Jak zastřešit pergolu Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Pergola vždy ozvláštní venkovní posezení a pokud je zastřešená, prodlouží sezónu na zahradě a umožní pobyt venku i za deštivého počasí. Při výběru zastřešení pergoly je důležitá průsvitnost střešní krytiny. A právě průsvitnost ovlivníme výběrem materiálu zastřešení a jeho zabarvením. Zajímá nás však také vzhled pergoly. Pokud tedy nechceme průsvitné zastřešení a rozhodneme se třeba pro plech, určitě nezvolíme plech trapézový, který je vhodný k zastřešení hal a jiných výrobních a komerčních objektů.

Velice oblíbené jsou střešní krytiny se strukturovaným povrchem na rubu. Nedochází pak k odleskům a rozptýlené světlo je pod pergolou měkčí a příjemnější.

Kromě průsvitnosti a vzhledu je též důležitá životnost materiálu a cena, respektive poměr těchto dvou vlastností (hodnot). Z tohoto pohledu vychází nejlépe polykarbonát či sklolaminát. Navíc bývají tyto materiály opatřené ochranou proti UV záření.

Polykarbonátová a sklolaminátová krytina

Polykarbonátové trapézové či vlnité desky jsou pružné, bez vnitřní struktury a odolné, mají čistý vzhled, jejich průsvitnost je 95% u čirého provedení a 75% u matu, záruka na materiál je 10 let a nabízené jsou hladké i strukturované. V čirém provedení jsou průhledné jako sklo, nabízené jsou v různých profilech a odstínech.

Oproti tomu sklolaminátové strukturované desky nabízejí v čirém provedení průsvitnost pouze 82% a v kouřovém 70%. Předností je v jejich případě ideální přirozený rozptyl světla (pocitově přirozenější barva světla) a také vysoká únosnost. Sklolaminátová krytina prodávaná v rolích je vhodná pro milovníky barev, respektive odstínů. Je nabízena kromě čirého provedení v odstínech žluté barvy, zelené, opálové a v neprůsvitném provedení například v červené, hnědé či metalické, ale i v dalších barvách a odstínech. Sklolaminát je vyráběn z polyesterové pryskyřice vyztužené skelným vláknem. Pryskyřice je zabarvena do teplého žlutého odstínu a právě skelné vlákno lehce rozptyluje (resp. zmatňuje) světlo, které materiálem prochází. Přitom však není skelné vlákno vidět.
Zastínění pergoly polykarbonátem
Zastínění pergoly polykarbonátem
Zastínění pergoly polykarbonátem
Zastínění pergoly polykarbonátem
Polykarbonátová dutinková deska
Polykarbonátová dutinková deska
Odstíny polykarbonátových dutinkových desek
Odstíny polykarbonátových dutinkových desek
Polykarbonátová dutinková deska
Polykarbonátová dutinková deska
Polykarbonát můžeme označit jako sterilně čistý a dokonalý, sklolaminát jako přirozený - přírodně neutrální. Sklolaminát je navíc velmi levný, pergolu přitom můžeme zastřešit i z jediného kusu materiálu. Nabízené jsou i samonosné sklolaminátové oblouky, které jsou prohnuté již z výroby, kotví se jen na svých koncích a zastřeší prostor o šířce až 7,35 m.

Z polykarbonátových materiálů se k zastřešení pergol používají nejčastěji jednodutinkové desky v tloušťkách 4, 6, 8 a 10 mm. Nabízené jsou ale také polykarbonátové plné desky s extrémně vysokou rázovou houževnatostí, použitelností ve velkém rozsahu pracovních teplot (-50 až +135 °C) a ochranou vůči UV záření, která může být i oboustranná. Plný polykarbonát je přitom o 50% lehčí než sklo, dutinkový o 93%.

Nevýhodná je vysoká roztažnost polykarbonátu (až 4 mm/m), minimální odolnost vůči poškrábání a vlivu chemikálií (zasaditým činidlům, rozpouštědlům, čpavku), stejně jako schopnost difuze a absorbce vodních par.
Zastínění pergoly vlnitým sklolaminátem
Zastínění pergoly vlnitým sklolaminátem

Hliníkové montážní profily nebo tradiční krytinu?

Pokud nechceme průhlednou či alespoň průsvitnou krytinu, lze použít i hliníkové profily. Ovšem musíme počítat s tím, že se budou za horkého počasí silně přehřívat a teplo bude sálat směrem k našemu posezení. Proto je vhodnější tradiční střešní krytina uložená na latě či bednění, případně lehký asfaltový šindel. Vhodný je též poplastovaný plech (např. Lindab) a z plechu také měť, odolný titanzinek, který je nabízen i s povrchovou úpravou či pozink, který musíme natřít. Určitě se vyhněte vlnitému eternitu, obsahuje jedovatý asbest, stejně jako asfaltovým pásům, které jsou určené k hydroizolaci plochých střech.
Zastřešení pergoly tradiční krytinou, je však otázka, zda bychom již neměli hovořit o přístřešku či besídce
Zastřešení pergoly tradiční krytinou, je však otázka, zda bychom již neměli hovořit o přístřešku či besídce

Zastínění pergoly markýzou

Zastínění pergoly výsuvnou markýzou je velice oblíbeným řešením. Jsme dostatečně chráněni před sluncem a v případě potřeby se markýza zase zasune. Ovšem pozor, markýza není ochranou před srážkami. Další možností je napnutí stanového plátna a jeho pevné ukotvení, jde však o řešení dočasné, s nízkou životností. Určitě není vhodné používat k ochraně pergoly před deštěm igelitovou fólii. Snadno se potrhá i za slabšího větru.

Zdroj: www.shutterstock.com
Zastínění pergoly výsuvnou markýzou
Zastínění pergoly výsuvnou markýzou