Domovní čistírna odpadních vod se vyplatí Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Donedávna se problém s odpadními vodami z domů, chat a chalup řešil vybudováním žumpy, která se pak vyvážela prakticky kamkoli. Dnes je již její vyvážení například na zemědělské pozemky nezákonné. Můžete si postavit septik a odpadní vody z něj odvážet do obecní čistírny odpadních vod, což se vzhledem k dopravnému a poplatku za vyčištění vody prodraží. Pokud chcete ušetřit a současně chránit životní prostředí, pořiďte si domovní čistírnu odpadních vod.

Výběr čistírny odpadních vod

Výběr domácí čistírny odpadních vod je závislý na několika faktorech. Důležitý je objem čistírny, který se odvíjí od počtu osob, její výkonnosti a způsobu využití vyčištěné vody. O vhodném typu domácí čistírny pro konkrétní dům a jejím umístění rozhodne odborník.

Nejběžnější typ čistíren

Nejpoužívanější je mechanicko-biologické čištění. Jedná se o do země zapuštěné celoplastové nádrže, jejichž vnitřní prostor je rozdělen na několik komor a v každé z nich probíhá určitá část čistícího procesu.

Jak čistírna funguje

Z jedné strany do nádrže přitékají odpadní vody a z druhé strany vytéká přečištěná voda. Čistírna je tvořena nádrží, kompresorem a kalojemem. Odpadní voda je pročišťována pomocí zemního filtru mikrobiotickými organismy, které žijí v nádrži a rozkládají tam znečištění na látky neškodné pro přírodu. Tyto mikroorganismy potřebují k životu kyslík, který je jim dodáván dmychadlem vhánějícím do nádrže vzduch. Usazený kal je nutné pravidelně odsávat a odvážet do obecní čistírny odpadních vod, nebo ho použít do kompostu a následně jako hnojivo pro okrasnou část zahrady.

Čistírna by měla mít účinnost minimálně 95%, měla by být tichá a parotěsná, aby z ní neunikal zápach.
ČOV pro 2-4 EO
ČOV pro 2-4 EO
ČOV pro 8 EO
ČOV pro 8 EO

Co s vyčištěnou vodou?

Jednou z možností je vypouštění vyčištěné vody do povrchových vod (vodních toků nebo kanálů), nebo do vod podzemních vsakováním do podloží. V těchto případech na sebe bereme povinnost provozovatele vodního díla a musíme mít zpracován projekt domovní čistírny, udělené vodoprávní povolení stavby, čistírnu zkolaudovat a průběžně kontrolovat kvalitu čištění, kterou je nutné dokladovat rozborem vzorků vody na odtoku. V případě zasakování přečištěných odpadních vod drenážním potrubím do podzemních vod je nutné k projektu také hydrogeologické posouzení, že v místě vypouštění nebudou znehodnoceny podzemní vody.

Využití vody na zahradě

Kombinací domovní čistírny odpadních vod s jímkou na vyčištěnou vodu můžeme využívat odpadní vodu na vlastním pozemku. Voda je sice přečištěná, ale protože obsahuje zbytky mikroorganismů, nelze ji použít k zálivce plodin určených ke konzumaci. Vhodná je k zalévání stromů, trávníků, okrasných keřů a květin. Výhodou je zjednodušení legislativy. Přečištěná voda nezasakuje při zavlažování pozemku do podzemních vod a nejedná se tedy o vodní dílo.

Zdroj: www.lafit.cz
ČOV pro 12 EO
ČOV pro 12 EO