Co je důležité pro školní nábytek? Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Školní nábytek je jednou z kategorií nábytku dětského. Liší se samozřejmě školní nábytek pro ty nejmenší, pro větší školáky, středoškoláky a učně a pro školy vysoké. I když tráví děti ve škole každý den spoustu času, je také důležité, jakým nábytkem vybavíme jejich dětské pokoje, jsou to spojité nádoby - škola a domov. I doma by se děti měly cítit při učení co nejlépe. A plánování nového nábytku začíná právě již s koncem školního roku - v tu chvíli máme dva měsíce na to, abychom dětem poskytli při učení to nejlepší. Už v září zase začne zvonit.

Motivace dětí příjemným nábytkem

Spolu s nábytkem děti rostou a právě volba nábytku, který poroste s nimi, může představovat značnou úsporu. A týká se to školních tříd i dětských pokojíků. Především je třeba věnovat pozornost správnému sezení dětí, což klade důraz na ergonomické vlastnosti dětského školního nábytku, ovšem důležitý je i jeho pěkný vzhled, aby se děti cítily při učení opravdu příjemně. Do staré, oprýskané a viklající se židle si určitě nesednou rády. A tomu bude odpovídat i jejich zájem o školu a učivo. Dokonce je dokázáno, že pěkně vybavený interiér děti silněji motivuje.

Výška sezení a výška pracovní plochy stolu

Správnou výšku sezení vždy poznáme tak, že se postavíme vedle židle a hrana jejího sedáku by měla být v úrovni spodní části kolenní čéšky. A co platí pro dospělé, platí v tomto případě samozřejmě i pro děti. Ideální jsou v každém případě židle polohovatelné, jelikož každé dítě nám roste jinak rychle a i v pozdějším věku dosahuje jiné tělesné výšky, respektive délky nohou.

Stejně tak jako správná výška sezení je důležitá i správná výška pracovní plochy stolu. Pokud dítě sedí na židli, která odpovídá jeho výšce, ať spustí uvolněné paže volně podél těla a následně v lokti sevře úhel 90°. Loket má být 2 až 3 cm pod úrovní vrchní části pracovní plochy dětského stolu. 
Dětský rostoucí stůl
Dětský rostoucí stůl

Naklápění pracovní plochy dětského stolu

Možnost naklopení pracovní plochy dětského stolu je velice praktická. Pomáhá správnému a zdravému sezení a zároveň reflektuje různé činnosti při jednotlivých hodinách. Naklopení pracovní plochy musí být jednoduché a rychlé v rozmezí 0, 10 a 16 stupňů. Pracovní plocha může být nakloněna vcelku, nebo jako dělená – 2/3 plochy jsou pak naklápěné a 1/3 plochy je rovná. Když bude dítě malovat, naklopíme mu plochu stolu na maximum, stejně jako při čtení. Když bude třeba modelovat, desku stolu znova sklopíme.
Školní lavice dvoumístná, výškově nastavitelná, SRFD
Školní lavice dvoumístná, výškově nastavitelná, SRFD
Školní lavice dvoumístná, výškově nastavitelná, SRFN
Školní lavice dvoumístná, výškově nastavitelná, SRFN
Žákovská souprava Junior - 1 x stůl, 2 x židle
Žákovská souprava Junior - 1 x stůl, 2 x židle

Tradiční a nebo flexibilní židle?

Sezení dětí ve škole rozdělujeme na pracovní fázi (psaní, čtení, malování, …) a fázi klidovou (poslech výkladu, …). Při sezení na tradiční pevné židli je hmotnost horní části těla přenášena na bederní páteř a pánev. Vnitřní orgány dětí jsou stlačovány a dochází k jejich zhoršenému prokrvování. Děti se proto rychleji unaví a hůř se soustředí na výuku. A co víc – klidová a pracovní fáze se liší jenom v intenzitě stlačování vnitřních orgánů, pokud děti samozřejmě sedí na pevné židli.

Pokud ale dětem poskytneme flexibilní židle, nakloněním sedací plochy se rozloží zatížení horní částí těla na stehna a chodidla, když děti pracují. Při fázi odpočinkové zase dochází k zaklonění a zatížení se přenáší na hýždě a stehna. Lépe se prokrvují vnitřní orgány, což oddaluje nastoupení únavy a zvyšuje pozornost dětí – jejich soustředění na výuku.

Čili žákovské stoly s naklápěcí pracovní plochou v kombinaci s flexibilními židlemi jsou vždy tím nejlepším pro vaše děti. A když už jim to neumožní ve škole, dopřejte jim takové pohodlí alespoň doma. 
Žákovská židle výškově nastavitelná Airlift VAHK
Žákovská židle výškově nastavitelná Airlift VAHK
Flexibilní židle a polohovatelný stůl
Flexibilní židle a polohovatelný stůl
Žákovská židle VFH.P s čalouněným sedákem
Žákovská židle VFH.P s čalouněným sedákem
Žákovská židle výškově nastavitelná Airlift VAHK
Žákovská židle výškově nastavitelná Airlift VAHK

Školní nábytek – to je široký pojem

Ve školách nepotkáme jen děti a dospívající – žáky a studenty - a též potřeby malých a větších učenců se neomezují jen na židli a stůl určený k psaní, malování a čtení. Ve školách jsou též třeba nástěnky a vitríny, počítačové stoly, školní tabule, vybavení šaten (lavice, skříňky či věšáky), ale i učitelské stoly, katedry a židle, nábytek pro školní jídelny a též musíme myslet na ty úplně nejmenší a tedy na nábytek pro předškolní zařízení. 
Školní tabule pojízdná a otočná typ 310
Školní tabule pojízdná a otočná typ 310
Učitelský stůl SUV7P
Učitelský stůl SUV7P
Dětský počítačový stůl SCN
Dětský počítačový stůl SCN