Jak odstranit graffiti a organické nečistoty z fasád? Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Současná legislativa chápe dle trestního zákona graffiti jako projev vandalství a je možné postihnout sprejery odnětím svobody až na 1 rok, případně je udělena vysoká pokuta a přikázána náhrada škody. Tento fakt ale sprejery naopak iniciuje k udržování a rozšiřování své subkultury a většímu šíření graffiti. Svůj výtvarný (a dlužno říci, že mnohdy i výtvarně hodnotný) projev nevnímají jako poškozování cizího majetku, a přestože byly vyhrazeny speciální plochy pro tvorbu graffiti, stále je nemožné pro vlastníky objektů nežádoucí sprejerskou činnost eliminovat. Jde o celosvětově rozšířenou a již v mnoha generacích oblíbenou subkulturu a způsob veřejného vyjádření anonymním způsobem. Prostě jde o kulturu protestu, která má svou sílu a vždy se staví vůči konformitě, ale také legislativě.

Jakou cestou lze graffiti odstranit

Graffiti se odstraňují kombinovanou metodou, tedy chemickými přípravky a mechanicky. Používanými chemikáliemi jsou rozpouštědla, která způsobí nabobtnání graffiti, což umožní jejich následné mechanické odstranění z pláště budovy a jiných povrchů. Tyto přípravky však musí být voleny obezřetně, aby nedošlo k poškození povrchu pod graffiti. Poškození se může projevit vyblednutím nebo poškrábáním povrchu. V dnešní době existují odborné firmy nabízející odstranění graffiti a podobných nečistot z různých typů povrchů.

Ochranné antigraffiti nátěry

U nových, zrekonstruovaných, či vyčištěných povrchů se doporučuje aplikovat preventivní ochranu proti dalšímu poškození. Protisprejerské nátěry vytvoří ochrannou vrstvu, která graffiti nepropustí do podkladu. Nátěr se běžně aplikuje do výšky tří metrů od paty stěny. Díky ochrannému nátěru můžeme graffiti opětovně snadno odstranit. U drobných nečistot však lze použít pouze vodu, případně vodu s dílkem čistícího přípravku. Spreje, graffiti a fixy pak odstraníme vhodně zvoleným odstraňovačem. Kvalitní ochranné nátěry esteticky nezmění vzhled fasád a nebrání přirozené cirkulaci vzduchu, čili fasáda může nadále dýchat.
Odstraňování graffiti
Odstraňování graffiti
Posprejovaná busta
Posprejovaná busta
Odstraňování graffiti
Odstraňování graffiti
Graffiti
Graffiti
Vyčištěná plocha
Vyčištěná plocha
Posprejovaná plocha
Posprejovaná plocha
Vyčištěná plocha
Vyčištěná plocha
Vyčištěná plocha
Vyčištěná plocha
Odstraňování graffiti
Odstraňování graffiti

Důsledky špatného technologického postupu při zateplování budov

Při chybném zateplování budov dochází k pokrytí zateplených stěn (resp. fasády) zelenou (řasy, mechy) nebo šedou vrstvou (houby, plísně). Pokud problém nebude řešen, může dojít k narušení celé konstrukce fasády.

Organické nečistoty musí být nejprve odstraněny pomocí chemických prostředků a patentovaných postupů. Dále se opraví mechanické poškození fasády, tj. odlupující se části fasády a trhliny. Následně se vyčistí a obnoví původní vzhled fasády a aplikuje se penetrační nátěr s protiplísňovými přípravky, který ochrání stěnu na další roky. Jako součást prevence by měla být odstraněna vegetace v blízkém okolí fasády, nejčastěji rostliny prorůstající u paty (resp. soklu) domu.

Které povrchy lze zbavit graffiti, organických a jiných nečistot

Vyčistit lze téměř všechny typů povrchů (cihla, keramika, beton, pískovec, travertin, žula, hliník, umělý kámen, mramor, brizolit, zateplené a barvené fasády, hliníkové a nerezové konstrukce atd.). Specifický přístup musí být zvolen při čištění a ochraně památek, soch, plastik, uměleckých děl, pomníků, hrobek či kolumbárií.

Zdroj: www.ars.cz
Odstraňování nečistot
Odstraňování nečistot
Očištěná a neočištěná plocha
Očištěná a neočištěná plocha
ARS-AXIOM REAL, spol. s r.o. Poslat poptávku