Natírat nábytek nemusíme jen na závěr jeho renovace, nátěr vdechne nový život i nábytku novému (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Vdechnout trochu originality a osobního kouzla sériově vyráběnému nábytku „určenému k montáži“ z IKEA (a dalších podobných velko-nábytkářských domů) možné je. Ty správné dřevotřískové kousky se dají natřít, a vypadají pak stejně vzhledně, jen o něco méně než jako typizovaný produkt z katalogu. 

Nábytkářský gigant IKEA má tendenci se pořád prezentovat vůči veřejnosti jako hodný strýček z truhlárny ve Švédsku. Ve skutečnosti je to ohromný kolos s obratem 45 miliard dolarů, který na pomezí komerce, konzumu a masové spotřeby nabízí své produkty ve více než 50 zemích světa skrze 450 vlastních obchodů. Do nich pak ročně zamíří 2 miliardy zákazníků, aby si vybrali zboží z katalogů, kterých je vytištěno více než Biblí a Koránů dohromady (okolo 210 milionů kopií ročně). Tohle všechno jednomu z největších výrobců nábytku na světě (který spotřebovává 1 % veškerého globálně těženého dřeva) ochotně promineme.

Nátěr nábytku (Zdroj: Shutterstock)
Nátěr nábytku (Zdroj: Shutterstock)

Oblažuje nás totiž 9-12 000 produkty, které v sobě povětšinou kloubí pokročilý design, cenovou dostupnost a nenáročné sestavení. Odpustit mu ale nemůžeme, byť za to vlastně nemůže, uniformní vzhled jeho produktů. Police, skříně, stoly i židle z IKEA identifikujete na první pohled, v domácnosti, čekárně i kanceláři. Jsou jedna jako druhá. A proto u lidí, kteří si je koupili, panuje výrazná touha učinit je něčím originálnější, nezaměnitelné, vlastní. Třeba tím, že si je barevně přizpůsobí. Namalují, natřou, nalakují. Jde to. A tahle trocha práce navíc se vám vyplatí už tím, že vede ke zvýšení životnosti produktů.

Dřevo, lamino a dřevotříska

Nábytek, o kterém mluvíme, je obvykle vyroben z (dýhovaných) laminovaných dřevotřískových desek, což je naprosto převládající materiál většiny „na oko“ celodřevěného nábytku, prodávaného v IKEA. Ten se „zdomácňuje“ a natírá dobře. Ovšem natírat nábytek z plastu, plastových recyklátů nebo ten s všitým polstrováním, to už vám s klidným svědomím doporučit nemůžeme.

Pro lamino-dřevotřísku je ale pracovní postup snadný. Budete potřebovat základovku, tedy podkladový nátěr, na ni pak nanesete svrchní vrstvu. A tu nakonec překryjete konzervačním lakem. Pohlídejte si jen, aby podkladová vrstva byla určena pro laminátové povrchy. Jen to vám garantuje, že nátěr dobře přilne a neoloupe se. Navíc se prodávají i univerzální barvy 2 až 3 v jednom, které se po nátěru či nástřiku na podkladu rozvrství (základovka, finální nátěr a případně i povrchový lak).

Nátěr nábytku (Zdroj: Shutterstock)
Nátěr nábytku (Zdroj: Shutterstock)

Krok za krokem

Prvním krokem je zdrsnění pokladového povrchu. O to se obvykle postaráte s pomocí brusné houbičky, brusným rounem, jemného brusného smirkového papíru, jemným pískováním. Optimální zrnitost se pohybuje okolo 120 – 180. Cílem není zbavit povrch dřevěných součástí nábytku zcela laminovaného povrchu, zbrousit ho až do dřevotřísky, stačí ho jen učinit drsnějším, aby základní nátěr lépe přilnul.

  • Bude to prášit. Připravte si pracovní prostor (zakryjte okolí novinami, fólií) ať zbytečně neděláte nepořádek.
  • Po obroušení je třeba upravovaný nábytek zbavit prachu a otřít dosucha. Aby barva dobře a hladce přilnula k povrchu.
  • Banální rada z šuplíčku „kdybych to jen věděl dřív“ – mnohem lépe se vám bude natírat nábytek rozložený na součástky.

Následuje základní nátěr, v rovnoměrné vrstvě, nanesené na celý povrch nábytku. Někdy vystačíte s malým štětečkem, jindy – u větších povrchů a dvířek – se vyplatí sáhnout po válečku. Ten zachovává rovnoměrnost nátěru. Důležité je, aby barva opravdu dobře zaschnula. 4 hodiny jsou spíš výrobcem doporučené minimum, než optimum. To může být 5-6 hodin. Ale také jen pár minut až desítek minut. Záleží na materiálu.

  • Podkladovou barvu je lepší nanášet „křížem“, tedy podélnými a příčnými tahy. Nebojte, svrchní nátěr to pak překryje do hladka.
  • Na schnutí se opravdu vyplatí nespěchat. Klidně to počká do dalšího dne. Základní barva rozhoduje o úspěchu celé operace, a musí skutečně „vytvrdnout“.
  • Může být, že nebude stačit jen jedna vrstva podkladovky. Pak se nebojte aplikovat i druhý nátěr základové barvy.
Nátěr nábytku (Zdroj: Shutterstock)
Nátěr nábytku (Zdroj: Shutterstock)

Jak moc důkladnou práci chcete odvést? To se teď ukáže. Pracnější variantou totiž je, že v tomto kroku nastoupíte s mezi-brusem (a pročistíte, zdrsníte nabarvený povrch smirkovým papírem o zrnitosti/hrubosti 220-240). Bruste rovnoměrně ve směru vláken dřeva. Je to dobré řešení tam, kde chcete vyhladit případné drobné nerovnosti. Anebo můžete mezi-brus přeskočit, a pustit se rovnou do nanášení svrchního nátěru.

  • Barvu svrchního nátěru nenanášejte příliš hustě. Bude vypadat lépe, když jej provedete ve vícero tenkých vrstvách, a krytí tak bude úplné.
  • Barva se dá nanášet i ve spreji, barvy se dají kombinovat, dá se nanášet přes přiložený profil a vytvářet obraz, mozaika barev.
  • Povrchy, které chcete zanechat v odlišném barevném tónu, překryjte malířskou páskou.
Možný je i nástřik (Zdroj: Shutterstock)
Možný je i nástřik (Zdroj: Shutterstock)

Lak pro každou příležitost

Aby se krása uchovala, je třeba ji ochránit před vlivy okolního prostředí. A od toho je tu lak nebo povrchový tmel. Variant se u prodejců nabízí celá řada, doporučit můžeme laky na vodní bázi. A když už to celé zaschnulo? Můžete nábytek bez obtíží sestavit. Vytvořili jste originál, který už produkty z uniformních katalogů nepřipomíná. Hodnému strýčkovi ze Švédska jste to pěkně natřeli.

Jde o ideální řešení tam, kde se vám hezký katalogový kousek vyloženě líbí, ale nesedí vám svou barvou. A musí se nechat, že nátěrem a lakem ošetřený nábytek má mnohem delší životnost. Odolává neduhům všedního užívání, hůře se špiní a lépe se čistí. Kvůli zodolnění se přetřít vrstvou laku vyplatí i další „dřevěné“ kousky nábytku od IKEA. Ale i od jiných…

Zdroj: FamilyHandyman.com, Lovemoney.com, CraftyHacks.com