Jak zařídit dětský pokoj? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Co nesmí v dětském pokoji chybět a na čem by rodiče neměli šetřit? Jaké materiály jsou nevhodnější? Dětský pokoj se mnohdy stává skladištěm staršího nábytku, ale ve skutečnosti dítě v pokoji potřebuje pouze základní kousky a ty by proto měly být opravdu kvalitní. Pokoj nemusí být extrémně velký, ale spíše dobře řešený, aby vyhovoval všem potřebám dítěte. Pokud je v pokoji více dětí, každé by mělo mít svůj vlastní prostor, proto je dobré řešení pokoje opravdu dobře promyslet.

Co na zem a na stěny?

Především mladší děti tráví v pokoji většinu času hraním na zemi, proto je výběr vhodné podlahové krytiny důležitý. Praktickou pokrývkou je například korek, který je teplý a příjemný na dotek. Navíc je antistatický a při divočejší hře poslouží jako skvělý zvukový izolant. Vhodné je také marmoleum, které je podobné linoleu, ale na přírodní bázi.

Barvu podlahy můžeme zvolit v neutrálním tónu a zvolit pak jako doplňky menší kusové koberečky, které se dnes vyrábějí v mnoha barvách i zajímavých dětských designech, vzorech a motivech.

Bílé stěny do pokoje jistě nepatří, avšak ani příliš syté barvy, které by mohly dítě nepříjemně dráždit. Ideální variantou je zvolit tlumenější pastelové barvy, vždy podle vkusu vašeho dítěte. Kombinujte však maximálně tři dominantní barvy a jejich odstíny.

Postel je nejdůležitější investice

O důležitosti kvalitní postele již nikdo nepochybuje a u dítěte to platí dvojnásob. Postel by měla mít především kvalitní matraci, která je položena na lamelových roštech. Menší děti si vystačí s velikostí postele 70 x 140 cm, pokud však chceme, aby dítěti postel sloužila déle, můžete pro něj pořídit již velikost 80 x 195 nebo 90 x 200 cm. Matraci je doporučeno z hygienických důvodů měnit každých sedm let.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Velmi praktická je postel s úložnými prostory, které jsou umístěny pod ní. Schová se tam nejen peřina, ale také spousta hraček. Oblíbené jsou také vyvýšené postele, které pod sebou nabízí prostor pro vytvoření zábavného hracího koutku. Ale pozor, pokud se naše dítě ještě počůravá, respektive jej odnaučujeme návyku na pohodlí pleny, úložnému prostoru se vyhněme, případně je matraci nutné potáhnout materiálem, který dokonale izoluje.

V pokoji pro dvě děti můžeme ušetřit prostor využitím palandy, kdy spodní lůžko by mělo být minimálně 40 cm od země a dítě by se na něm mělo pohodlně posadit. Horní lůžko má mít od země minimálně 155 cm a od stropu 110 cm.

Aby se příjemně učilo, ale i hrálo

Zhruba v předškolním věku je třeba dítěti vytvořit pracovní kout, který by měl obsahovat pracovní desku, pohodlnou židli a úložné prostory na sešity a knihy. Můžeme zvolit standardní výšku stolu, ke které si menší dítě nastaví židli, nebo využijeme polohovatelný stůl, který má naklápěcí desku s posunovatelnou výškou. Při nákupu bychom také měli počítat s místem pro budoucí počítat, případě tiskárnu.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Správná židle je jistě základ pro pohodlné učení a třeba i dětské malovánky. Měla by mít nastavitelnou výšku a polohu opěrky. Sedák je lepší tvrdší a velký natolik, aby podpíral co největší část stehen. Nohy dítěte by neměly viset ve vzduchu, protože dítě pak přenáší svou váhu na ruku, kterou píše. Výšku židle zvolte tak, aby nohy stály pevně na zemi, případně na regulovatelné podnožce.

Shrňme si zásady pro zařizování dětského pokoje
  • pokoj by měl být prakticky uzpůsoben věku a potřebám dítěte
  • použité materiály by měly být vždy zdravotně nezávadné a snadno udržovatelné
  • pokoj by měl být dostatečně osvětlen kombinací centrálního zdroje, doplněného bodovým přisvětlením u postele a pracovního koutu
  • postel by měla být složena z kvalitního lamelového roštu a kvalitní matrace
  • pokud to místnost umožňuje, měl by být pokoj ideálně rozdělen na hrací, pracovní a klidovou zónu
  • pokoj by neměl být přeplněn nábytkem, nejdůležitější jsou úložné prostory na hračky, například v podobě plastových kontejnerů
  • děti by měly být v bezpečí, proto se vyvarujte ostrých hran a skleněných vitrín
  • důležitá je také atmosféra, proto se vžijte do svých dětí a maximálně využijte barvy a vlastní fantazii, ale především pak fantazii jejich
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)