Jak nakládat byliny a koření Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Nejen bylinky (pěstované v zahradě i posbírané v přírodě), ale i koření léčí stejně jako bylinky též ochutí pokrmy spolu s kořením. Důležitá je jejich schopnost spalovat toxické látky a pomáhat vstřebávání živin lidským tělem, pokrmy jsou snáze stravitelné. Navíc se koření i bylinky využívají i v kosmetice. Nejběžnějším způsobem uchovávání bylinek a koření je sušení, nakonec v sušené podobě je i nejběžně koupíme v obchodech. Existují však i další způsoby jejich zpracování a následného užívání.

Macerát (výluh za studena)

Nejběžnějším způsobem, jakým získáváme z čerstvých i sušených bylinek a z koření účinné látky, je výluh. Macerát je však méně běžnou formou výluhu, který získáváme na rozdíl od nálevu a odvaru pomocí studené vody, jíž rostlinný materiál zalijeme a necháme v nádobě stát alespoň několik hodin, ale i dnů. Nikdy však tak dlouho, že by macerát začal plesnivět. Při maceraci je důležitá běžná pokojová teplota, čili nepřetápěná místnost ani nevytápěná. Průběžně přitom macerát promícháváme. Ovšem macerace se nehodí pro každé bylinky a koření a každé jejich části. Nejčastější je v případě důkladně očištěných a propraných kořenů a též semen, která se ale nejčastěji nechávají ve vodě pouze nabobtnat a vyklíčit a poté se vyklíčená konzumují. Oproti macerátu je ohromnou výhodou nálevu a též odvaru, že je konzumujeme ihned po přípravě a nemusíme se bát poškození při uskladnění - voda se rychle kazí.

Nálev (výluh za tepla)

Nálev získáme přelitím rostlinného materiálu vroucí vodou (vodou, která byla přivedena do bodu varu). Nálev necháme vyluhovat cca 15 minut v zakryté nádobě (např. na hrnek položíme talířek) a poté přecedíme a pijeme. Kromě listů, květů a stonků bylinek a koření (v některých případech i kořenů) provádíme nálev i z některých semen (např. kmín, anýz, fenykl,…). 
Macerát - výluh za studena
Macerát - výluh za studena
Nálev - výluh za tepla
Nálev - výluh za tepla

Odvar (výluh ve vroucí vodě)

Odvar získáme povařením rostlinného materiálu ve vodě po dobu 10 až 15 minut (záleží na typu rostlinného materiálu, tato doba může být i mnohem delší). Poté necháme stejnou dobu odstát v přikryté nádobě a přecedíme. Odvar provádíme nejčastěji z tuhých rostlinných částí – z kořenů, dřevitých stonků, dřeva, kůry a z tvrdých semen. Výjimku představují rostlinné části obsahující značné množství silic. Při získávání odvaru však můžeme účinné látky snadno znehodnotit a nebo je prostě nezískáme (nevařili jsme nálev dostatečně dlouho), proto je třeba vycházet z odborných informací a doporučení (například v lékárně).   

Tinktura (výluh v alkoholu či tuku za studena)

Výluhem v alkoholu získáme z rostlinného materiálu veškeré účinné látky, které obsahuje. Pouze se různí doba, po jakou necháme materiál vyluhovat. Hovoříme o tinkturách. V případě rostlinného oleje získáváme tinkturu za studena stejně jako u alkoholu, v případě živočišného tuku je výsledným materiálem mast. Pozor však, ne všechny účinné látky a ne z každé rostliny a její části je snadné či možné vyluhovat za studena v rostlinném oleji, za tepla v živočišném tuku, ale i za tepla či za studena ve vodě. V tomto směru je jedinou jistotou alkohol, ovšem omezené jsou pro změnu možnosti využití alkoholové tinktury. Někdo ji nepodá dítěti ani po kapkách, abstinující člověk k ní nesmí ani čichnout, v případě potření pokožky je alkohol agresivní.
Tinktura - výluh v alkoholu
Tinktura - výluh v alkoholu

Mast

Složitější je to v případě tuku (živočišné sádlo, ale i lékařská vazelína). V tomto případě jde mnohdy o velmi citlivou alchymii, kdy hlídáme teplotu rozpuštěného tuku, mísíme jej s určitým podílem vody, aby se nepřipaloval, necháváme různě dlouhou dobu uležet, čistíme jej od rostlinných zbytků (mnohdy nemusíme, pokud nám v masti nevadí) a podobně. Mast lze také konzumovat (např. s výjimkou lékařské vazelíny). Dokonce i postupy výroby mastí z konkrétních bylinek se různí a mnohdy jde o starodávné metody, které se dochovaly dodnes a vyrobená mast může být dokonce i účinným antibiotikem. Ovšem to jsou již postupy pro velice zkušené bylinkáře a léčitele. Nikdo ale netvrdí, že se nemůžete sami pokusit takový produkt vyrobit.
Měsíčková mast
Měsíčková mast

Sirup a léčivé víno

Sirup je koncentrovaný roztok cukru a výluhu. Sirup lze dokonce i nechat kvasit, čímž získáme léčivé víno (např. bezinkové). Další možností je nechat rostlinný materiál ve víně vyluhovat, což lze za studena i za tepla v podobě nálevu i odvaru. Opět je třeba získat s výrobou sirupu a bylinného či ovocného vína dostatečné zkušenosti, ale opět to jde, když se chce.
Sirup
Sirup
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com