Jak postavit terasu z WPC prken Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Terasa z WPC prken, neboli Wood-Plastic-Composites, je odolná proti UV záření, povětrnostním vlivům a vlhkosti. Jedná se o materiál s dlouhou životností, který je tvarově stabilní. Příjemně se po něm chodí na boso, povrch je bez třísek a protiskluzový, takže je vhodný i k okolí bazénu. S WPC deskami se snadno manipuluje, pro vrtání a řezání stačí běžné nářadí na opracování dřeva, proto je montáž terasy nenáročná.

Pro stavbu terasy z WPC jsou potřeba obrubníky, geotextilie, terasové desky, nosná konstrukce, WPC prkna a stranové ukončovací profily,“ popisuje Richard Klička, odborník z oddělení stavebniny v projektových marketech Hornbach. „Z tohoto materiálu se terasa staví po vrstvách. První vrstvou je minimálně 20 cm kamenné drtě nebo jiného materiálu na ochranu proti mrazu, zabetonování obrubníků, nanesení 4 cm vrstvy štěrku pro srovnání povrchu, položení vliese proti plevelu, položení betonových terasových desek, montáž spodní konstrukce a na závěr položení WPC prken.“ Stavba WPC terasy je pomocí spodní konstrukce a betonových obrubníků náročnější, ale výsledek vypadá dokonale.

Terasové WPC prkno Konsta
Terasové WPC prkno Konsta

Terasa z WPC prken se pokládá na nosnou konstrukci z betonových desek a podkladních hranolů. „Spodní konstrukce se staví podle způsobu položení terasových prken, vede napříč vůči prknům a musí mít maximální odstup mezi jednotlivými hranoly přibližně 30 cm. Celou konstrukci si podrobně naplánujte a zakreslete, například na betonové desce, kde se čelně spojí dvě WPC prkna, se musí vedle sebe položit dva podkladní hranoly,“ vysvětluje Richard Klička z Hornbachu.

Terasové WPC prkno Konsta
Terasové WPC prkno Konsta

Montáž spodní nosné konstrukce

Nosná konstrukce se montuje na terasové desky. Mezi jednotlivými deskami je důležité dodržovat rovnoměrnou vzdálenost. Nejprve se položí desky na koncích, vzdálenost od obrubníků musí být asi 1 cm, pro udržení se použijí distanční vložky. Desky musí na povrchu ležet zcela vodorovně. 

Na betonové desky se upevní nosná konstrukce z podkladních hranolů. Důležité je udržovat alespoň centimetrový odstup od obrubníku nebo domu. Pokud se hranoly navzájem spojují, spoje musí vycházet do středu terasové desky. Na konstrukčních hranolech se označí a předvrtají otvory pro připevnění k betonovým deskám. Hranoly se přesně vyrovnají a poté je možné spojit nosnou konstrukci a terasovou desku hmoždinkami, vloží se pod ní podložky a nosná konstrukce se přišroubuje. Proti pozdějšímu hromadění dešťové vody se každých 60 cm vyvrtá do spodní konstrukce odvodňovací otvor.

Terasové WPC prkno Konsta
Terasové WPC prkno Konsta

Montáž profilových lišt

K upevnění terasových WPC prken slouží profilové lišty, které se skládají ze spodního a vrchního dílu ve tvaru U. Nejprve se upevní spodní díl lišty, který se šroubuje se zapuštěním na nosnou konstrukci. „První WPC prkno totiž nelze připevnit pomocí montážního úchytu, ale za tímto účelem je nutný ukončovací profil,“ vysvětluje Richard Klička z Hornbachu. Podle směru pokládky se tedy okraj olemuje profilovou lištou. Při pokládání lišty se od obrubníku udržuje centimetrová dilatační spára. 

Montážní úchyt terasového WPC prkna Konsta
Montážní úchyt terasového WPC prkna Konsta

Pokládka WPC terasových prken

Položením prvního terasového WPC prkna se začíná v rohu. U stěny domu se na prkno nasadí U profil, mezera mezi profilem a prknem se vyplní těsnící šňůrou. U stěny domu také platí odstup 1,5 cm. Umístěte první prkno tak, aby doléhalo k těsnící šňůře bočního profilu, takto se postaví celá první řada, která se upne zakrývacím horním profilem. Vrchní části ukončovacích profilů se nasadí na spodní části a mírně se poklepou gumovým kladívkem. 

Profilová lišta
Profilová lišta

Po upevnění první řady se na spodní nosnou konstrukci nasadí úchyty, na které se prkno nasune tak, aby úchyty zasahovaly do drážky. Všechna další prkna se připevní pomocí montážních úchytů. Správné mezery mezi prkny vznikají právě díky úchytům. Všechna další prkna se položí až na konec pokládky. Poslední prkno se upraví na potřebnou šířku a položí se k připravenému profilu, mezera se opět vyplní těsnící šňůrou. Na spodní profil se nasadí horní část. A je hotovo. 

WPC boční díl
WPC boční díl

Při stavbě obrubníku zachovejte mezi obrubami potřebné mezery, aby byla terasová konstrukce dobře provzdušněná a odvodněná. A nezapomeňte do spodní konstrukce v rozestupech 60 cm vyvrtat drenážní otvory,“ přidává na závěr tip Richard Klička z Hornbachu.

Přidejte se k nám na Facebooku – https://www.facebook.com/HornbachCZ

Terasové WPC prkno Konsta
Terasové WPC prkno Konsta

O společnosti Hornbach: 

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historií sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice. 

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Těsnící šňůra
Těsnící šňůra
Podkladní hranol pro WPC
Podkladní hranol pro WPC
Podkladní hranol pro WPC
Podkladní hranol pro WPC
HORNBACH BAUMARKT CS spol. s r.o. Poslat poptávku