Jak vyhnat holuby z parapetů, balkonů a lodžií, jak před nimi ochránit umění Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Holubům se také říká létající krysy a důvod je zásadní, přenáší totiž mnoho chorob a některé z nich jsou velice nebezpečné. Kromě nemocí ale také znečišťují prostředí svými výkaly, které se mimochodem dosti obtížně čistí a například škody na sochách jsou pak až nenávratné. Navíc holubi dovedou být i dosti hluční. Jak se holubů zbavit?

Zbavit se holubů není vůbec jednoduché, na vsích se to prakticky příliš neřeší, navíc chovy chovatelů jsou udržovány zdravé, ovšem ve městech představují právě holubi opravdu vážný problém. A čím blíže do center plných starých, nevyužívaných půd, tím jde o problém větší. Svých oblíbených míst se holubi navíc neradi vzdávají. Přitom holubi dovedou již do několika týdnů pokrýt povrchy v místech, kde se vyskytují, silnou vrstvou trusu a peří. 

Zdrojem mikrobů, plísní a parazitů jsou v případě holubů jak samotní ptáci, tak jejich výkaly. A problémy to pak přináší nejen alergikům, přičemž rizikový je dokonce i úklid po holubech, pokud je již vytlačíme z prostoru, který nechceme, aby ovládali. Též likvidace uhynulých holubů přináší rizika. Jako ochrana se nabízí různé odpuzovače, plašiče a mechanické zábrany.

Odpočívající holubi
Odpočívající holubi

Přípravky proti holubům

V každém případě by měla být na prvním místě prevence, nikoli jedy. Proto jsou slovem přípravky zahrnuty výše uvedené odpuzovače, plašiče a mechanické zábrany.

Odpuzovače mohou být gelové lepové a nebo pachové. Gelové odpuzovače se nanášejí na místa, kde ptáci s oblibou sedají. Zde vytvoří souvislou lepivou vrstvu a právě ta holuby odrazuje. Jej jim totiž nepříjemné, že se k ploše lepí. Gelové odpuzovače se prodávají v plastových tubách, aplikují se rychle, jsou nenápadné, spolehlivé, ovšem musíme tento odpuzovač pravidelně doplňovat. Na gel se totiž kromě holubů lepí i prach, peří, výkaly apod. Přitom se tento odpuzovač z ošetřených ploch odstraňuje dosti obtížně. K aplikaci lepidla se používá pistole, kterou běžně používáme třeba na silikonový tmel či stavební pěnu.

Oproti gelovým odpuzovačům se z důvodů jejich nevýhod jeví jako vhodnější odpuzovače pachové, čili takzvané repelenty. Prodávají se v podobě aplikátoru s pumpičkou a holuby odpuzují nepříjemným zápachem, aplikují se rychle a snadno, jsou nenápadné, ovšem za dešťů mizí a musíme je obnovit, obecně dosti rychle vyprchávají a mají relativně krátkou účinnost.

Holubí nálet
Holubí nálet

Elektronické plašiče obvykle vydávají zvuky, které působí na holuby nepříjemně. Lepší jsou samozřejmě plašiče, které my lidé neslyšíme, lidmi slyšitelné plašiče vydávají nepříjemné, pískavé zvuky. Jejich hlasitost lze sice regulovat, ale kdo by to chtěl pořád poslouchat. Proto jsou lepší plašiče ultrazvukové, vysílající signály lidmi neslyšitelné. Pokud se pro takový plašič rozhodnete, vybírejte solárně dobíjený, abyste nemuseli řešit napájení. Je však bohužel pravdou, že obzvláště ve větších městech jsou ptáci na hluk natolik zvyklý, že plašič ignorují.

Ochranné sítě jsou klasikou, která se běžně používá u památek. Instalovat je lze dokonce svépomocí a jejich ochrana spočívá v tom, že jimi holubi prostě neproniknou. Používají se k ochranám oken, soch ve venkovních nikách, fasád, balkónů, lodžií a teras, klimatizačních jednotek apod. Pro nenápadný vzhled a přitom dostatečnou odolnost je třeba vybírat sítě kvalitní. I přesto však může vzhled sítě působit rušivě. Navíc nám brání například ve vyklonění z okna, hození klíčů někomu pod oknem apod.

Holub za oknem
Holub za oknem

I hroty a bodáky jsou klasikou, tedy tradiční mechanickou zábranou. Nedovolí holubům přistát a pohodlně se usadit. Nejčastěji se používají na římsy a parapety, jde o řešení spolehlivé, vysoce funkční, jednoduché a odolné, s dlouhou životností. Hroty a bodáky však nevypadají příliš hezky, můžeme se o ně sami poranit, obtížněji se instalují a ptáci je mohou přeletět a přistát o kousek dál. A hroty třeba na podlaze balkónu jsou samozřejmě nesmysl. Pokud by pak hroty byly umístěné daleko od sebe, holubi si budou sedat mezi ně. Na širokých římsách navíc potřebujeme více řad.

Lankové systémy vlastně nahrazují sítě, pokud je někde nemůžeme použít. Používají se na parapety, římsy, atiky apod. Jsou levnější než sítě, instalují se poměrně snadno a rychle, snadno se udržují (nerez) a jsou nenápadné. Svépomocí si však lanka nenainstalujeme, takže zaplatíme za službu. Je to totiž dosti obtížné.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com