Sekačka na trávu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

O náčiní, které je takzvaně „na baterky“ jsme dlouhou dobu neměli valné mínění. Jenže časy se mění. Fandové burácejících motorů možná nebudou souhlasit, ale akumulátorové sekačky už dnes ztělesňují větší řádku uživatelských výhod, než jen tichý chod. Už neplatí, že by svým výkonem a záběrem neobstály v konkurenci benzinových strojů. Takže pokud nemáte v plánu kosit rovnou pastvinu, může být i aku-sekačka opravdu tím lepším řešením.

Konkrétně? S akumulátorovou baterií se jednoznačně „dostanete dál“, než kam by vás pustila přípojka elektrické klasiky, a dostanete se tam snáz, než se sekačkou motorovou. Protože aku-stroje jsou obvykle o poznání lehčí, skladnější. V cíli pak můžete pracovat s o 30-40 decibelů nižší hlučností, což vám sousedi jistě pochválí. Samozřejmě, odpadají starosti s pohonnými hmotami.

Tedy, do určité míry. Do akce pořád musíte mít nabito. A je tu ještě pár maličkostí, které si vyplatí si pohlídat. Třeba podezřele nízkou cenu, která může u aku-sekačky působit jako obří lákadlo. Dobře se proto podívejte, jestli k nabídce oné sekačky patří i samotný akumulátor, baterie. Pravidlem to totiž není, a počítá se často s tím, že jednu takovou baterii zužitkujete pro provoz dalších aku-zahradnických hraček.

Akumulátorová sekačka na trávu (Zdroj: Shutterstock)
Akumulátorová sekačka na trávu (Zdroj: Shutterstock)

Baterie, kapacita a doba provozu

Svět akumulátorů se dá rozdělit do tří skupin. Systém NiCd (nikl-kadmium) už skoro k vidění není, a je to dobře. Nebyly nejlehčí a patřily k silně toxickým. Pokud jde o nákup z druhé ruky, můžete počítat se slušnou životností, ale obecně už je to spíš věc minulosti. O dost lépe si stojí NiMH (nikl-metalhydrid), který má velmi slušnou kapacitu a je stavěný na dlouhou práci. Překážkou u něj je vyšší váha.

Což je neduh, který srovnaly nyní nejrozšířenější akumulátory LiOn (lithium-iontové). Narazíte na ně všude, protože za vyšší cenu garantují patřičný výkon i výdrž. Kterou oceníte v závislosti na tom, jakým způsobem hodláte sekat. Stříhající vřetenové sekačky jako ideál pro pěstěné trávníky, univerzální rotační, cepové, lištové… anebo strunové. Hlavní je, kolik toho máte v plánu stihnout.

Výrobci uvádí optimistická čísla o celých desítkách minut v provozu. Vás ale budou zajímat ampérhodiny (Ah), udávající přímou kapacitu. Ne vždy nutně platí, že více je více. Do pořádného trávníku kolem 250-300 metrů čtverečních se vyplatí vyjet s akumulátorem o kapacitě 3 Ah, u větších travních ploch (kolem 500 metrů čtverečních) pak 3-4 Ah.

Větší plochy reálně nesečete ani s motorovou sekačkou, a je vhodnější na nich užít jinou techniku. Akumulátory jsou vám u některých produktů schopny nabídnout až 6 Ah, a garantovat tak 70-100 minut provozu. Ty už jsou ale dost těžké a nákladné, takže se často vyplatí jít do terénu s dvěma menšími, plně nabitými.

Akumulátorová sekačka na trávu (Zdroj: Shutterstock)
Akumulátorová sekačka na trávu (Zdroj: Shutterstock)

Záběr a výkon

Což se hodí, když neplánujete sekat trávník, ale zarostlou louku. Anebo zda se hodláte pohybovat ve svahu. Právě tady se může projevit bolavý neduh aku-sekaček. Většina z nich je totiž nabízena bez pojezdu, takže si s nimi máknete. Zvlášť, pokud se sběrný koš utěšeně plní. Pokud je pojezd u aku-začleněný, počítejte s vyšší vahou, nižším výkonem. A obvykle i vyšší cenou. Kritériem pro rozhodnutí, zda si usnadnit život a práci pojezdem, by tak měl být hlavně reliéf vaší zahrady. A co se ještě vyplatí o aku-sekaček sledovat? Ve vztahu k velikosti plánované sečené plochy šířku záběru. Výrobci mají tendenci vychvalovat menší záběr (30+ cm) jako výhodu snadné manipulace a vstupu do těsných míst, ale výhoda je to dost relativní. Čím větší sečená plocha, tím raději širší záběr (40+ cm).

To, co vás teoreticky bude brzdit při práci s aku-sekačkou, je rychlost dobíjení baterie. Je to ale jen skromný neduh, pokud nastupujete do akce připravení. A je to vlastně o dost snesitelnější komplikace, než zápas s kabelem u čistě elektrických sekaček. Které už by si možná už vážně zasloužily důstojný důchod. Ale jak obstojí aku-sekačky v konkurenci motorových sekaček? To už chce trochu počítání. Aku-sekačky se hlásí vstupním výkonem od 0,55 -0,9 kW, což není vedle motorových (čtyřtakt kolem 3,3 kW) žádná sláva. V praxi to ale tolik nevadí, sekání trávy je totiž vytrvalostní disciplínou, nikoliv závodem na čas.

Jinak platí, že čím vyšší napětí, tím vyšší výkon (nebo naopak, výkonnější motor si žádá vyšší napětí akumulátoru). Aku-sekačka je tedy přínosem tam, kde oceníte lehkost; nemusíte řešit sečení opravdu velké plochy a preferujete klid bez třesu. Pro malé zahrady, trávníky a rovinaté plochy jsou dnes lepší, než hřmotné stroje s benzínovým motorem.