Jak vybrat levná plastová okna Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Principiálně není taková volba vůbec nelogická, ale je třeba, aby nová okna také něco vydržela. Nejlépe do konce vašeho života. Za nízkou cenou plastových oken je však vždy něco ukryto. Odhalte to! Velmi nízká cena není nikdy zadarmo!

Pořízení nových oken nám má hlavně přinést spolu se zateplením obálky domu úsporu nákladů na vytápění a zlepšení kvality bydlení, pokud je měníme ve starším domě. Od nových oken novostaveb zase očekáváme životnost celoživotní, prostě aby vydržela to samé, co samotný dům. Je to ale reálné u levných, neřku-li podezřele levných oken? Na prvním místě je přece jejich funkčnost, samozřejmě hned vedle vzhledu.

1. Tvarová stabilita, čili konstrukce

Nová okna prostě musí být konstruována tak, aby se jejich rámy a křídla nekroutily. Je proto třeba ptát se na ocelovou výztuhu, která by navíc měla být opatřena proti korozi (např. pozink). Tato výztuha je umístěna v největší komoře rámu a okenních křídel. To samé samozřejmě platí i pro plastové balkónové a vchodové dveře. Důležitá je tloušťka této výztuhy, ale i její tvar, ovšem to u hotových oken prostě neuvidíme. Kupovat hotová plastová okna rozměru stavebních otvorů své nemovitosti, to prostě nelze.

2. Třída

Kvalita plastového profilu je dána takzvanou třídou a zařazení do třídy je závislé na tloušťce plastu v pohledových stěnách profilu. Čili plastová okna nejvyšší třídy A jsou nejpevnější ve svařovaných rozích. Ovšem jak jsme již zmínili výše, i tloušťka plastu se ukrývá uvnitř profilu a prostě není možné ověřit tvrzení prodejce. Samozřejmě za několik let to poznáme, to už ale bude pozdě. Především střídání ročních období se na nekvalitních plastových oknech projeví velice rychle. Proto je třeba, aby již ve smlouvě s dodavatelem byly uvedené parametry výztuhy, třída profilu a další důležité údaje.
Řez profily plastových oken
Řez profily plastových oken

3. Kování

Kování je u plastových oken skutečně klíčové, odpovídá za jejich bezvadnou funkčnost. Standardně jsou plastová okna vybavováno celoobvodovým a plně seřiditelným kováním. Pro toto kování je zásadní rozteč uzavíracích bodů, které zajišťují rovnoměrné přitlačení okenního křídla k rámu. Je tak zaručena správná izolační vlastnost oken. Prostě platí, že pouze správně seřízené okno uspoří energii na vytápění. Samozřejmě je třeba předcházet opotřebení kování i promazání, které se provádí periodicky, ovšem při prvotní montáži poprvé.

4. Výrobce

Výrobce okenních profilů a firma, která z těchto profilů okna vyrábí, jsou stejně důležité jako firma montážní, která okna usazuje. Bez odborné montáže do stavebních otvorů nemůžete uplatňovat své nároky na případný záruční servis, bez kvalitního výrobce oken budete záruku také těžko uplatňovat a je možné, že to bude marné i soudní cestou, a pokud je chyba už u výrobce profilů, ale i zasklení, kování a těsnění, máte na problémy opravdu zaděláno.

V každém případě je dobré vědět, kdo co vyrobil a kde. Pokud například dodavatel nepůsobí na českém trhu, jste v prekérní situaci. Samozřejmě nelze okna objednat a koupit bez příslušných certifikátů a prohlášení o shodě. A obzvláště v případě oken v barevných dekorech a dřevodekorech, oken velkých rozměrů a nebo netypických tvarů.

Zdroj: www.ceskestavby.cz, www.shutterstock.com
Plastové okno
Plastové okno