Jak pěstovat kalateu, květinu, která chodí spát? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Kalatey jsou blízké příbuzné marant a jejich obliba v interiérech je ohromná. Důvodem je nádherná kresba na listech (ta je společná oběma rodům), ale i krásné a neobvykle rostoucí květy. Kalatea má však ještě jednu výjimečnou vlastnost, chodí totiž večer spát. 

A skutečně, kalatea (Calathea) s vámi opravdu žije. Večer vám řekne, že je čas jít spát! Uzavře se totiž vzpřímením listů a ráno se zase rozkošatí - vstávejte! Sevřené listy dokonce připomínají ruce složené k modlitbě, načež se této rostlině začalo říkat „modlící květina.“

Kalatey jsou oproti merantám poněkud vzpřímenější a jejich listy jsou větší. Jejich jméno má původ v řeckém kalathos, což znamená v překladu košík. Listy totiž rostou do jakéhosi kornoutu, který vzdáleně připomíná koš, navíc však z listů těchto rostlin jihoameričtí indiáni vyráběli koše určené k lovu ryb. Kalatey pochází z tropické Ameriky, především pak z Brazílie.

Kalatea nabízí řadu druhů a platí, že co druh, to jiná barva listů i květů. Rozmanitostí barev jednotlivých kultivarů nám kalatey nabízí využití téměř v jakémkoli typu interiéru. Velmi dobře se kombinují a snášejí s jinými rostlinami jako například filodendrony, fíkusy a dracénami.
Calathea zebrina
Calathea zebrina
Calathea lancifolia
Calathea lancifolia
K nejznámějším druhům patří Calathea lancifolia, Calathea zebrinaCalathea roseopicta s mnoha barevnými variantami (odrůda Angela s bílými okraji listů a Sylvia se světlým středem a zeleným okrajem listů).

Kalatea kvete od konce května až do půlky srpna. Její květy jsou zajímavě uspořádané. Najdeme je buďto na stoncích, nebo v paždí listů. Barevnost květů se druh od druhu značně liší. Najdeme květy bílé, žluté, oranžové, fialové, ale i v kombinaci barev.
Calathea zebrina
Calathea zebrina
Calathea makoyana
Calathea makoyana
Calathea princeps
Calathea princeps
Calathea veitchiana
Calathea veitchiana
Ctenanthe oppenheimiana 'tricolor'
Ctenanthe oppenheimiana 'tricolor'
Stanoviště vyžaduje kalatea stinné až polostinné, vyhovuje jí běžná pokojová teplota (denní okolo 20 oC a noční by neměla klesnout pod 16 oC) a má ráda vyšší vzdušnou vlhkost. Určitě se nehodí na jižní a západní okno, přímému slunci nesmí být vystavena nikdy. Na druhou stranu ale nesmí být stanoviště ani příliš tmavé, jelikož zde nebudou listy tak výrazně zbarvené. Ideální je tedy polostín a také rosení. Kalatea je citlivá na průvan a přeschnutí kořenového balu, substrát je proto třeba udržovat mírně vlhký. Rostlinu zaléváme odstátou vodou a pravidelně rosíme. Tvorbě bílých skvrn na listech pro změnu zabráníme zálivkou z převařené a vychladlé vody. Od března do srpna můžeme slabě přihnojovat.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, abecedazahrady.cz, shutterstock.com, wikipedia.org
Kvetoucí kalatea
Kvetoucí kalatea