliny teplých oblastí Asie a Ameriky), CaesalpinioideaeFaboideae, které jsou rozšířené po celém světě. Většinou jde o byliny a keře, obzvláště pak v našich zeměpisných šířkách. V tropech však tato čeleď nabídne i stromy.