Jak vyčistit ušpiněnou matraci, s jakými nečistotami se na matracích potýkáme nejčastěji

Předně se matrace čistí dosti obtížně a nejlepší je v jejich případě prevence, tedy ochrana před znečištěním. Běžně se používají takzvané chrániče matrací, tedy silnější podložky pokládané pod prostěradlo, respektive tenoučké matrace, které se čistí mnohem snáze a lze je i prát. Navíc lze též používat speciální prostěradla s vrstvou, která nepropouští tekutiny. To platí převážně pro seniory s inkontinencí, malé děti, těhotné ženy před porodem (možný odtok plodové vody), ale i při silnější menstruaci. Pokud již ale na matraci skvrna je, jak si s ní poradit?

Skvrny na matracích bývají nejčastěji způsobené krví, močí, u malých dětí i výkaly, zvratky, potem. Možností je však samozřejmě mnohem více, od červeného vína až po tatarskou omáčku, kečup a olej apod.. S podobnými případy se však setkávají spíše pokojské na hotelových pokojích. V domácnostech to nebývá obvyklé.

Před znečištěním lze matrace také chránit impregnací, přičemž ty nejmodernější jsou na bázi nano systémů. Jsou nejúčinnější, působí dlouhodobě a přitom jde o prostředky vyrobené na přírodní bázi.

To však nejsou jediné problémy matrací, mohou například nepříjemně zapáchat, ať již z různých důvodů, mohou být zaprášené, plné roztočů apod. A v případě například štěnic nezbývá nic jiného než matraci a jiná vybavení bytu nemilosrdně spálit a koupit znova.

Odstranění skvrn z matrací

Skvrny je nejlepší řešit okamžitě po jejich vzniku, dokud neproniknou hlouběji a dokud nezaschnou. To se to však říká, když „malér“ odhalíme až ráno a to ještě chvátáme do práce. Pokud jsou skvrny čerstvé, může stačit běžné mýdlo či saponát. U starších skvrn je pak třeba použít vhodný prostředek podle typu skvrny, tedy typu znečištění. Může ale zafungovat i nějaká ta babská rada.

Například zvratky by měly jít odstranit pomocí amoniaku. Mokrým hadrem setřeme co nejlépe hmotu a poté místo potíráme hadrem namočeným v amoniaku. Nakonec je zasypeme jedlou sodou a vysajeme vysavačem, Proces můžeme podle potřeby opakovat.

Paradoxně nejhůře se však odstraňují skvrny od potu. Navíc se vyskytují na větší ploše, pokud již se vyskytnou. Proto je lepší jim zabránit ochranou matrace. I s potem by mohl pomoci amoniak a jedlá soda, případně můžeme zkusit třeba citrónovou šťávu a následné posypání solí. Opět vše vysajeme a postup můžeme opakovat. Zajímavou babskou radou je prý aspirin (Paralen apod.). 2 tablety rozpustíme v horké vodě, roztok naneseme na skvrny, necháme cca alespoň 2 hodiny působit a poté použijeme čistící prostředek. S vypráním matrace bývá opravdu problém, ovšem její obal po sejmutí vyprat lze a obvykle je potřísněn právě ten. Pokud však matrace snímatelný potah nemá, máme smůlu.

Na skvrny od moči je prý dobré smísit jedlou sodu s peroxidem vodíku, saponátem (např. Jar) a vodou. Směs na skvrnu naneseme a necháme působit, nedrhneme. Pokud tuto směs necháme až zaschnout, skvrna od moči by prý měla zmizet. Fungovat by též měl prací prášek bez bělidel a trocha vody, z čehož vytvoříme husou kaši. Tu na místo naneseme a necháme působit. Po zaschnutí hmotu seškrábneme a zbytek vysajeme. 

Na krev by měl zabrat roztok složený z peroxidu vodíku, soli a saponátu, z nichž vytvoříme opět hustou kaši, při jejímž míchání nešetříme se solí. Opět naneseme, necháme zaschnout, seškrábneme a zbytky vysajeme. Nakonec je dobré namočit kus bílého plátna do peroxidu vodíku a místo jím ještě na mokro dočistit. Dokud skvrna nezmizí.
 

Další způsoby čištění matrací

Občas je dobré matraci vysát výkonným vysavačem, od věci pak není ani mokré čištění vysavačem. Zbavíme se tak především roztočů a prachu. Zápach z matrace by měl zmizet, pokud ji posypeme jedlou sodou, necháme přes den působit a vysajeme. Tento postup lze další den zopakovat. Nesmíme ale v tomto případě zapomenout matraci ošetřit ze všech stran, tedy hlavně ze dvou největších ploch.

Ať již použijete jakékoli způsoby čištění své matrace, pokud se vám to nepovede, existují služby čistíren, kdy ve vybraných provozovnách vyčistí právě i matrace.

Při míchání čarodějných směsí dejte obzvláště pozor na množství peroxidu vodíku a jeho účinky. Je účinným bělidlem a má i silné oxidační účinky. Zničit lze matraci snadno a kdykoli. Pokud se rozhodnete pro jakýkoli přípravek či babskou směs, nejprve účinek vyzkoušejte na malé plošce. Při práci s čisticími prostředky se vždy řiďte pokyny výrobce a používejte ochranné rukavice.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com