Stropní ventilátor (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Když je horko, stropní ventilátory nemají chybu. Dokud se nepokazí. Jak poznat, že se to blíží, případně jak poznat, že jim k dokonalému provozu ještě něco schází? Stačí se jen zaposlouchat do toho, co se nám jejich lopatky snaží říct. U kvalitně namontovaného zařízení jsou totiž i během nejvyšších otáček potichu.

Slyšíte tiché nebo hlasitější zlověstné hučení? Máte štěstí, chyba je na vaší straně. Už jste totiž dlouho nevyčistili plochu lopatek, a ty jsou pravděpodobně obaleny nánosem prachu. Stává se to často v domácnostech, kde stropní ventilátor zapínáte jen v sezóně, po dlouhé době od posledního uvedení do chodu, a bez vyčištění. V kuchyních a jídelnách větších podniků se tenhle neduh děje docela pravidelně. Stačí jen vyčistit, a je zase klid.

Slyšíte cvakavý zvuk, takové otravné opakující se klikání, které je slyšitelnější spíš při nižších otáčkách? Dost dobře jde o jednu nebo dvě lopatky, které nejsou dobře uchyceny k tělu ventilátoru. Prostě hladce nedoléhají (a k podkladu přilnou jen při vyšších otáčkách). Co s tím? Vzhůru na štafle a vyzkoušejte, jak dobře nebo nedobře listy větráku drží, a ty uvolněné přitáhněte. Někdy to chce chvilku zkoušet a větrák průběžně zapínat, než zjistíte, které zlobí.

Stropní ventilátor (Zdroj: Shutterstock)
Stropní ventilátor (Zdroj: Shutterstock)

Když to včas neuděláte, možná uslyšíte zvuk škrábavý. To když se postupně uvolní vícero listů, případně byla odbytá montáž celého stropního ventilátoru, který úplně nedrží pohromadě tak, jak by měl. Co s tím? Vzhůru na štafle, a zkuste opatrně zatřást celým tělesem větráku. Klepe se něco víc nebo míň? Obecně bude třeba utahovat vše, včetně součástí vrchlíku a jádra. Příčinou někdy může být i utažení nevhodným nástrojem, třeba příliš velkým/malým šroubovákem.

Co když ale slyšíte nehezký kovový zvuk, podobně jako při broušení? Znamená to, že jste nasuchu. Tedy, ne vy, ale motorek. Bude potřebovat promazat olejem. Jakým přesně, to už bude uvedeno v manuálu ke konkrétnímu ventilátoru. Obvykle při tom ale nevystačíte s klasickými WD 40 a 3v1 mazadly. Hladinu maziva byste přitom měli kontrolovat před každou sezónou, ale dohromady to nedělá (ke své škodě) nikdo.

Oprava stropního ventilátoru (Zdroj: Shutterstock)
Oprava stropního ventilátoru (Zdroj: Shutterstock)

Může se stát, že ventilátor funguje na jedničku, ale nemůžete se zbavit dojmu, že při otáčkách vydává svist. Není to nic až tak neobvyklého. Je to proto, že lopatky ventilátoru „řežou“ vzduch. A slyšet víc je to kvůli jejich většímu sklonu od vodorovné roviny. Opět to bude chtít utáhnout a vyrovnat do původního nastavení. Typické je to u větráků větších průměrů, které mají tendenci se po čase lehce prověšovat.

Zdrojem ne zrovna hlasitého, ale konstantního hučivého hluku, který započíná svistem a zvyšuje se při otáčkách, může být i prohnutí (tedy spíše ne-vyvážení) lopatek. Každá z nich pak zabírá vzduch jinak, což znamená nepříjemný hluk. Pokud chcete zkusit je znovu vyvážit, musíte si pohrát. Zjistit, které lopatky jsou vyvýšené nad ostatní, a s pomocí vyvažovacího těžítka (někdy funguje i obyčejná kancelářská svorka) je zatížit na úroveň ostatních. Chvilku to trvá.

Stropní ventilátor (Zdroj: Shutterstock)
Stropní ventilátor (Zdroj: Shutterstock)

Obecně tišší jsou takové stropní ventilátory, které mají listy větráku co nejužší. Tenké kovové jsou tedy více tiché, než širší pádla, vyvedená z tvrdého dřeva. Výkon ventilátorů vychází z jejich průměru, takže čím větší, tím lepší. Ani ventilátory „míchající“ vzduch v místnosti, ale nezastoupí pravidelné větrání a výměnu vydýchaného vzduchu za čerstvý. Tak na to myslete, a ať vám to doma neklape.