Kuchyňské linky mohou být vyráběny v mnoha materiálových provedeních a nepřeberném množství barev a dekorů. Výběr designu kuchyňské linky tedy závisí plně na vkusu budoucího uživatele. Výběr tvaru kuchyňské linky se pak odvíjí od tvaru a velikosti prostoru, kam bude umístěna. Do úzkých kuchyní je vhodná jednostranná linka, jejíž optimální délka by měla být 300 až 360 cm a hloubka 60 cm. Dvojlinka je složená ze dvou přímých linek umístěných na obou vodorovných stranách kuchyně podél stěn a na ně. Varná deska, dřez a pracovní plocha by měly být vždy na jedné straně jako kompaktní celek a chladnička, trouba a odkládací plocha na straně druhé.
Oblíbeným řešením je umístění kuchyňské linky do tvaru L. Při tomto tvaru je důležité pečlivě rozmístit pracovní trojúhelník, abychom zbytečně neběhali z jedné strany na druhou. Problémem může být také účelné využití rohové části. U tvaru kuchyňské linky do písmene U musíme opět důkladně rozmýšlet umístění jednotlivých pracovních částí. Protilehlé strany by neměly být příliš blízko, ale ani příliš daleko od sebe, aby pohyb po kuchyni byl příjemný. Toto řešení je vhodné do otevřených prostorů, kde jedno rameno linky odděluje kuchyň od obytného prostoru.