Nebezpečí se v bytě skrývá leckde, i myčku je dobré mít uzamykací (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Dítě, které začíná lézt a chodit, bývá samo o sobě pohromou a uhlídat je není vůbec snadné. Hormony pracují mamince i tatínkovi a najednou se z jim v myšlenkách začínají vynořovat seznamy všeho možného, co by se vůbec mohlo stát, kdyby… A někdy se něco stane, než si konkrétní možné riziko vůbec uvědomí. Přitom stačí se na všechna možná úskalí připravit předem.

Každá domácnost je naplněna nástrahami, ať již jde o elektrické zásuvky, sporák, horkou vodu, rohy nábytku, sklo, klouzavé povrchy, schodiště apod. Lze však rizika eliminovat. Vytvořte pro své děti bezpečný domov. Následující opatření by měla jednoznačně pomoci:

  • Je praktické vymezit těm nejmenším prostor, kde se mohou volně pohybovat, aniž byste je museli pořád hlídat. Prostě nemusí mít přístup všude. S dětmi, které již začínají chodit, je to trochu složitější, ale v případě batolat jde o jednoduché řešení. Ostatně vhodné zábrany si pořídíte i pro větší děti, třeba ochranu vstupu na schodiště, kterou umístíme nad i po schody. Batolata se pak mohou batolit mezi svými hračkami v ohrádce. Některé zábrany dokonce vypadají jako oplocení a mají nastavitelnou šířku. 
  • Na schody s příliš hladkým povrchem navíc nalepte protiskluzné pásky, což je ostatně vhodné pro jakékoli hladké a kluzké povrchy. Jako alternativu lze též nalepit kobercové nášlapy. Velmi nebezpečné pro uklouznutí mohou být volně položené kusové koberce a běhouny, určitě bude vhodnější jejich podložení protiskluznými podložkami. Ty jsou též vhodné i v koupelně včetně vany, kde by koupající se děcko mohlo uklouznout opravdu nepříjemně. A vůbec nemusí jít o zbytečnou nudu, prodávají se tyto podložky ve velmi pestrých a pro děti vhodných barvách a zajímavých tvarech. Budou se jim líbit.
Především schodiště je dobré chránit (Zdroj: Shutterstock)
Především schodiště je dobré chránit (Zdroj: Shutterstock)
  • Obzvláště nebezpečná je pro malé děti elektřina, je proto třeba opatřit aktuálně nepoužívané elektrické zásuvky ochrannými záslepkami, ale pozor, takovými, které se vám budou snadno vyndávat, ale dítěti se to zaručeně nepovede. Určitě bude vhodnější se zeptat ve specializované elektro prodejně, než záslepky kupovat třeba na tržišti. K záslepkám obdržíte klíček, s jehož pomocí je v případě potřeby snadno vyjmete. Určitě nenechávejte nikde válet kabely a prodlužováky, stejně jako dávejte pozor na kabely spotřebičů, pomocí kterých by mohlo děcko na sebe předmět strhnout. Třeba horkou žehličku a nebo varnou konvici s vroucí vodou.
Pozor na elektřinu, setkání s ní může být smrtelné (Zdroj: Shutterstock)
Pozor na elektřinu, setkání s ní může být smrtelné (Zdroj: Shutterstock)
  • Samozřejmostí je pečlivé ukrytí nožů, nůžek, sirekzapalovačů, chemie (včetně té méně nebezpečné), prostě všeho, co dětem do rukou nepatří a mohlo by jim to způsobit újmu. Nejlepší jsou pro takové věci zamykatelné skříňky a šuplíky. Dobré je dokonce opatřit pojistkami proti otevření také dvířka lednice, mrazáku a nebo třeba trouby. A ještě jedny velmi nebezpečné předměty se v bytě nachází, byť vypadají na první pohled nevinně, totiž ubrusy. Spolu s ubrusem na sebe dítě strhne vše, co je na stole vyskládáno. A pokud na ubrusu trváte, použijte alespoň pevné spony, kterými bude ke stolu aretován.
Nebezpečná může být pro ty nejmenší i chemie zdánlivě nevinná (Zdroj: Shutterstock)
Nebezpečná může být pro ty nejmenší i chemie zdánlivě nevinná (Zdroj: Shutterstock)
  • Nebezpečné věci jsou též v koupelnách a na záchodech, prostě je třeba se smířit s tím, že je nebudeme vystavovat. A vůbec už ne čistící prostředky obsahující savo a jiné chemikálie. Ostatně pro malé děti mohou být nebezpečné i různé voňavky, gely a šampóny. Na vyšší místech a ještě lépe uzamčené budou nejlépe uskladněny.
  • Velmi nebezpečná jsou pak i výškově dostupná skla, ideální je jejich opatření fólií, na které sklo v případě rozbití zůstane přilepeno, případně lze pořídit i skla odolávající nárazu, která se v případě rozbití roztříští na tisíce drobných kousků. Alternativním řešením je nalepení alespoň nějakých samolepek na sklo. A vůbec nejvhodnější je v době, kdy s námi bude bydlet malý nájemce, se vzdát prosklených dveří, případně mít prosklení ve větší výšce.
  • Oknabalkonové dveře je navíc třeba zabezpečit bezpečnostními klikami, které jsou buďto opatřené zámkem a nebo blokovacím knoflíkem. Ten uzamkne madlo v potřebné poloze, aby zabránil nechtěnému otevření. Na okna a balkonové dveře lze též aplikovat větrací pojistku, která umožní bezpečné větrání.
Malý průzkumník (Zdroj: Shutterstock)
Malý průzkumník (Zdroj: Shutterstock)
  • Velmi nebezpečnými místy jsou též sporákkrb. Určitě je dobré mít varnou desku, kterou lze digitálně uzamykat, stejně jako je třeba umístit před krb ohrádku. Pokud nemáte uzamykatelnou varnou desku, je možné aplikovat na knoflíky sporáku ochranné kryty. Před popálením pak dítě ochrání zábrana na sporák, která se umisťuje před varnou desku.
  • Velice praktické je také umístění svítidel s pohybovými čidly. Dětem se rozsvítí samo od sebe, když se bez našeho dozoru objeví někde, kde by neměly. Stejně tak je vhodné osvětlovat schodiště a jiná nebezpečná místa, třeba LED páskami, které se snadno nalepí. 
  • Nebezpečí představují též ostré hrany nábytku, které lze opatřit gumovými, pěnovými a nebo plastovými bezpečnostními ochranami rohů. Vyšší kusy nábytku je pak dobré nějakým způsobem ukotvit ke zdi, aby na sebe nábytek zvídavé dítě nestrhlo.
Mnohá nebezpečí se ukrývají v kuchyni (Zdroj: Shutterstock)
Mnohá nebezpečí se ukrývají v kuchyni (Zdroj: Shutterstock)
  • A ještě jedna věc je velmi důležitá, vzdát se nebezpečných, jedovatých květin, jak těch pokojových v květináčích, tak řezaných. Ostatně i v zahradě vás bude čekat v tohoto směru nelehký úkol. Ano, na prvním místě je osvěta, učíme své děti poznávat nebezpečí, ale teprve od určitého věku jsou děti schopny některé věci pochopit. A třeba ty modré kuličky, které se tolik podobají modrým borůvkám, mohou být velmi nebezpečné. Pokud se již jedovatých rostlin nechcete vzdát, odstraňte je z dosahu dětí, čili dál a výš.