Jak vybrat matraci do dětské postýlky? Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Obzvláště pro naše potomky je důležité pohodlné a zdravé lůžko, od jejich miminkovského věku až do dospívání. Vybrat však správnou dětskou postýlku, postel a především pak matraci není vůbec jednoduché. Kvalitním lůžkem předcházíme mnohým zdravotním problémům, nevhodné lůžko může naopak způsobit problémy například s páteří. Co je důležité při výběru matrace do dětské postýlky a postele.

Koupi matrace je třeba dobře promyslet a pokud si nejste jisti, konzultujte její výběr s dětským lékařem či ortopedem. Děti se při spánku nejvíc vyvíjejí a rostou.

Materiál dětských matrací

Matrací určených pro děti je nabízeno více typů. Z materiálů jsou nabízené matrace molitanové, latexové, kokosové a jejich kombinace, případně kombinace s dalšími materiály. Mnozí rodiče ocení například matrace s antialergickou výplní. Jsou vhodné nejen pro děti trpící alergiemi, ale i jako prevence před alergiemi. Praktické jsou i matrace s letní a zimní stranou. Klasiku pak představují matrace sendvičové, jejichž vnitřní část je z pevnějších materiálů a svrchní část z měkčích materiálů přírodního původu či syntetických.

Latexová pěna je středně tvrdá, ovšem dostatečně pružná a proto se ideálně přizpůsobí váze dítěte. Latexová pěna je navíc bodově elastická a po stlačení se rychle vrátí do své původní polohy. Matrace z kokosového vlákna se zase vyznačují vzdušností materiálu a dobrými tepelně izolačními vlastnostmi, v podstatě odpovídajícími latexové pěně. Pokud si pak pořídíte matraci z kombinace kokosového vlákna a latexové pěny, která díky své buňkové struktuře dostatečně dýchá, získáte i protialergické schopnosti dětského lůžka.
Matrace pro nejmenší
Matrace pro nejmenší
Matrace pro nejmenší
Matrace pro nejmenší
Dětská postýlka s matrací
Dětská postýlka s matrací
Dětská postýlka s matrací
Dětská postýlka s matrací
Důležitý není jen samotný materiál matrace, ale i materiál potahu, který musí být snímatelný a samozřejmě vypratelný. Pro ty nejmenší děti je navíc vhodné obstarat i ochranu matrace před počůráváním. Buďto speciální chránič, nebo alespoň nepromokavou plachtu.

Nezapomeňte také na velmi důležitý detail – pokud používáte monitor dechu děťátka, musíte si být jisti, zda je konkrétní matrace pro toto zařízení vhodná. Nemuselo by totiž fungovat.

Bezpečnost matrace a rozměry

Je velice důležité, aby matrace do dětské postýlky přesně zapadla. Mezi matrací a podložkou nesmí vzniknout prostor, kvůli kterému by se dítě mohlo poranit. Jednoduše poznáme vhodný rozměr matrace tak, že se mezi postýlku a matraci snažíme zasunout dva prsty. Pokud se tam vejdou, je matrace nevyhovující. Rozměr matrace by měl v zásadě odpovídat rozměru postýlky či postele. Pokud má například postýlka standardní rozměr 120 x 60 cm, musíme k ní pořídit matraci stejného rozměru.
Matrace pro nejmenší
Matrace pro nejmenší
Z hlediska bezpečnosti by matrace pro kojence neměla být dokonce příliš měkká ani příliš tvrdá, jelikož se tak zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí. Kojenec se však může také zaklínit a nebo udusit. V kritickém věku do deseti měsíců je vůbec nejvhodnější pořídit speciální podložku, která se vkládá pod běžnou matraci. Tato podložka zaznamenává pohyb dítěte, odezvy jeho srdeční činnosti a jeho dýchací rytmus. Pokud se kterákoli z těchto aktivit přeruší na dobu 20 sekund, spustí se alarm, který lze bezprostředně vypnout.

Obecně pak platí, že pro děti je vhodnější pevnější (tvrdší) matrace než měkká. Některé matrace dokonce snesou jen určitou zátěž, čili s růstem dítěte a tedy i zvyšováním jeho hmotnosti pak budeme muset řešit i výměnu matrace a to je zajisté nepříjemné.
Matrace pro větší
Matrace pro větší
Matrace Baby
Matrace Baby
Matrace Happy kids
Matrace Happy kids

Tip na matraci pro kojence

Doporučujeme matraci z kokosového vlákna či jeho kombinace. Matrace z kokosového vlákna jsou dostatečně tvrdé, velmi vdušné – prodyšné a antialergenní, jsou vhodné pro bezvadné fugování monitoru dechu kojence, jsou určené ke každodennímu spaní a jejich nosnost je do 20 kg. Doporučujeme doplnit tuto matraci bavlněným potahem a ochranou před počůráváním.

Tip na matraci pro odrostlejší děti

Pro odrostlejší děti již pořizujeme postele, se kterými vyrostou a právě tomu bude odpovídat i výběr matrace. Zde se přikláníme ke středně tvrdé latexové pěně, která je dostatečně pružná a ideálně se proto přizpůsobí váze dítěte. Díky bodové elasticitě se latexová pěna rychle vrátí do své původní polohy – je pružná. Nezapomeňte však, že žádná matrace není nesmrtelná a dopředu jde rychle i vývoj nových výrobků a použitých materiálů. Je vyloženě nežádoucí, aby si dítě vystačilo od svých školkových let až do puberty s jednou matrací.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com, www.eno-nabytek.cz
Matrace Koko z kokosového vlákna
Matrace Koko z kokosového vlákna
Matrace pro nejmenší
Matrace pro nejmenší
Matrace pro malé děti
Matrace pro malé děti
Matrace pro odrostlejší děti
Matrace pro odrostlejší děti