Vlastnoručně vyrobená svíčka (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Nenechte si narušovat poklidně trávený večer bzučením komárů. Vpusťte do svého domu či na terasu trochu mihotavého světla vonných svíček, které odpuzují nepříjemný hmyz. Repelentní svíčky nemusíte jen kupovat. Můžete si je vyrobit sami. S voskem, z ovoce, i mokrou cestou.

Jsou rostliny, které komárům ani trochu nevoní. A takové máme v letní sezóně rádi. Uvolňují totiž do svého okolí nejrůznější silice, aromatické vonné látky, které štípavý hmyz přirozeně odpuzují. Počítáme mezi ně bylinky – meduňku, mátu, šalvěj i bazalku, yzop, libeček, ale také okrasnější rostliny: levanduli, muškát, aksamitník (afrikány). Jejich pěstování tak přináší radost hned několikrát. Jsou krásné, voní, snadno si najdou cestu i do kuchyně. A můžeme je směle nazývat přírodními repelenty. Společné jim je, že ke svému růstu potřebují dostatek světla a prostor, který jim ne vždy můžeme nabídnout. Jejich příhodného proti-komářího efektu se ale vzdát nechceme. Takže co s tím?

Do výroby vonných svíček se mohou zapojit i děti (Zdroj: Shutterstock)
Do výroby vonných svíček se mohou zapojit i děti (Zdroj: Shutterstock)

Aby vás komáři nepřipravili o rozum

Pro letní podvečery, které trávíte doma nebo na chatě, a pokud možno bez přítomnosti bzučícího hmyzu, můžete vyzkoušet vlastnoručně vyrobené svíčky. Obohacené o extrakt zmíněných repelentních rostlin. Je to lehčí, než se zdá. A navíc do téhle hobby-činnosti můžete zapojit i děti, kterým se znalost o výrobě svíček bude ještě hodit. Co budete potřebovat? Nejsnazší je začít u vnějšího, nehořlavého obalu svíčky. Takového, který vlivem tepla nepraskne. Tím může být stará lékovka s širším hrdlem, vyšší plechovka, úzká zavařovací sklenice, květináč anebo keramická miska s vyšším okrajem. Fantazii se meze nekladou. Druhou položkou na seznamu nezbytností bude vosk.

Výroba skořicové svíčky (Zdroj: Shutterstock)
Výroba skořicové svíčky (Zdroj: Shutterstock)

Vosk můžete koupit i recyklovat

Zda parafínový, lojový, z rostlinného tuku anebo z jiných zbytků recyklovaných svíček, to už je na vás. K sehnání bývá v domácích potřebách, tvořivých obchůdcích, keramických dílnách a dobře zásobených drogeriích. Většinou na té samé polici, jako knoty. Ty užijeme též. A pak už je to prosté. Je zapotřebí vyvázat knot (obvykle uchycením na špejli či párátko), aby vykukoval z nádoby/obalu ven. Vosk mezitím rozpustíte ve vodní lázni do tekuté podoby, a pak jej budete postupně přelévat, aby dorovnal nádobu. A tady je ten kritický moment, který je pro vznik svíčky proti komárům podstatný. Vosk je třeba obohatit o extrakt z rostlin s repelentním účinkem.

Výroba svícnu z pomeranče (Zdroj: Shutterstock)
Výroba svícnu z pomeranče (Zdroj: Shutterstock)

Kupované extrakty zatím vedou

Protože získat vysoce koncentrovaný výluh (ke kterému se nedoberete lihovou cestou) z daných rostlin je skutečně komplikované, vyplatí se dát přednost již hotovým aromatickým esencím, které přikapáváte do jednotlivých vrstev vosku. Tady pak zatuhnou a budou se uvolňovat, spolu s vypařovaným voskem. Fáze tuhnutí by měla trvat přibližně 48 hodin (liší se podle konkrétního vosku) a po tuto dobu by nemělo být se svíčkami manipulováno. Dokončovací práce pak záleží na vás. Někdy se vnější obal odstraňuje, aby vynikla přirozená barva svíčky, jindy se kašíruje a zdobí, podporuje jeho patina. Efekt při hoření ale zůstává, a můžete jej využít jako romantickou mihotavou bariéru, která zabrání vstupu hmyzu do vaší podvečerní siesty.

Svíčky, které plavou a pomáhají

Že si nechcete hrát/patlat se s výrobou voskových svíček? Už hotové jsou k dostání. Dost často se nabízí i s poměrně exotickými vůněmi: hřebíček, citronová tráva, eukalyptus. U těch je výsledek podobný, byť mechanismus fungování odlišný. V principu totiž komáry neodpuzují, ale zabraňují jim „vidět a cítit“ vás. Vyzkoušet můžete i „mokrou“ cestu. Která se také poměrně elegantní. Znovu začneme od vnějšího obalu, nádoby, sklenice. Tentokrát pro nás bude důležitý větší objem a širší hrdlo, protože nám nepůjde o instalaci knotu. Svíčkou uvnitř totiž bude klasická čajovka bez obalu, anebo ta plovoucí. Důležitá bude náplň uvnitř nádoby.

Plovoucí svíčky s bylinkami (Zdroj: Shutterstock)
Plovoucí svíčky s bylinkami (Zdroj: Shutterstock)

Kombinovat můžete kůru citrusových plodů (vede citron a limetka, ale s pomerančem také chybu neuděláte), citronovou trávu, šanty, rozmarýnu; a další nasušené anebo čerstvě natrhané listy rostlin s repelentním účinkem. Tím vším vyplníte obsah sklenice. Znovu můžete přidat pár kapek (10-15) aromatického esenciálního oleje a vše zalejete vodou. Tak, aby svíčka umístěná nahoře na hladině mohla plovat. Hodí se, když je instalována trochu hlouběji pod okraj. To aby, když škrtnete sirkou, dokázala postupně zahřívat a odpařovat aromatizovanou vodu. Pokud se nevyskytujete na příliš větrném místě, fungují skvěle.

Materiál na gelové svíčky (Zdroj: Shutterstock)
Materiál na gelové svíčky (Zdroj: Shutterstock)

Nedal by si někdo limetku?

Celé to jde udělat ještě o drobet jednodušeji. Potřebovat budete jen několik limetek či citrónů, ostrý nůž či skalpel, a čajovou svíčku. Do citrusového plodu pak vyříznete kruhový otvor, tak aby se do něj vešla svíčka. Vykukovat bude jen knotem ven. Stačí zapálit, a teplo se spolu s narušením kůry citrusu postará o uvolňování aromaticky příhodných látek do okolí. K nelibosti komárů a vaší spokojenosti.

Výroba gelových svíček (Zdroj: Shutterstock)
Výroba gelových svíček (Zdroj: Shutterstock)

A jestli se vám svíčky přeci jen nepozdávají, můžete vyzkoušet nejrůznější aromalampy a automatická vonítka, které obohaceny o esenciální oleje dosahují podobných výsledků.

Svíčka v aromatickém dřevě (Zdroj: Shutterstock)
Svíčka v aromatickém dřevě (Zdroj: Shutterstock)
Gelová svíčka (Zdroj: Shutterstock)
Gelová svíčka (Zdroj: Shutterstock)
Aromatické svíčky, nádoby lze stále doplňovat (Zdroj: Shutterstock)
Aromatické svíčky, nádoby lze stále doplňovat (Zdroj: Shutterstock)
Aromatická svíčka na talířku (Zdroj: Shutterstock)
Aromatická svíčka na talířku (Zdroj: Shutterstock)