Klestí ano, dřevo ne (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Zažité úsloví, jež praví: „Roste jako dříví v lese“ dnes dostává dočista jiné obrysy. Výhřevné topivo, které se zdá být nadosah, pochopitelně během energetické krize svádí k zužitkování. Můžeme si ho v lese, který nám nepatří, nabrat tolik, kolik potřebujeme? Pozor na to. Sběr paliva v lese má totiž svá pravidla!

Vytápět dům plynovým kotlem se dnes zdá být podobně nákladné hobby, jako sbírat obrazy starých mistrů nebo se koupat v ročníkovém šampaňském. Recept na to, jak si odpomoci od rostoucích vícenákladů pochopitelně nemusíme hledat dlouho. K podzimu na klestí chodily do hvozdů i naše prababičky. A taky je za to občas z polesí nehezky vyprovodil lesnický adjunkt nebo obecní dráb. Když už se tedy v současném tepelném komfortu vracíme do minulosti, můžeme se navrátit i k těmto scénářům z čítanek? Jinými slovy - můžeme si chodit na dřevo do lesa, třeba když nám smrčina roste hned za domem? Odpověď je lehce záludná. Ano i ne.

Klestí (Zdroj: Shutterstock)
Klestí (Zdroj: Shutterstock)

Krádež za bílého dne

Hospodářské lesy pěstují na zisk komoditu, dřevní biomasu, jež na své hodnotě získává časem. My jsme ty stromy nesázeli, nepečovali jsme o ně. Nejsou naše, takže je svévolně jen proto, že nás zebou ruce, rozhodně kácet nesmíme. Je to soukromý majetek, byla by to krádež se vším všudy.

U takového vykrádání dřeva, pokud nejsou na místě řešeny tučnou pokutou, začínají trestní sazby u dvou let. Aby se – u zvláště vysokých způsobených škod na lesním majetku – vyšplhaly až k 10 letům za katrem. A vzhledem k tomu, že se v českých věznicích letos v zimě nebude přitápět o nic více, než na státních úřadech, krádeže dřeva z lesů skutečně nebudou cestou k tomu, jak se zahřát.

Klestí a dříví (Zdroj: Shutterstock)
Klestí a dříví (Zdroj: Shutterstock)

Otýpky sesbírané v mlází

Teď ty dobré zprávy: v lese sice nesmíte bez předchozího souhlasu právoplatného vlastníka kácet a pílit stromy, ale můžete tam volně sbírat klestí. Klest – tak se tomu správně podle norem říká - je všechno to chrastíroští, které si v lese leží na zemi.

Přesněji, jsou to ty malé oddělené větve stromu, někdy i jiné části stromu, například vršky zbývající v lese po těžbě dřeva. Prostě ty suché a opadané zbytky, jež lesníkům nestojí za námahu. A ty vy si brát můžete. Aby to nebylo zase tak snadné, své k tomu má pochopitelně co říct i Lesní zákon (289/1995 Sb.,).

Sběr klestí (Zdroj: Shutterstock)
Sběr klestí (Zdroj: Shutterstock)

Když to zkrátíme, pokud má ta na zem spadlá větev v nejsilnějším místě průměr menší než 7 centimetrů, je to klest. Pokud je v průměru silnější, už je to dříví. Dříví nebrat, to patří lesníkům a jejich hospodářům. Ale klest, kůru, to si vzít můžete. Zkrátka a dobře, pokud to vypadá, že by se z toho dalo uplést koště, berte to. Když už je to dobré na vyspravení chlívku nebo plotu, bude to spíš dříví a to nebrat.

Samozřejmě, že je to celé drobet komplikovanější. Teoreticky by si žádný zelený panáček neměl stěžovat na to, že si berete klest pro svou vlastní potřebu. Jakmile to budete sbírat do valníků a prodávat to napytlované na palivové burze po tunách, dostanete se nejspíš s majitelem lesa oprávněně do sporu. Zádrhely taky vznikají tam, kde si chcete pro takové klestí na otop přijet do lesa, aniž byste měli patřičné povolení k vjezdu. A pokud přitom ještě zablokujete svým BMW svážnici, kamarády si mezi lesníky nejspíš nenajdete.

Za zeptání nic nedáte

Všechno je to o rozumném a uvážlivém postupu. S nůší klestí na zádech by vás nikdo vyhánět z lesa holí nemusel, pokud například nebudete ze stromů rvát větvě a tvrdit „že už to leželo na zemi“. Pozor taky tam, kde byste se sápali do lesa přes plot obory nebo lesnické školky, do místa probíhající těžby dřeva. A už vůbec to nezkoušejte v přírodních rezervacích, tam je rozkládající se opadané dřevo zapotřebí.

Chybu rozhodně neuděláte, když ztratíte dobré slovo, a majitele (vlastníka) lesa se předem zeptáte, zdali si můžete klestí nabrat. Kdo ví, třeba vám pak přenechá i trochu toho dříví. Dá se tedy říct, že postoj Lesů ČR (státního podniku, který v Česku obhospodařuje 1,17 milionů hektarů lesů, tedy nadpoloviční většinu) ke sběru klestí je liberální a nepojí se s konflikty.

Klestí (Zdroj: Shutterstock)
Klestí (Zdroj: Shutterstock)

Zádrhely se mohou projevit u vlastníků-soukromníků, kteří třeba sami klestem topí. Ale i tam máte – z citace toho samého Lesního zákona – na sběr klestí právo. Za zeptání ale nic nedáte, a dost možná se vám podaří domluvit přímo na místě nákup laciného dříví (toho silnějšího než 7 centimetrů v průměru), protože to většinou pro lesníky nemá váhu.

Takže můžete vyrazit do lesa a nasbírat si tam do kamen? Ano. Ale sbírat můžete jen klest, a nikoliv dříví. Není to vyloženě samospasitelné řešení. Ale pokud máte za domem les, a štěstí v Sazce vám zatím nepřálo - takže vás vysoká cena energií nejspíš pořád trápí – není důvod si nezajít nasbírat trochu toho suchého roští na otop.

Zdroj: LesyCR.cz, ZakonyProLidi.cz

Klestí (Zdroj: Shutterstock)
Klestí (Zdroj: Shutterstock)