Připálená hmota na varné desce při vaření, zcela běžná věc. (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Ani ježci se nemilují tak opatrně, jak byste měli vy postupovat při čištění sklokeramické varné desky. Jedno jediné škrábnutí se totiž může do vzhledu propsat už navždycky. Jenže varné desky se stejně jako sporáky tu a tam zašpiní, a nějak čistit je musíme. Takže jak na to?

Čistěte, než začnete vařit

Když si dobře prostudujete manuál ke sklokeramické varné desce, skoro určitě tam tuhle zmínku někde objevíte. Ano, před každým zapnutím byste ji měli jemně setřít, protože nastřádaný prach a nečistoty mohou dělat neplechu a poškozovat její povrch. Je to výrobci doporučovaný postup a záruka toho, že produktu prodloužíte životnost. Jenže skoro nikdo to nedělá. Snad právě proto, že desku chápeme jako „trochu jiný“ sporák, který taky před vařením nepucujeme. Ale u desky by se to správně dělat mělo. Prach, mastnota a drobné nečistoty na povrchu totiž silně komplikují, když se něco rozlije.

Sklokeramickou desku pořádně vyčistěte před každým vařením (Zdroj: Shutterstock)
Sklokeramickou desku pořádně vyčistěte před každým vařením (Zdroj: Shutterstock)

Nehody odstraňovat bez prodlení

Nikdo učený z nebe nespadl a chybovati je lidské. Ano, stane se, že vám vařená polévka uteče z hrnce, a místo zkratkou do talíře to vezme přes sklokeramickou desku. Co se dá dělat? Neodkládat řešení do budoucna, a tuhle louži setřít hned! Bez otálení! Něco jiného je samozřejmě pár kapek omáčky nebo bujónu, a něco jiného vařená rýže nebo prchající mléko. Ale utěrka většinou snese všechno.

Za ideálního stavu máte k dobru tak 2-3 vteřiny. Dost času na to říct sprosté slovo (když uteče mléko, je to povolené) a skvrnu setřít.

Poškrábaná sklokeramická deska (Zdroj: Shutterstock)
Poškrábaná sklokeramická deska (Zdroj: Shutterstock)

Jenže – pokud už je varná deska trochu znečištěná (vidíte - neotřeli jste ji před vařením, jak vám výrobce dobře radil), vytvoří se připečená skvrna skoro okamžitě. A to rozhodně nepotěší. Ani tak byste neměli čištění odkládat. Vypněte varnou desku, a pusťte se do odstraňování skvrn ještě „za tepla“. Cílem není dovršit katastrofu připálenou utěrkou, ale zabránit tomu, že skvrna zuhelnatí a ještě pevněji se přichytí k podkladu.

Vyčistit, dokud je ještě čas

Čištění potřísněné desky můžete udělat buď rychle a špatně, nebo rychle a dobře. Nedobré varianty obvykle souvisí s nápady, jako vzít na desku drátěnku, pokapat ji čistícím pískem nebo jiným abrazivním médiem, anebo desku začít odškrabávat s pomocí nožů nebo žiletek. To všechno jsou poukázky na katastrofu, na níž se těžko bude vztahovat záruka. Navíc se na výsledek takové unáhlenosti budete muset dívat až do konce dní své relativně nové sklokeramické desky.

Jak to udělat správně? U nevařící nehorké desky je nejlepším pomocníkem měkká houbička se saponátem. Při boji o vteřiny může teoreticky pomoci rosítko s vodou, rozprašovač, kterým zabráníte úplnému přischnutí fleku na podkladu. Ale tohle je hračka, kterou v kuchyni normálně při ruce pohotově nemáme. Určitě ale nepodlévejte varnou desku vodou. To by taky mohla být konečná, kterou byste oslavili zkratem a jiskrami.

Nepoužívat nic ostrého ani abraziva! Měkká houbička čistící škrabka jsou řešením... (Zdroj: Shutterstock)
Nepoužívat nic ostrého ani abraziva! Měkká houbička čistící škrabka jsou řešením... (Zdroj: Shutterstock)

Čistíme s citem

Takže většinou musíte akceptovat porážku – přiznat, že nedokážete flek odstranit z fleku a hned - a věnovat se pak čištění desky za studena. Tak, jak byste ji měli čistit pravidelně. Klasikou je, že desku několikrát přetřete s pomocí nějaké měkké nedrásavé látky, která nepouští vlákna (a nejsou plné prachu). Připečené fleky pak odstraňujete ideálně s pomocí speciální čisticí škrabky.

To je tuze užitečná věc, a pokud máte doma sklokeramickou varnou desku, určitě byste měli mít tenhle nástroj ve svém arzenálu. Pointa tohoto strojku (trochu připomíná všemožná holítka) je v tom, že sice disponuje ostrým břitem, ale ten je nasazen v takovém úhlu, že povrch nepoškodí. Spíš s ním po varné desce jen tak jezdíte.

Čistící škrabka sice disponuje ostrým břitem, ale ten je nasazen v takovém úhlu, že povrch nepoškodí (Zdroj: Shutterstock)
Čistící škrabka sice disponuje ostrým břitem, ale ten je nasazen v takovém úhlu, že povrch nepoškodí (Zdroj: Shutterstock)

Pro většinu čištění ale houbička a trochu tekutého saponátu postačí. Výrobci většinou doporučují i konkrétní značky a řady čisticích prostředků, které mohou varnou desku zbavit extrémnějších nečistot a přitom nepoškodit podklad škrábanci. Na jejich doporučení se vyplatí dát. Jejich výhodou je i to, že desku potáhnou ochranným filmem, vrstvou bránící přilnutí usazenin.

Recepty z domácí kuchyně

Pilné hospodyňky i domácí kuchyňští kutilové už dávno pronikli do tajemství toho, že s práškem do pečiva, citronovou šťávou či octem je možné vyčistit ledacos. Ani sklokeramická deska není výjimkou, jen prosím citlivě. Na zvláště ohavně zažrané přípeky je rovněž možné naklást solnou kašičku, zubní pastu nebo pár kapek peroxidu vodíku. Ty pak necháte cca 10-20 minut působit. Jen opatrně při jejich stírání. Špínu mají nahlodat, a vy pak musíte v citlivém čištění pokračovat.

Vždy čistíme citlivě (Zdroj: Shutterstock)
Vždy čistíme citlivě (Zdroj: Shutterstock)

Hotovo a vyčištěno? Krása. Teď ještě, jak se vypořádat s těmi duhovými fleky, které se na povrchu desky někdy utvoří - a jsou patrnější, když ji znovu zapnete. Odstraníte je tím, že desku po čištění přetřete ubrouskem namočeným v silnějším lihu. Obecně si ale počínejte při práci s reakčními činidly, alkoholem a slabými kyselinami rozvážně. Abyste samou láskou povrch desky nepoznamenali. A znovu, nezapomeňte po každém použití chladnoucí sklokeramickou varnou desku setřít, zbavit ji mastnot a nečistot, které by pak mohly přispět ke katastrofě, až vám zase někdy nebude přát štěstí. A před každým vařením také.

Zdroj: Radomír Dohnal, ČESKÉSTAVBY.cz