Sněženky, první posly jara, je třeba sázet už na podzim Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Nejdůležitější je u sněženek vědět, kdy je vysadit. Cibulky těchto cibulnatých rostlin je třeba vysadit již na podzim kořínky směrem dolů. Výsadbu můžeme provést do půdy, travní plochy, ale i do květináče. Cibulky sázíme do třikrát větší hloubky, než je jejich velikost. Po odkvětu, ke kterému dochází již na začátku jara, cibulky nevyrýváme, ponecháme je na stanovišti. Sněženky nejlépe vynikají ve skupině, ideálně na pozadí trávníku. Bude se jim dařit v polostínu nebo ve stínu, půdu vyžadují vlhkou a humózní.

Sněženka podsněžník

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) patří do čeledi amarylkovité (Amarylidaceae). Někdy je uváděna též jako sněženka bílá či předjarní. Je to 15 až 20 cm vysoká cibulovina, která má 2 až 3 jednoduché, úzké, přisedlé listy se souběžnou žilnatinou, oboupohlavné květy a pod nimi 2 listeny, které jsou zcela srostlé a tvoří toulec. Štíhlý stvol nese jeden květ na převislé stopce. Složen je z 6 okvětních lístků ve dvou přeslenech, 6 tyčinek a jednoho pestíku. Vnitřní okvětní lístky jsou téměř o polovinu kratší než vnější, většinou vykrojené a na koncích světle zelené. U nás si můžeme sněženku podsněžník splést pouze s bledulí jarní (Leucojum verum), ovšem jen naprostý laik, zcela neznalý místní flóry. A pozor, bledule jarní je ve volné přírodě chráněna, ale i sněženka je ohrožena a chráněna, byť jen částečně! Bledule začínají vykvétat mnohem později než sněženky a existuje ještě další druh, bledule letní, jejíž květy se nepotkají ani se svými jarními jmenovkyněmi, ani se sněženkami.
Sněženka podsněžník
Sněženka podsněžník
Bledule jarní
Bledule jarní
Sněženka podsněžník
Sněženka podsněžník

Původ sněženek

Sněženky se vyskytují nejvíce v jihovýchodní a Jižní Evropě a Západní Asii. Byly však zavlečeny i do jiných koutů světa a právě v mírném pásmu se jim zalíbilo značně. Rostou zejména v humózní a vlhké půdě, nejčastěji pod keři a mladými stromky, ale i na vlhkých loukách a v listnatých i smíšených lesích. A samozřejmě jsou pěstovány v zahradách a parcích.

Zajímavostí je například jejich ohromná obliba v Británii, kde můžeme hovořit doslova o „sněženkománii“ (podobně jako třeba Japonci obdivují květy sakury). Specializovaní prodejci zde nabízejí desítky kultivarů, jejichž ceny se mohou vyšplhat až do závratných výšek. Dokonce zde probíhají aukce cibulek sněženek, čili jsou draženy (rekord představuje 1390 liber za jednu cibulku – konkrétně kultivar Galanthus plicatus 'Golden Fleece')!
Sněženka podsněžník
Sněženka podsněžník

Kvetení sněženek

Sněženky začínají vykvétat již na konci února a kvetou až do března, oproti tomu bledule jarní si počká až na konec března či duben. Do dubna kvetou sněženky málokdy. Sezóna kvetoucích sněženek je velmi krátká! Sněženky se množí cibulkami, které jsou hlouběji v zemi, díky čemuž přežijí teplé a suché období. Nesmíme se proto divit, že porost sněženek a množství květů narůstají rok od roku geometrickou řadou.

Další zajímavosti

Sněženka podsněžník patří mezi mírně jedovaté rostliny, především cibulky obsahují alkaloidy (zejména lykorin, galanthamin, tazetin) způsobující u lidí průjmy, zvracení a bolesti břicha. Dříve byla sněženka podsněžník nejrozšířenější jarní rostlinou na našem území, dnes je ve volné přírodě řazena mezi ohrožené a částečně chráněné druhy. Způsobila to ztráta přirozeného biotopu a trhání v době květu. Na většině území se sněženka vyskytuje pouze ostrůvkovitě. Hojná je třeba na Opavsku a Zlínsku. Významné jsou lokality přírodní památka Sněženky ve Vysokém lese a přírodní památka Sedlnické sněženky. 
Sněženka podsněžník - detail květu
Sněženka podsněžník - detail květu

Tisíce kultivarů

V Británii se ke každému druhu sněženky váže příběh o nálezu či vzniku. A dost často těžko se mnohé kultivary množí, vypěstovat pěkný trs zabere mnoho práce, proto jsou zde sněženky tak ceněné. Místní zahradníci začali před časem sněženky kultivovat co do odlišností ve velikosti květů, počtu a velikosti okvětních lístků, poměru a barev skvrn. Oproti tomu je u nás nabídka sněženek velice skromná. Ale i obyčejná sněženka je v předjaří v zahradách přenádherná. Krásně se vyjímají vedle například krokusů a ladoněk.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia.org, shutterstock.com
Sněženka podsněžník
Sněženka podsněžník