Jak připravit dřevěná okna na zimu Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Dřevo je tradiční stavební materiál. Pokud je ale vystaveno přímým účinkům povětrnosti, je třeba pečovat o jeho povrch, a to platí právě i pro dřevěná okna.

Ošetření povrchu dřevěných oken

Mytí oken asi není oblíbenou a vyhledávanou činností. Dvakrát do roka umýt okna obvykle bývá standardem většiny domácností a doporučují to i jejich výrobci. Stačí běžný saponát, vlažná voda a hadřík. Nikdy by se neměly používat drsné čisticí prostředky houbičky ani čistící prášky nebo abrazivní čistící krémy a platí to i pro chemická čistidla. 
Výrobce by měl s novými okny dodat i návod k údržbě s uvedením přípravku pro ošetření dřevěných oken. „Změny teploty, déšť a UV záření způsobí, že z povrchové úpravy dřevěných oken se „vymývají“ některé složky,“ říká Jiří Scheidel technický manažer VEKRA a dodává, „speciální přípravek dodá chybějící složky, zacelí případné mikrotrhlinky a celkově osvěží vzhled oken.“
Dřevěná okna
Dřevěná okna

Zima prověří okna

Podzim je pro ošetření dřevěných oken balzámem ideálním obdobím, a to díky teplotám příznivým pro jeho aplikaci. „Ošetření oken balzámem by mělo být provedeno alespoň 2x ročně, a to před zimou a po ní,“ vysvětluje J. Scheidel z VEKRY.
Pokud při podzimní údržbě oken zjistíte, že povrch dřevěných oken je poškozený nebo jsou na některých částech vidět větší stopy degradace, měli byste zajistit odbornou opravu. Zima může poškození jen zvětšit. 
Detail dřevěného okna
Detail dřevěného okna

Povrchová úprava je základ

Dřevěná okna jsou krásná a při správné a pravidelné péči vydrží desítky let. Nezbytná je ale kvalitní vícevrstvá povrchová úprava. „Dílcová metoda, kterou používáme při výrobě oken VEKRA, spočívá v tom, že ještě před sesazením okna jsou jeho jednotlivé vyfrézované díly hloubkově impregnovány, pak je okno sesazeno a jsou nanášeny další vrstvy barevného základu a finální lazury,“ upřesňuje J. Scheidel.
Čím kvalitnější je povrchová úprava dřevěných oken, tím méně budete v budoucnu muset věnovat jejich údržbě. Tam, kde okna nejvíce trpí, tedy v dolní části rámů a křídel, je vhodné chránit okna hliníkovými okapnicemi. Právě zde dochází v zimě k opakovanému namrzání a tání vody.
ČTĚTE TAKÉ: jak na údržbu dřevěných oken v našem Praktickém Rádci
Moderní dřevěná okna vyrobená z kvalitních lepených eurohranolů mají výbornou tvarovou stabilitu a špičkové tepelně izolační vlastnosti. Dřevěná okna jsou léty prověřená klasika, která se uplatní v každém rodinném domě i bytě.
Impregnace dřeva
Impregnace dřeva
Ochranná lazura
Ochranná lazura
Okna VEKRA - sídlo společnosti Poslat poptávku