Drtič větví a nebo štěpkovač, který stroj bude vhodnější právě pro vaši zahradu Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

V zásadě jde o to, jak velkou máte zahradu, respektive její „dřevnatou část“, tedy okrasné a ovocné stromy a keře a také jak chcete vzniklý materiál využít. Štěpkované větve lze spálit i jimi můžeme mulčovat, nadrcený materiál je vynikající do kompostů a nebo třeba při zakládání vyvýšených záhonů. Jak se od sebe malé zahradní drtiče a štěpkovače větví liší?

Pojem štěpkovač a drtič a jejich funkce i vnitřní vybavení si lidé často pletou. Rozdíl je mezi nimi přitom zásadní, byť konstrukčně mohou vypadat zvenčí téměř stejně. V každém případě ale v zahradě a sadu můžeme využít obojí, ne každý však oba stroje potřebuje. Jestliže chcete větve využít k vytápění, tedy je chcete spalovat, potřebujete štěpkovače. Chce to ale též dostatek štěpkovaného materiálu. Výsledkem štěpkovaných větví jsou větší kusy, které by se v kompostu těžko a dlouho rozkládaly, ovšem i tam se hodí kvůli provzdušnění, ale v menší míře. Drtič naopak větve rozdrtí na malé kousky, které se rychleji a snáze rozkládají. Nejsou proto vhodné ke spalování, ovšem ideální budou právě v kompostu a nebo jako spodní vrstva nově založeného vyvýšeného záhonu. Oba druhy materiálů jsou pak vhodné k mulčování, ovšem štěpkované větve opět vydrží jako mulč déle, ty drcené se rozloží rychleji. Drcené větve též můžeme nasypat nasypat na záhony a zarýt.

Drcení větví
Drcení větví

Zahradní drtiče větví

Kdo má menší zahradu či sad a pravidelně využívá kompost, určitě využije drtič větví, kterým lze navíc drtit i jiné materiály. Drtiče jsou na rozdíl od štěpkovačů mnohem hlasitější. Vyrábí jemnou drť, která se snadno rozkládá v kompostu, využít ji však lze i jako mulč, případně můžeme tento materiál nasypat rovnou na záhony. Drtiče navíc nemají na rozdíl od štěpkovačů problém ani s čerstvými větvemi, proto můžeme větve drtit ihned po provedení řezu. Drtiče jsou vybavené silnými rotujícími noži, na které nesmíme tlačit. Větve proto do drtiče netlačíme silou, nýbrž je necháme, aby si je postupně podával. Vystačíme si jen s mírným tlakem rukou. Zároveň je třeba používat ochranné rukavice a brýle a nesmíme mít obnažené tělo, vystřelující nadrcené kousky by nás mohly poranit. Drtičem nadrtíme i silnější zdřevnatělé stonky některých bylin, pozor však, nejde o drtiče na jakýkoli odpad, ty fungují odlišně. Nepleťme si prostě drtič větví s drtičem zahradního a kuchyňského biologického odpadu, tento drtič nadrtí téměř vše kromě větví. Takový výkon a nožové vybavení prostě nemá.

Drtič Powercut 2500, detail nožů, zdroj: Mountfield
Drtič Powercut 2500, detail nožů, zdroj: Mountfield

Zahradní štěpkovače větví

Běžné zahradní štěpkovače větví pracují špatně s čerstvými větvemi. Musíme je proto uložit v suchu, nechat uschnout a poté až štěpkovat. Jinak jsou ale oproti drtičům poměrně tiché a vyrábí kousky větví velké cca 1 až 3 cm. Na rozdíl od drtiče štěpkovač drtí větve pomocí ozubeného kola, právě proto mají problém s větvemi čerstvými, jejichž čerstvá kůra a lýko se na ozubená kola namotávají. Kůra s lýkem se navíc neoddělí a kousky dřeva na nich zůstanou viset. Svým obalem jsou pak nadále spojené. Čerstvé větve se ve štěpkovači také často zaseknou, my musíme přepnout na zpětný chod a to zdržuje při práci. Pozor tedy na čerstvý materiál.

Štěpkovač Powersilent 2800, detail ozubeného kola, zdroj: Mountfield
Štěpkovač Powersilent 2800, detail ozubeného kola, zdroj: Mountfield

Výkon drtičů a štěpkovačů větví a jejich vybavení

Výkon by tyto stroje měly mít alespoň 2 kW, větší výkon představuje rychlejší práci i větší průměry větví. Důležitá je též možnost výměny rotačních nožů (drtiče) či ozubených kol (štěpkovače). Mohou se poškodit a jejich výměna je vždy levnější než pořízení nového stroje. U nožů je navíc důležité i jejich broušení. Důležité je také, kam bude drcený či štěpkovaný materiál padat. V každém případě je lepší stroj vybavený sběrným košem. Ten jednoduše vysypeme a zase naplníme, aniž bychom museli materiál sbírat ze země, hrabat, převážet kolečkem apod.

Zahradní drtič větví
Zahradní drtič větví

Běžný zahradní elektrický drtiče si pořídíme za cenu cca 3000 korun, přičemž štěpkovače jsou o něco dražší. Nehovoříme samozřejmě o dolní hranici ceny, tato zařízení nemají dostatečný výkon ani materiálové složení a mnoho parády s nimi neuděláme. Drtiči za 1000 korun se prostě raději vyhněte.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, mountfield.cz, shutterstock.com

Výkonné štěpkovače zpracují i celé stromky, do zahrad ovšem určené nejsou a také jejich cena je o řády vyšší, ty nejvýkonnější zpracují i celé vzrostlé stromy a pracuje se s nimi přímo v lese
Výkonné štěpkovače zpracují i celé stromky, do zahrad ovšem určené nejsou a také jejich cena je o řády vyšší, ty nejvýkonnější zpracují i celé vzrostlé stromy a pracuje se s nimi přímo v lese