Jak účinně upravovat vodu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Úprava vody a její kvalita je stále žhavějším tématem. Jde nejen o lidské zdraví, ale i o peníze. Mnoho lidí nepřikládá vodě příliš velkou váhu, nestarají se, neřeší, dokud se na obzoru neobjeví nějaký problém. Může to začít vodním kamenem v myčce a rychlovarné konvici, rozbitou pračkou nebo suchou kůží a skončit vážnými zdravotními komplikacemi.

Rizika nekvalitní vody

Voda z kohoutku je z vodárny již upravená a dezinfikovaná, takže by měla být zdravotně nezávadná. Z různých důvodů však může být příliš tvrdá, či například díky staršímu potrubí obsahovat příliš mnoho železa, což nepříznivě ovlivní její chuť. Pak je tu tvrdá voda, která způsobuje vodní kámen zanášející vodovodní soustavu, kohoutky, sprchové hlavice i samotné spotřebiče.

Zdravotní obtíže hrozí nejčastěji, pokud je k dodávce vody používán vlastní vrt či zahradní studna. Tedy spíše na chalupách a v rodinných domcích, kde se voda čerpá za pomoci nějaké domácí vodárny. Na vině jsou především bakterie a chemikálie dnes bohužel běžně prosakující do půdy, kterou voda protéká.
Vodní kámen
Vodní kámen

Ukazatele kvality pitné vody

Zdravotní nezávadnost a čistota pitné vody musí splňovat hygienické limity mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických (vzhledových a chuťových) ukazatelů. Kvalitu pitné vody stanovuje vyhláška č.252/2004 Sb.

Teplota
Optimální teplota pitné vody, při které nejlépe vyniknou chuťové vlastnosti je 8 až 12 °C. Při vyšší teplotě již není voda osvěžující.

pH
pH ukazuje stupeň kyselosti (zásadovosti) vody. Pokud je pH příliš nízké, voda je agresivní a je schopná narušovat materiál potrubí. Naopak při vyšším pH je snížena účinnost dezinfekce vody.

Barva
Pitná voda by měla být bezbarvá. V případě překročení mezní hodnoty není nutné hned panikařit, ale je nutné zjistit příčinu.

Tvrdost vody
Tvrdost vody je hodnota, která vyjadřuje obsah minerálních látek (rozpuštěných nerostů) ve vodě. Tvrdost vody ovliňuje její vlastnosti včetně chuťi. Tvrdá voda také způsobuje tvorbu vodního kamene. Tomu lze dnes naštěstí již účinně zabránit a na trhu je hned několik metod změkčení tvrdé vody.
Kvalitní pitná voda je čirá a bez zápachu
Kvalitní pitná voda je čirá a bez zápachu
Změkčovače tvrdé vody
Změkčovače tvrdé vody
Obsah železa
Železo se ve vodě vyskytuje v různých formách poměrně běžně. Vyšší obsah železa bývá v podzemních vodách. Původ ale může mít také v korozi přívodního potrubí. Ze zdravotního hlediska je vysoký obsah železa neškodný, zhoršuje však chuťové vlastnosti vody.

Obsah manganu
Mangan zpravidla následuje vysoký obsah železa a může též zhoršit chuťové vlastnosti vody. Na zdraví má vliv až při dlouhodobém požívání.

Dusičňany
Ve vodě se v nízké míře běžně vyskytují. Jsou konečným stupněm rozpadu dusíkatých organických látek. Překročení krajních hodnot může znamenat nebezpečí pro kojence.

Amonné ionty
Jsou výsledkem rozpadu dusíkatých organických látek a snižují účinnost dezinfekce.

Bakterie
Mohou pocházet z trávicího traktu lidí nebo zvířat. Jejich nález může znamenat fekální znečištění. V tomto případě je nutná úprava vody, která odstraní všechny choroboplodné zárodky.

Dezinfekce vody se řeší nejvíce ve větších veřejných objektech, nemocnicích, koupalištích a podobně, kde je třeba kontrolovat například četnost bakterie Legionella.
Zařízení pro oželeznění vody
Zařízení pro oželeznění vody
Voda v zahradních studnách je mnohdy velice nekvalitní a pro naše tělo nebezpečná
Voda v zahradních studnách je mnohdy velice nekvalitní a pro naše tělo nebezpečná

Jak vodu upravit či dezinfikovat?

Voda v domácnostech potřebuje ve většině případů pouze změkčení, které se řeší několika různými metodami:
  • Použití chemie - snížení spotřeby pracích prostředků a omezení usazování vodního kamene. Chemická změkčovadla jsou však drahá a za pár let může jejich cena dosáhnout ceny samotného spotřebiče.
  • Iontová výměna - (změna složení vody). Na vstup vody se připojí jednoduchá úpravna vody. Při průtoku vody úpravnou dochází k výměně iontů vápníku, který způsobuje tvrdost vody, za ionty sodíku, který je neškodný.
  • Magnetické změkčení - do potrubí se umístí vložky osazené permanentními magnety. Tato metoda je předmětem neustálých debat a pochybností a jediné, co lze říct jistě, je fakt, že určitě není stoprocentní.
  • Reversní osmóza - voda je pod tlakem protlačována speciálním filtrem, který zachytí i mikroskopické částečky. Takové zařízení je drahé a do domácnosti nevhodné, jelikož dojde i k odstranění i minerálů důležitých pro lidský organismus.Nejčastěji se používá v průmyslu.
Domácí vodárna
Domácí vodárna
Nejefektivnějším způsobem pro změkčení vody je tedy iontová výměna.

V některých případech, především při získávání vody ze studní či vrtů, je třeba brát v potaz i odželeznění, odstranění manganu či nepříjemného amoniaku a bakterií. To lze řešit použitím podobného zařízení jako pro změkčení s přidáním vhodné filtrační směsi, která zbaví vodu nežádoucích látek.

Celou problematikou úpravy vody se zabývají například stránky www.zmekceni-vody.cz

Zdroj použitých fotografií: www.zmekceni-vody.cz, www.shutterstock.com