Jak v koupelně vyčistit silikon Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Silikon se v koupelnách používá nejčastěji k vyplnění spár mezi vanou, umyvadlem a sprchovou vaničkou a stěnou. Používá se zde proto, aby za tyto zařizovací předměty neprosakovala voda. Navíc je pružný a proto tolik nepraská na rozdíl od spárovací hmoty. A právě v těchto místech je silikon stále vidět. 

Po čase začne silikon drobně praskat a tedy přestane splňovat svou funkci. Navíc se časem špiní, mění svou původní barvu. A co víc, v drobných prasklinkách zůstává voda a začnou se zde množit plísně. Právě šíření plísní poznáme podle toho, že silikon začne tmavnout. A o plísních víme, že jsou nehygienické a zdravotně závadné, některé dokonce karcinogenní.

Za prvé je lepší nedat plísni vůbec šanci, čili čistit silikon stále a zároveň koupelnu dostatečně odvětrávat, aby všechny mokré plochy mohly pořádně oschnout. Dostatečné větrání je samozřejmě spojeno i s dostatečným vytápěním. Koupelna bez podlahového topení či radiátoru je prostě průšvih a jeden topný žebříček k jejímu vytápění většinou nestačí – nemá dostatečný výkon.
Plíseň na silikonu
Plíseň na silikonu
Jestliže i přesto silikon, ale i jiné prvky v koupelně, stále plesniví, je třeba pravidelné čištění. Tradičně se u nás používá ředěné Savo (přípravek obsahující chlór). Lze ale použít i jiný přípravek vhodný k boji s plísněmi. Přípravek vždy nastříkáme na postižené místo, či místo, které ošetřujeme preventivně, necháme působit a nakonec pořádně opláchneme čistou vodou. Jako šetrnější přípravek lze též použít například octovou a nebo citrónovou vodu.
Jestliže však silikon plesniví stále a to velmi rychle, je již silně poškozen a plíseň je hluboko v pórech, je třeba silikon kompletně vyměnit, ovšem nikoli přidáním další vrstvy silikonu, nýbrž kompletním odstraněním původního silikonu. Zcela nám k tomu postačí kuchyňský nůž, je však třeba důsledně odstranit opravdu veškerý původní silikon. Nový silikon by totiž jinak špatně přilnul k povrchu.

Poté vyplníme spáry novým silikonem, je ale třeba vybrat ten vhodný. V koupelnách zásadně používáme takzvaný sanitární silikon, který je určen pro aplikace v místech se silným působením vody. Sanitární silikon je vůči vodě odolnější a tedy lépe odolává i plísním. Dokonce jsou tyto silikony prodávané i v nádobách pro jejich aplikaci, čili nepotřebujeme stříkací pistoli.

Vhodný silikon lze koupit v jakémkoli hobby marketu.
Aplikace silikonu stříkací pistolí
Aplikace silikonu stříkací pistolí
Aplikace silikonu z tuby
Aplikace silikonu z tuby
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com