Letní déšť je vždy třeba, ale nesmí ho být příliš ani málo (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Srpnové počasí prý má být letos průměrné až podprůměrné, říkají meteorologové. A nebo přímo jako na houpačce. Je to pravda a jaké má vlastně srpnové počasí být? A co je babí léto, jehož předzvěstí jsou již chladné noci a rána na konci srpna? Zahrádkáři a zahradníci to vědí.

Dlouhodobý výhled počasí

Podle dlouhodobého výhledu počasí by měl být letošní srpen teplotně i srážkově průměrný až podprůměrný. Na první pohled to vypadá jako špatné zprávy. Některé předpovědi pak hovoří o počasí jako na houpačce. Pro nás to znamená, že co zrovna potřebuje v srpnu kvůli dozrávání plodů a kvetení nejvíce sluníčka, to jej tolik nedostane a co potřebuje hromadu vody, jakbysmet. Na nás pak bude zálivkou doplňovat slabší srážky, ovšem se slunečním svitem a teplotami nic nenaděláme. A to nám zrovna doma začala zrát rajčata. Nelze říci nic jiného než uvidíme, jak to nakonec dopadne, protože když se podíváme do dlouhodobého výhledu podrobněji, zjistíme, že za průměr je považováno i 26 oC s občasným deštěm a bouřkami, a že se v maximech může vyskytnout i teplota až +37 °C. Z toho pak dojdeme k závěru, že s námi meteorologové svou terminologií tak trochu laškují. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, je to srpen, jak má být, žádný podprůměrný. A že se poslední týden v srpnu ochladí obzvláště v noci a k ránu a přijdou ranní mlhy? Inu babí léto se blíží.

Letní déšť (Zdroj: Shutterstock)
Letní déšť (Zdroj: Shutterstock)

Pravdou skutečně je, že srpen bývá v našich končinách již o něco chladnější než červenec, a že bývá i méně deštivý. Historie však zaznamenala i extrémy. Například v roce 2018 klesly v noci na 27.8. ranní teploty pod 10 °C a ve Volarech naměřili dokonce - 8,5 °C! A naopak v roce 2012 bylo v Dobřichovicích naměřeno +40,4 °C! Délka slunečního svitu dosahuje v srpnu průměrně 210 hodin a úhrn srážek činí 63 milimetrů.

Babí léto, přechod bez dramat

A babí zmíněné blížící se babí léto? Když léto odchází a překlápí se do podzimu, jde o dobu v našich klimatických podmínkách nedramatickou. Vše probíhá pozvolna a před plným podzimem se nám ještě jednou připomene příjemně teplé období. A to právě příchodem magického období, takzvaného babího léta. A právě prvním náznakem změn jsou chladnější noci a rána na konci srpna, ty pro změnu připomínají přicházející podzim, načež pro září je již takové počasí vyloženě typické.

Babí léto - chomáček pavučin, díky kterému pavoučci cestují pomocí větru (Zdroj: Shutterstock)
Babí léto - chomáček pavučin, díky kterému pavoučci cestují pomocí větru (Zdroj: Shutterstock)

A kdy vlastně skutečné babí léto začíná? V kalendáři pro něj nelze vymezit přesné termíny, ale můžeme vyjít ze statistik. Babí léto podle nich nejčastěji nastupuje na konci září a trvá pak až do začátku října. Ovšem často je babím létem i září celé. Babí léto může být výrazné, kdy se zcela vymkne počasí před sebou a po sobě, ale může to trvat velmi krátce. Nebo naopak může být téměř neznatelné a dlouhé. Trvat může i celé týdny. A třeba v roce 1959 bylo dokonce sedmitýdenní.

Nejdůležitější je pro správné babí léto správné rozložení tlakových výší a níží nad Evropou. Tlaková výše nad střední a jihovýchodní Evropou k nám totiž přináší jasné slunečné dny, nadprůměrně vyšší teploty, jasnější oblohu bez mraků a klidné povětří. Zajímavostí je, že fenomén babí léto je zažitý napříč celou střední a východní Evropou a na západ zasahuje třeba i Německo.

Staré ženy, pavoučci anebo plejády?

Proč je však právě toto období spojované se starými ženami, není vůbec jasné. Existují pouze určité teorie. Například že stařenky snášely podzimní léto mnohem lépe než letní vedra. Ovšem babí léto má i více souvislostí. Typické jsou pro něj polétaví pavoučci (dělají to běžníci, slíďáci, čelistnatky a pavučinky), kteří se nechají unášet pomocí pavučin, jež připomínají šedivé stařecké vlasy. Zároveň na obloze září Plejády, kterým se lidově říkalo Baby. Proč však mají na opačném pobřeží Atlantiku, tedy v mírném pásu Severní Ameriky, léto indiánské? Kdo ví…

Po dešti (Zdroj: Shutterstock)
Po dešti (Zdroj: Shutterstock)

Jedno je ale jisté, babí léto je vždy posledním obdobím před příchodem mrazů. Začne to ranními mrazíky a naráz se už podzim začíná blížit zimě. Konec srpna je tedy předzvěstí.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz: Srpen v zahradě, wikipedia.org, treking.cz, living.iprima.cz, nkz.cz

Typické počasí babího (indiánského) léta (Zdroj: Shutterstock)
Typické počasí babího (indiánského) léta (Zdroj: Shutterstock)