Kdo by nechtěl levný domek? (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Nechat si postavit malý domek na klíč za cenu malého bytu? Ano, jde to, ale myslete na to, že jde o bydlení pro nenáročné. A že cena rozhodně není konečná.

Zájem o levné domy do dvou miliónů nebo dokonce jen do jednoho miliónu Kč je neutuchající. Vždyť kdo by nechtěl bydlet ve svém? A splátky hypotéky na takovou částku nejsou tak velké, aby si je člověk neuměl představit: mohou se pohybovat třeba kolem 5 tisíc korun. 

Že to zní příliš dobře na to, aby to byla pravda? Pokud si myslíte, že cena takového projektu je konečná, budete zklamáni. Ale pokud víte, do čeho jdete a zároveň nejste příliš nároční, můžete si pěkný levný domek opravdu najít. Nabídka je opravdu široká.

Dům na klíč do dvou milionů. O co vlastně jde?

Na začátku si asi položíte otázku: co takhle pořídit si domeček? Za rozumnou cenu, nic velkého. A po několika minutách brouzdání na internetu zjišťujete, že do této ceny vám stavbu domu na klíč nabízí desítky dodavatelů!

Projektů domů do 2 miliónů je na trhu hodně. Jde zpravidla o drobnější stavby. (Foto: Shutterstock)
Projektů domů do 2 miliónů je na trhu hodně. Jde zpravidla o drobnější stavby. (Foto: Shutterstock)

A těch projektů! Stovky krásných domů, vybere si každý. Bungalovy, patrové domky, moderní i tradičně se vyjímající stavby. Zděné, betonové i dřevostavby, to vše se vejde do dvou milionů a některé stojí dokonce i o dost méně.

Jenže co je vlastně v ceně takového domu? To je důležitá otázka. Odpovědět na ni ale není vůbec snadné, protože nabídky se liší jak mezi dodavateli, tak mezi jednotlivými projekty. Možná bude lepší položit si trochu jiný dotaz: Co není v ceně?

 

Co nebývá v ceně projektu domu na klíč?

V naprosté většině projektů nejsou součástí ceny 3 prvky, které zásadně promluví do konečné výše nákladů. Jde o tyto „maličkosti“:

  • Pozemek
  • Základová deska
  • DPH

Zatímco skutečnost, že pro stavbu potřebujete mít k dispozici pozemek, si člověk uvědomí hned, ostatní věci možná někoho překvapí. 

15% DPH znamená u domu za 2 milióny dalších 300.000 Kč k ceně navíc.

A než vám váš vysněný domeček firma postaví, musíte mít vše připravené: připojení na elektřinu, kanalizaci a další sítě a postavenou základovou desku. Stavební firma do ceny nejlevnějších projektů totiž obvykle zahrnuje jen „vrchní stavbu“ nebo „nadzemní část stavby“.

Prostorové dispozice levných domů na klíč bývají skromné. Jsou velmi podobné bytům (Foto: Shutterstock)
Prostorové dispozice levných domů na klíč bývají skromné. Jsou velmi podobné bytům (Foto: Shutterstock)

Projekt na klíč, hrubá stavba nebo svépomocí?

Při přemýšlení o projektu domu si také nezapomeňte zjistit, jak je to se samotnou stavbou. Někteří dodavatelé vám postaví dům skutečně na klíč, jinde jde jen o hrubou stavbu.

Dům na klíč by měl být zjednodušeně řečeno stavbou, do které se můžete začít stěhovat. V praxi to většinou znamená, že jsou hotová okna, vodoinstalace a elektroinstalace a že v domě bude kuchyňská linka a vybavená WC a koupelny. Jsou hotové podlahy, obklady a dlažby a je vymalováno. Také už je instalované vytápění. 

Ale termín „na klíč“ není nijak závazný, proto se u každého dodavatele opravdu přesvědčte, že jej chápete správně. Na webu firmy by měl být uvedený podrobný popis toho, co se pod dodávkou na klíč skrývá. 

Velká část projektů levných domů ale počítá s tím, že samotnou stavbu provedete svépomocí. Dodavatel přiveze na místo materiál a dodá vám návod, podle kterého si dům postavíte sami jako stavebnici. 

Součástí takového levného domu (ať už na klíč nebo nikoli) bývá skutečně jen základní technické zařízení, za jakýkoli nadstandard si přirozeně připlatíte. To samé platí o materiálech například pro podlahy a pod.

Nakonec vše záleží na dohodě

Dodavatelé si svých u nabídek vyhrazují, že cena projektu je orientační nebo vznikne dohodou, což je pochopitelné. Zákazníka by to tedy nemělo zaskočit a při úvahách o levném bydlení by neměl zapomínat na dostatečnou rezervu. Nabízené projekty jsou sice v naprosté většině kvalitní, ale jejich prvotní cena může narůst. 

Cenu projektu tedy neberte jako konečnou a připravte se na jednání. Nakonec, nejde o žádnou drobnost, ale o váš domov.