Vánoční vůně, která je přírodní a neškodí zdraví. Vyrobte si ji. Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Syntetické vůně a aromatické oleje nadělají víc neplechy, než užitku. Jak je nahradit? Nechte snadná instantní řešení stranou, a věnujte trochu energie výrobě voňavých dekorativních prvků. Budete příjemně překvapeni.

Vánoce jako svátky klidu a míru? Ne každý to tak dnes vnímá, byť si to spousta lidí zdráhá připustit. Celé to období je příliš chaotické a uspěchané na to, abychom si ho dokázali užít. Konáme ve stresu. A často za to může ta naše až chronická snaha mít všechno dokonalé. Dimenze shánění darů a dárků se prolíná s horečným důkladným úklidem, a naše pozornost už zase přetéká k pečení a vaření. Jen na nic nezapomenout. K to u ten uměle udržovaný klid zbraní, protože o svátcích na sebe všichni mají být milí, že? Není divu, že to někdy špatně snášíme, a nálada je dost napjatá. S radami, jak si to zařídit lépe, budeme raději šetřit. Nechceme dráždit. Ale měli bychom tu pár skromných tipů, které se týkají „vytváření ideální vánoční atmosféry“, s pomocí vůní. Může se to zdát jako prkotina, ale je to dost důležité. 

Pravá vánoční atmosféra je protipólem shonu a stresu. kredit: congerdesign
Pravá vánoční atmosféra je protipólem shonu a stresu. kredit: congerdesign

Čich je pro savce stejně důležitý, jako zrak

Jen se schválně rozhlédněte – úklid, dárky a vlastně i ta překrásná hostina štědrovečerní večeře – jsou věci s námahou vytvářené pro potěchu lidského oka. Těch smyslů máme ale víc, a teprve když je zapojíme všechny, budeme tu sváteční atmosféru vnímat jako komplexní propojenou zkušenost. Že si nejspíš dobře pochutnáme? To je bez debat. Proto se také naše první novoroční předsevzetí obvykle týkají závazků ke zdravému životnímu stylu, dietám a hubnutí. Akustickou kulisu svátečních písní si můžeme pustit z CD, pokud zrovna sami nezpíváme koledy (i když je to škoda, je to další prožitek k atmosféře). Ale pořád nějak opomíjíme čich. Olfaktorické signály, tedy vnímané pachy a vůně, jsou přitom pro naše podvědomí zásadní. Tyhle vjemy se totiž velmi snadno a velmi intenzivně ukládají v naší paměti. 

Spojujeme si s nimi konkrétní zážitky, buď pozitivní, nebo negativní. Každý rok tedy nemusíte vykřesávat tu správnou vánoční náladu za shonu a z ničeho, pokud dokážete, aby si ji celá rodina spojila s nějakou libou vůní. Ano, někdy náš mozek pracuje až tak jednoduše a přímočaře. Ucítíte vůni hřebíčku a skořice, a hned se vám vybaví zima i hřejivý svařák na podzimním náměstí. Zacítíte sůl, a jako byste se ve vzpomínkách vraceli k letní dovolené u moře. A teď jde jen o to, s jakou vůní si spojíte prožitek vánočního kouzla. Bude to vůně jehličí, vosku svíček, vaječného koňaku? Smrad koberce propáleného prskavkami nebo připáleného cukroví? To už je na vás. Když ale faktor vůně zapojíte do svých plánů, bude mít zamýšlený výsledek výrazně hlubší dopad.

Drobné detaily vytváří celek. Důležité jsou i vzpomínky. kredit: rawpixel
Drobné detaily vytváří celek. Důležité jsou i vzpomínky. kredit: rawpixel

Svátky jsou o detailech. Společných detailech.

Ve vánočním shonu a stresu si často sami škodíme tím, jak instantní rychlosti se pro splnění našich přání dožadujeme. Ty zmíněné koledy si raději pustíme, než bychom je zpívali. Vůni chceme také hned, a tak sáhneme po aromatických svíčkách, syntetických směsích a olejích. Nedocení to astmatici a vlastně nikdo. Zdraví totiž tyhle umělé těkavé látky rozhodně neprospívají. Protože svátky a jejich atmosféra je o tom zklidnění, o tom, že pro zážitek musíme sami něco udělat. Berte to třeba jako součást vlastního rituálu, cesty za uvolněnou atmosférou. Dobrá zpráva? Svou domácnost můžete stylově s jistou obřadností provonět, a přitom to nemusí ruinovat váš rozpočet. Vánoce jsou totiž hlavně (pr)o vás.

Jaká vůně se vám vybaví, když si vzpomenete na své dětské Vánoce, dobu, kdy to ještě bylo magické? kredit: padrinan
Jaká vůně se vám vybaví, když si vzpomenete na své dětské Vánoce, dobu, kdy to ještě bylo magické? kredit: padrinan

Řetězy nemusí být jen z papíru

Kde začít? Vytvořte řetěz vánoční vůně. Hezký na pohled, praktický na dekorativní použití. Výhoda? Do jeho výroby můžete zapojit děti, nebo hned celou rodinu. Potřebovat budete jen naporcované kousky citrusového ovoce: pomerančů, grepů, limetek. Na tenké proužky nakrájené je můžete usušit na topení, anebo v troubě. Poté je navinete (propíchnete) režnou nití, a řetěze je hotov. Zrovna tak můžete sáhnout po ovoci neexotickém. Třeba nakrájeném sušeném jablku nebo hruškách. Pointa vaší snahy? Sušené ovoce je velmi aromatické, příjemně nedráždivě, a není to žádná umělá vůně. Je to jen o vaší fantazii: nikdo neříká, že to musí být horizontální řetěz. Co třeba vertikální? No k němu přidáte oříšky? Vypadá to hezky a funguje to. A hlavně, při výrobě téhle dekorace můžete být všichni chvilku spolu.

Voňavé řetězy, balíčky i bločky. Fantazii se meze nekladou. kredit: ptashka21
Voňavé řetězy, balíčky i bločky. Fantazii se meze nekladou. kredit: ptashka21

Žonglování s šiškami

Šišky jsou hezké už tak nějak od přírody, a právě proto se přímo k dekorativně-vonnému zpracování hodí. Je ale nejprve zapotřebí jim trochu pomoci. Sesbírané šišky, podle gusta od borovic nebo smrků, je nutné zbavit nečistot. Na druhé straně, pokud máte na výběr, berte ty, co jsou hodně smolné a ulepené. Rozložte je na plech, do nějž jste předtím vložili pečící papír. Druhou vrstvou papíru je volně překryjte. A následné jim dopřejte hodinový pobyt v 80°C . Je zapotřebí je samozřejmě trochu hlídat. Výsledkem jsou šišky roztažené a rozvinuté, zbavené pryskyřice, a přitom krásně vonící. Tu intenzivní vůni z nich dostalo právě teplo. Teď už z nich můžete vyrobit dekorace všeho druhu. Z jejich okolí se ale budou vinout nefalšovaná lesní vůně.

Použít důvěrně známé prvky v netradičním uspořádání je dobrý nápad. kredit: JillWellington
Použít důvěrně známé prvky v netradičním uspořádání je dobrý nápad. kredit: JillWellington

Jehličí? Vyzkoušejte spíš věnce

Podobného efektu se dobereme i při práci s jehličím. I to je na esenciální těkavé oleje a vonné pryskyřice bohaté. Jen je tu trochu problém s kýčem: nechceme přeci, aby to na Vánoce doma vypadalo jako na mysliveckém bále. Takže s přímou výzdobou to chce opatrně, aby byl efekt řekněme estetický a nepřipomínal maskování tanku. Mnohem účelnější z nich vytvářet nejrůznější věnce nebo hnízdečka, protkané stříbrem suchým kořením. Připojit můžete pro efekt třeba listí pichlavé cesmíny, jalovcové větvičky, snítky vavřínových lístků nebo rozmarýn. Voní a vypadají hezky.

Vůni z nich ale můžete dostat i jinak: nastříhané smrkové větvičky můžete nechat převařit v horké vodě (zkuste přikápnout i trochu lihu), a po dvaceti minutách získáte tekutý „extrakt“. Ten pak můžete přejít do malých otevřených flakónků, a nenápadně je instalovat tam, kde nepůjdou vidět ale cítit. Třeba na skříně a police. Aroma smrčí z nich bude unikat po celé svátky. Stejně můžete postupovat při výrobě sváteční vůně se skořicí/lékořicí, hřebíčkem, pomerančovou kůrou. Společný jim je hřejivý efekt, který blahodárně účinkuje na lidskou mysl. Ostatně, jako studený mix je můžete volně naložit do lahviček, a instalovat po svátečním domě. Pokud se bojíte, že po náhodném převržení byste místo pohody vyvolali povodeň, můžete je volně rozprostřít po ubruse nebo dát do misek na sucho. Fungují pořád dobře. 

Perníčky nemusíte jen baštit. Je to i dekorace, a voňavá. kredit: Iituliitu
Perníčky nemusíte jen baštit. Je to i dekorace, a voňavá. kredit: Iituliitu
Nebojte se trochu improvizovat. kredit: silviarita
Nebojte se trochu improvizovat. kredit: silviarita

Nestyďte se za své perníčky!

S perníčky je tak trochu potíž. Jejich pečení je dřina, a jejich efekt je do značné míry omezený. Buď je musíte před všemi schovat, aby je nesnědli ještě před svátky, anebo je nikdo nechce. Proto se je vyplatí „prezentovat“ formou perníkových ozdob. Malé formičky, tenké těsto, dostatečně odstátý produkt. To vše jen provléci jehlou a nití, vytvořit očko. Jestli si je zavěsíte na vánoční stromek, záclony… nebo z nich vytvoříte perníkový řetěz, to už je jen na vás. Je ale na co koukat, a pokud s jejich výrobou a zdobením pomáhaly i děti, je to hned veselejší. Poměrně zajímavé nápady také plynou z nejrůznějších ornamentálních dekorativních prvků, vyrobených z perníčků: mohou třeba vypadat jako malé vánoční stromečky! Podstatné je, že perník i bez rozlomení krásně voní, a dodá každé domácnosti kouzlo. 

Jalovec pročišťuje vzduch

Všechny tyhle aroma-prvky mají společné to, že voní poměrně intenzivně, ale jakmile odstraníte jejich zdroj, vůně okamžitě vyvane a zmizí. Nemusíte se tedy obávat nějakého načichnutí, které by vás strašilo ještě na velikonoce. Na čichové orgány můžete zaútočit i s pomocí zdobných plátěných sáčků, naplněných aromatickou směsí. Kromě výše zmíněných náplní můžete ještě vyzkoušet opražené bobulky jalovce. Ty se totiž po tepelné úpravě začínají drolit, což by jinak bylo na škodu. Jako drť v pytlíčku ale nevadí. Tuhle vůni Vánoc můžete ukrýt do skříně, nebo pod polštář. Voňavé sny přejeme.

Je prostě zapotřebí obměnit škálu nástrojů, se kterými pracujete. kredit: Daria-Yakovleva
Je prostě zapotřebí obměnit škálu nástrojů, se kterými pracujete. kredit: Daria-Yakovleva
Je to hravá a vděčná práce, která voní. kredit: PublicDomainPictures
Je to hravá a vděčná práce, která voní. kredit: PublicDomainPictures

Proč je „domácí“ lepší než „kupované“?

Že to všechno zní a vypadá hezky, ale na takové hračičky nemáte čas? Nu, a kdo před svátky má. Jenže když se vydáte rychlou cestou „instantní“ vůně, ať už ve svíčkách nebo systetických aroma-olejích, nemusíte dojít zrovna do cíle. Drtivá většina z nich má totiž svůj prapůvod v derivátech ropy, a obsahuje dost přepestrou směs karcinogenních a dráždivých látek. Výsledek? Možná nic. Nebo také cokoliv od „nevysvětlitelné“ bolesti hlavy, kýchání, spuštěné alergické rýmy až po nevolnost. Umělé vůně jsou problematické pro malé děti, pro těhotné ženy, důchodce. Nebudeme se teď strašit nejrůznějšími endokrinními disruptory, které jsou v nich často obsažené (jejich negativní působení potřebuje čas), nebo těkavými látkami, které jsou v menší či větší míře toxické. 

V jedné umělé svíčce jich mohou být obsaženy stovky druhů, s nejrůznějším efektem (a defektem). Kritické je jejich synergické působení: testy jejich nezávadnosti se obvykle provádí „kus od kusu“, a jednotlivé obsažené látky vykazují různou míru tolerance. Problém je, když se v nevětrané domácnosti všechny tyto látky smíchají do jednoho koktejlu. Přidejte k tomu třeba páru unikající z hrnce, nebo spaliny ze svíčky. A pak mohou být nebezpečné. Vánoce nejsou instantní záležitostí, a tak by i snaha po dokonalé sváteční vůni měla vycházet z poznání, že je pro ni zapotřebí něco udělat.

ČESKÉSTAVBY.cz

pixabay.com