Jak na energeticky úspornou rekonstrukci? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Před několika lety ve stavebnictví probíhal boom novostaveb rodinných i bytových domů v okrajových lokalitách měst. Dnes se však projevily určité nedostatky těchto developerských projektů – vzdálenost od centra, nedostatečná infrastruktura a mnohým také nevyhovuje „příliš nová“ atmosféra satelitů a sídlišť. Proto podstatně ožívá zájem o rekonstrukce starších bytů a půdní vestavby. Tyto projekty dokazují, že s důvtipem lze moderní a hezké bydlení vytvořit třeba i z dříve opovrhovaných paneláků či nebytových prostor. Pokud ve vás navíc ožívá touha poprat se s tímto úkolem doslova vlastníma rukama, Ytong je ideálním řešením. 

Skládačka z tvárnic vám sedne

Jedná se o systém stavebních komponentů „od sklepa po střechu a komín“. To oceníte všude tam, kde potřebujete napojit různé stavební díly, jako jsou schody, příčky, oblouky, překlady, stropy a mnoho dalšího. Výhodou Ytongu je také snadná tvarovatelnost – tvárnice se snadno opracovávají a přizpůsobíte je přesně požadovanému tvaru. U půdních bytů se často vyskytují atypické tvary – ty s Ytongem vytvoříte bez zbytečného stavebního odpadu. Stejně tak se výborně uplatní u rekonstrukcí koupelen, kde je často potřeba obezdít zaoblené sprchové kouty či rohové vany. 

Stylový interiér
Stylový interiér

Lehce a čistě

Dalším problémem rekonstrukcí v bytovém domě je samotná doprava a manipulace s materiálem. Tvárnice Ytong jsou lehké, což oceníte všude tam, kde je musíte dopravit do pater, i při samotné práci. Díky jejich snadné opracovatelnosti pak minimalizujete odpad, což je ekonomické nejen s ohledem na spotřebu materiálu, ale také na odklízení. Odpadá také to, jak si poradit s přípravou malty. Spotřebuje se jí naprosté minimum pro založení první řady tvárnic. Ostatní se napojují tenkovrstvou zdicí maltou Ytong, jíž spotřebujete ve srovnání s klasickou maltou mnohem méně a nepotřebujete míchačku. 

Rekonstrukce
Rekonstrukce

Tepelná pohoda v podkroví i bez klimatizace

Letní horka dovedou pobyt v podkrovních bytech dost znepříjemnit a klimatizace zase prodražit. Pokud uvažujete o rekonstrukci spojené s půdní nástavbou či vestavbou, vyplatí se vám použít masivní střechu z Ytongu. Účinně zabrání letnímu přehřívání podkrovních místností i bez klimatizace. Nemusíte se obávat zvýšených nákladů na stavbu: přičteme-li k ceně běžné střechy cenu klimatizace, dostaneme se na srovnatelné pořizovací náklady. Provoz je pak nesrovnatelně výhodnější, protože chlazení prostor v letních měsících podstatně zvedne účty za energie. Střecha z Ytongu má však i další zajímavá plus. Díky alkalickému složení je u ní nulové riziko napadení plísněmi i škůdci a důležité je i to, že je nehořlavá. 

Bydlení po správně provedené rekonstrukci může být kvalitní, bez kompromisů a častých nedostatků, které je provází. Navíc můžete být tím, kdo celou stavbu vzal do svých rukou a uspěl! 

Starý dům
Starý dům
Interiér starého domu
Interiér starého domu