I vy můžete letos uklízet Česko, tedy alespoň kousek. Přidejte se. Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Necelé dva měsíce zbývají do velkého jarního úklidu celého Česko. A že se toho po zimě každý rok ukáže. I když o množství odpadu ukrývajícím se pod sněhem letos zrovna příliš hovořit nemůžeme. Mnoho sněhu nenapadlo a to ještě jen někde. Ovšem odpadu nám napadne v přírodě, parcích a v ulicích každoročně neskutečné množství. Bohužel.

A první úklidy pod hlavičkou dobrovolnické akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ již začaly. Jde vždy o lokální akce a vše směřuje k termínu hlavního jarního úklidu, který vypukne v sobotu 4. dubna. Ten den se vydají desetitisíce dobrovolníků uklidit nepořádek z našich obcí, měst a především pak přírody. „Loni se zapojilo více jak 150 000 lidí. A buďte letos mezi nimi i vy,“ vyzývají organizátoři akce.

První letošní úklidovou vlaštovkou je akce Ukliďme Orlík, která proběhne již 15. února. Poté, co se totiž loni na podzim snížila hladina orlické nádrže, ukázalo se neuvěřitelné množství odpadu. A právě tento odpad je třeba uklidit ještě před opětovným napouštěním nádrže, které začne koncem února. Na začátek dubna proto není možné čekat. Před šestnácti lety se při podobné akci sebralo na Orlíku 22 tun odpadů. Tak uvidíme, jak to dopadne letos.

Ukliďme Česko
Ukliďme Česko

Novým partnerem akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ se letos stal pivovar Gambrinus, který se zároveň rozhodl skoncovat s plasty ve výrobě. Od ledna proto přestává nabízet pivo v PET lahvích. Právě PET lahve jsou dosud nejčastěji nalezeným druhem odpadu při dobrovolnických úklidech. A jinudy než omezením jejich výroby zřejmě cesta ani nevede.

Úklidová sezóna letos odstartuje dříve než obvykle. Každopádně pro všechny, kteří se k uklízení včas přihlásí na www.UklidmeCesko.cz, jsou opět připravené pevné pytle i pracovní rukavice. Pytle na odpad jsou pro letošní ročník díky společnosti EKO-KOM recyklované, čili vyrobené z vytříděných barevných fólií ze žlutých kontejnerů. I zakoupené rukavice jsou již na skladě a další tisíce párů získal organizátor akce darem od jejich stálého dodavatele, firmy ČERVA GROUP. Tolik slova organizačního týmu.

Úklid odpadu
Úklid odpadu

Přidat se k velkému jarnímu úklidu, ať již k organizátorům či dobrovolníkům, může opravdu každý. Stačí si založit vlastní úklidovou skupinu a nebo se připojit k úklidu tam, kde již tato skupina existuje. Stačí si vybrat z interaktivní mapy na https://www.uklidmecesko.cz/map/. Každý kousek odpadu se počítá, a čím více dobrovolníků se zapojí, tím větší kus přírody se podaří společnými silami uklidit. Pojďte do toho s námi 4. dubna!

Kontakt pro další informace:

Radek Janoušek: 777 176 675, Spolek Ukliďme Česko

Kateřina Landová: 773 198 015, Český svaz ochránců přírody

  • Generálním partnerem akce je VEOLIA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s.
  • Hlavním partnerem akce je Komerční banka, a.s.
  • Partnery akce jsou ŠKODA AUTO a.s., EKO-KOM, a.s., PENNY Market a Gambrinus
Úklid odpadu
Úklid odpadu