Sběr kopřivy (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Obranyschopnost našeho organismu je důležitá obzvláště za chladných a sychravých a nebo mrazivých dní. Někdo se otužuje a sportuje, ale i ten, který to nedělá, by měl na posílení imunity myslet. A bylinky jsou osvědčeným a vyzkoušeným klíčem k našemu zdraví. Nejen fyzickému, ale i duševnímu. Imunitu je přitom dobré posilovat po celý rok a právě bylinné čaje jsou vhodným prostředkem. Které bylinky nám pomohou?

Sbíráme, sušíme a skladujeme bylinky

Jednou věcí je posílení imunity a druhou detoxikace, čili zbavení těla nahromaděných toxinů, které nás postupně zabíjí. Ovšem ještě než si řekneme, které byliny jsou důležité, je třeba vědět, jak je správně sbírat, sušit a skladovat. Poté až si můžeme vytvářet různé bylinné směsi, čímž se staneme jakýmisi alchymisty. Správně se však říká bylinkáři. 

Obvykle je dobré bylinky sbírat za slunného dne (nejlépe v poledne, existují však výjimky) v době, kdy má konkrétní bylina v sobě nejvíce účinných látek. Například v případě kopřivy jsou to mladé výhonky brzy na jaře, jindy musí jít o zralé rostliny, je to individuální a je si třeba nastudovat, jak to u konkrétní byliny vůbec je. 

Bylinky pak sušíme na místě suchém a dobře větraném, nikdy ne na plném slunci a za vysokých teplot. Obvykle je svazujeme do svazečků a zavěšujeme kořenem (či spodní části lodyh) vzhůru, můžeme je však sušit i rozložené na papíru, textilii apod. Usušené bylinky pak opět skladujeme v suchu a nejlépe v průvanu. Vlastně mohou zůstat viset ve svazečcích, ovšem stinnou stránkou je, že se na ně pak dosti práší. Další možností je bylinky nadrtit a uschovat v suché nádobě. Potom to bude bez prachu.

Největší sílu mají mladé kopřivy na jaře, sotva se začnou drát ze země (Zdroj: Shutterstock)
Největší sílu mají mladé kopřivy na jaře, sotva se začnou drát ze země (Zdroj: Shutterstock)

Kopřiva, detoxikační zázrak

Kopřiva (Urtica) je všudypřítomný zázrak, jedna z nejčastěji doporučovaných a používaných tuzemských bylin (dle zahradníků plevelů) s vynikajícími detoxikačními účinky. Vysoký obsah mnoha vitaminů (např. A, C, betakaroten) a minerálů (např. vápník, železo) ji předurčuje k lékárnickému plášti. Ne nadarmo se z kopřivy připravuje jícha, kterou hnojíme rostliny a při aplikaci na list také zbavujeme škůdců. 

Nám lidem pak kopřiva pomáhá s chudokrevností, akné, revmatismem a některými ekzémy. A největší sílu mají na jaře mladé, ještě nafialovělé rostlinky. V čerstvé podobě pročistí organismus po zimě, přidávají se však také do jídel (kdo by neznal tradiční velikonoční nádivku či sekanou). Pozor však, intenzivní kopřivová kůra by neměla trvat déle jak 3 týdny. 

Přestože je kopřiva nejúčinnější mladá a čerstvá, suší se v jakékoli podobě a fázi růstu. A právě z této sušiny si pak můžeme připravovat čaj celoročně. Pro vylepšení chuti můžeme do tohoto čaje přidat mátu, šalvěj, šípky, zázvor a med. Ochutit jej můžeme klidně i tradičním pytlíkovaným anglickým čajem a citrónem. Určitě ale nedoporučujeme přidávat drahé sypané čaje třeba z orientu, kopřiva by jim pokazila chuť. Příliš valně prostě kopřivový čaj nechutná. Ale ty účinky! Kopřiva prý léčí, i když nás jen požahá, ale příjemné to není.

Šípky (Zdroj: Shutterstock)
Šípky (Zdroj: Shutterstock)

Šípek sice není bylina jako taková, ale…

Šípky, plody šípkové růže (Rosa canina), keře menšího vzrůstu, jsou plné především vitaminu C a jeho léčivé účinky znaly již naši prapraprapředci. Tyto malé červené bobulky mají navíc jednu ohromnou přednost, vitamin C se v nich váže s vitaminem P, který pomáhá vitamin C vstřebávat, načež jej naše tělo dovede efektivně využít. Šípek je výborným antioxidantem, zbavuje lidské tělo volných radikálů a zpomaluje stárnutí buněk. Podává se v podobě čaje a nebo sirupů a navíc nám dodává také ovocné kyseliny, vitaminy A, B1, B2, karoten, hořčík a pektin, který pomáhá při trávení potravy.

Plody rakytníku (Zdroj: Shutterstock)
Plody rakytníku (Zdroj: Shutterstock)

Rakytník, ještě jedna bylinka, která není bylinou

Malé bobule rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) v sobě ukrývají komplex bioaktivních látek, které podporují detoxikaci lidského těla, dodávají mu značné množství vitaminů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a především antioxidantů (karotenoidy a flavonoidy). Antioxidanty chrání buňky před oxidačním stresem a zpomalují jejich stárnutí. 

Rakytník však také chrání lidské tělo před viry a bakteriemi, zmírňuje stres, pomáhá při fyzických rekonvalescencích a prý také dovede zlepšovat paměť (ostatně to i lístky jinanu dvoulaločného, dřeviny, která není ani jehličnanem, ani listnáčem). Blahodárně působí rakytník i v podobě olejů pro zevní použití, olej pomáhá s kožními chorobami, akné, bércovými vředy. V podobě čaje a nebo šťávy rakytník silně podporuje náš imunitní systém a chrání nás před virózami a angínou.

Echinacea, nádherná květina, která pomáhá při chřipkových epidemiích

Jestli to někdo zkoušel (a dokonce úspěšně) v době covidové, to skutečně nevím, ale jako ochrana před chřipkami je echinacea (třapatka nachová - Echinacea purpurea) jednou z nejvýznamnějších léčivek. A věděli to i původní obyvatelé Ameriky, odkud pochází. Dnes ji v zahrádkách vysazujeme jako rostlinu okrasnou a její úžasná léčivá schopnost je mnohým utajena. 

Pro léčebné účely používáme květy třapatky. Posilují buňky a aktivují bílé krvinky, které chrání lidské tělo proti nebezpečným látkám, toxinům a mikroorganismům. Zabírá přitom i na záludnější choroby, třeba rakovinu. Květy lze využívat čerstvé v podobě tinktury a nebo silných kapek, můžeme je však i nasušit a užívat za chladných měsíců roku. A bylinný čaj z echinacei je oproti kopřivě opravdu chutný. Prvních účinků si všimnete za cca tři až čtyři týdny konzumace čaje.

Kvetoucí třapatka nachová (Zdroj: Shutterstock)
Kvetoucí třapatka nachová (Zdroj: Shutterstock)

Kozinec, močopudný antioxidant

Kořen kozince blanitého (Astragalus membranaceus) obsahuje směs polyfenolických látek se silnými antioxidačními účinky. Čaj z kozince zvyšuje naši fyzickou odolnost, zrychluje krevní oběh, podporuje prokrvení a posiluje srdeční svaly. Je silně močopudný a z těla tak vyplavuje škodlivé látky dosti rychle. Používat lze i květy kozince, připravíme z nich výluh a nebo tinkturu. Pokud je pak budeme užívat pravidelně, pomohou utužovat funkce většiny orgánů v těle.

Kořeny kozince (Zdroj: Shutterstock)
Kořeny kozince (Zdroj: Shutterstock)

Další bylinky podporující naši imunitu

Například mateřídouška (Thymus), květ černého bezu (Sambucus nigra), pomerančová kůra (Citrus) a sušená třezalka (Hypericum perforatum). Ideální součásti různých bylinných směs pro podporu lidské imunity a předcházení nachlazení a virózám. Mateřídouška uvolňuje horní cesty dýchací, tlumí kašel a ulevuje při astmatu, dokonce pomáhá i s trávením. K

věty bezu černého pak mají také velkou moc, pomohou při prochladnutí, kašli a spoustě dalších potíží. V našem těle si navíc poradí s hnilobnými bakteriemi. Pomerančová kůra je plná antioxidantů a vitamínu C, zlepšuje obranyschopnost našeho těla a posiluje imunitní systém, přitom výborně chutná a voní. 

A třezalka? Tu přidejte do bylinné směsi, aby zahnala deprese a chmury krátkých dní a pošmourného počasí. Zmínit můžeme také například antibakteriální lichořeřišnici (Tropaeolum), kořen zázvoru (Zingiber officinale) a rýmovník (molice - Plectranthus), léčivých rostlin je však v tomto ohledu mnohem více.

Mateřídouška (Zdroj: Shutterstock)
Mateřídouška (Zdroj: Shutterstock)
Bez černý - před heřmánkem smekni, před bezem klekni (Zdroj: Shutterstock)
Bez černý - před heřmánkem smekni, před bezem klekni (Zdroj: Shutterstock)
Pomeranč a obecně citrusy představují zdravý v dužině i slupkách (Zdroj: Shutterstock)
Pomeranč a obecně citrusy představují zdravý v dužině i slupkách (Zdroj: Shutterstock)
Třezalka tečkovaná (Zdroj: Shutterstock)
Třezalka tečkovaná (Zdroj: Shutterstock)
Lichořeřišnice, konzumovat lze vše, syrové i sušené, květy ozdobíme saláty (Zdroj: Shutterstock)
Lichořeřišnice, konzumovat lze vše, syrové i sušené, květy ozdobíme saláty (Zdroj: Shutterstock)
Rýmovník, běžně pěstovaný jako pokojovka (Zdroj: Shutterstock)
Rýmovník, běžně pěstovaný jako pokojovka (Zdroj: Shutterstock)