Keramika, dokonalá dekorace (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Propadnout keramice v bytovém designu, nalézt v sobě oblibu tohoto dekorativního formátu, je velmi snadné. Je zrovna tak účelná, jako vzhledná a příjemně návyková. Navazujete totiž na známost, které s tímto praktickým materiálem vede lidstvo už hezkých pár tisíciletí. Jak si tedy pustit keramiku domů, abyste si ji zamilovali?

Každý vztah je třeba budovat od základů, a počátky bývají nesmělé. Jestli si zatím nejste zcela jistí, pojměte seznámení s keramikou jako nenápadnou zkoušku něčeho nového. Začněte třeba pořízením vázy. Záhy zjistíte, že dobře vybraný kousek plní víc rolí, než jen nádoby na čerstvé řezané květiny. Je to dekorativní kousek, který může stát všude, a všude bude zdobit. Váza umí vyjádřit mnohé, jako každá keramická součást. A krásné na ní je, že ani nemusí být úplně nová. Keramika totiž umí zdobit, i když je po vaší babičce. Dodá atmosféru, doplní jemný akcent. A zůstat tedy nemusí jen u vázy. Stolní výbava, nejrůznější hrnky a hrnečky, mísy a zdobené podnosy, džbánky a svícny. Nápadů je víc než dost.

Ozdobná, ale i funkční keramika (Zdroj: Shutterstock)
Ozdobná, ale i funkční keramika (Zdroj: Shutterstock)

Staré i nové, s patinou minulého užívání i bez. Keramika nabízí nadčasový design s charakterem, a proto se dá vpravit do nejrůznějšího uspořádání. Nemusíte hned zdobit domácnost sochami, ale drobné dekorativní předměty, větší dózy i objemné květináče, mají při zařizování interiéru velký potenciál. Že jsou těžké? To většinou ano. Obnáší to stálost, něco, na co se můžete spolehnout. A jistot je přitom kolem nás tak málo. V kuchyni se keramika neztratí: zapékací mísy, kamnovce, čepele nožů, mýdlenky. Je to současně nástroj denního užití, a současně ozdoba, zkrášlení, které se nemusíte bát prezentovat. Forma na pečení beránka nebo keramická dóza na bábovku jsou reliéfní ze své podstaty.

Ozdobná, ale i funkční keramika (Zdroj: Shutterstock)
Ozdobná, ale i funkční keramika (Zdroj: Shutterstock)

Neomezené hranice designu a vyhotovení

Váza na ozdobu a třeba pořádný keramický hrnek na čaj jsou slušným začátkem dynamické známosti, která si zaslouží dodat trochu jiskry. Co třeba keramika v osvětlení? Prostě žárovka v lampě, která využívá tvarovanou keramiku jako stínidlo? Jestli na noční stolek, do obývacího pokoje, kuchyně, řešené v obkladové formě nebo nástěnné řešení, to už je na vás. Podstatná je atmosféra, které efekt hřejivého světla a třeba zemitého terakotového obalu vytváří. Je to symbol zútulnění, pohody, esence aromalampy. Která se také neztratí. Keramika se podbízí nejrůznějším kombinacím, širšího začlenění přístupů interiérového designu. Umí být skvělým doplňkem i dominantním motivem.

Ozdobná keramika může být i velkolepá (Zdroj: Shutterstock)
Ozdobná keramika může být i velkolepá (Zdroj: Shutterstock)

Navíc má nevšední schopnost polidštit prostor kolem sebe. Keramika v sobě většinou nese otisk lidských rukou, a kouzelné na tom, že to mohou být zrovna vaše ruce. Vykroužit si něco na hrnčířském kruhu není zase takový problém. Drobné nedokonalost provedení ji ale přibližují vašem srdci. A pokud se na podobné rukodělné kratochvíle necítíte, můžete si doplnit sbírku podle vlastního vkusu a chuti v nějakém antiku. Keramika je dostání v jakékoliv variantě a prakticky libovolnou datací, právě proto, že jde s lidmi takovou dobu. Může být hrubá lisovaná, pórovitá, jemná a vyhlazená, s povrchovou úpravou – lakem či glazurou. Je dost těžké si nevybrat takovou, která by se vám nehodila, protože je ze své povahy verzatilní.

Jaké jsou obecné klady keramiky?

V první řadě asi odolnost, protože není tak křehká, jako sklo (a zase ne tak hrubá, jako kov). Nepoškrábe se, neponičí častým používáním. A přitom je velmi nenáročná na údržbu. U keramiky nemusíte řešit, že ji necháte blízko kamen nebo zapomenete na topení, teplem se nedeformuje. S vymrzáním sama o sobě také problémy nemá. Nemusíte se bát, že ji poškodíte běžnou úklidovou chemií, neznehodnotíte ji skvrnami ani mastnotou. Jediné co řešíte, je sesedající prach, který se dá normálně otřít. Keramika vychází v ceně za materiál velmi dobře. Z hlediska své odolnosti je sice za nerezovou ocelí a cenou daleko nad plastem, ale vytrvá srovnatelně dlouho, a zůstává kvalitní.

Keramické obklady (Zdroj: Shutterstock)
Keramické obklady (Zdroj: Shutterstock)

Voda a vlhkost pro ni nepředstavují problém, nezašedne a neztmavne, neohmatá se častým užíváním. Je čistá, a to i po chemické stránce. Neunikají z ní žádné závadné nebo těkavé látky do okolí, žádné mikroplasty. Je hypoalergenní, nedráždí. Neslouží jako živný povrch pro bakterie, roztoče, plísně a hnilobu. Je to prostě jednička. A to vše je dobrým důvodem pro to, proč se nebát si ji pustit do domácnosti. Třeba i ve větší míře. Keramika v mozaice dlažby, ve vkusných dlaždičkách obkladů, jako na stěně vyložený prvek, vizuálně prohřívající domácnost.

Keramika v koupelně (Zdroj: Shutterstock)
Keramika v koupelně (Zdroj: Shutterstock)

Ideální prvek na dotváření domácnosti

Kouzlo keramiky tkví v tom, že i s několika málo dekorativními kousky vytvoříte dojem milé zabydlenosti a důvěrně osobního prostoru. S keramikou, veskrze přírodním materiálem, můžete vytvářet autentickou texturu, volné přechody mezi interiérem a exteriérem, dodávat místnostem hloubku a stálost vyznění. Nabízí cestu k biofilní revitalizaci domácnosti, k vytvoření dojmu čistého a úpravného prostoru naditého komfortem. Umí dodat místnostem prožitek klidu a uspořádanosti. Když svou počáteční známost s keramikou neuspěcháte a dáte si čas, abyste si na sebe postupně zvykli, bude z toho láska, která vám vydrží.

Keramické vázy v antickém stylu (Zdroj: Shutterstock)
Keramické vázy v antickém stylu (Zdroj: Shutterstock)