Nevíte si rady s dětskou postýlkou? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Pro ta nejmenší miminka je vhodné pořídit přenosný koš a kolébku. Zručný a zkušený kutil si může kolébku vyrobit sám a stejně tak i třeba namalovat v selském stylu příslušného regionu. Ovšem čím méně potomek spí a čím více se začíná batolit, neobejde se žádná rodina bez vhodné postýlky. Už po několika měsících od porodu bude nezbytná. A stejně tak, jako si ji můžeme vyrobit, lze si ji koupit - novou i bazarovou, ale vždy s novou a kvalitní matrací a povlečením.

Co je u dětské postýlky důležité?

Zajímat by nás měl nejprve rozměr, nejčastěji jsou nabízené postýlky rozměrů 120*60 a 140*70 cm, čemuž také odpovídá výběr matrací a prostěradel, ovšem představivosti se meze nekladou. Pokud postýlku kupujete, dbejte především na to, aby byla bezpečná. Důležitý je použitý nátěr, ale i zakrytí kotevních prvků – nic nesmí přečnívat. Zajímat by nás také měl nastavitelný rošt, stahovací bočnice, ale i kolečka – postýlka nebude pořád stát na jednom místě, přece nebudete k dítěti stále odbíhat.

Konstrukce dětských postýlek

Pokud si postýlku kupujete, obdržíte také montážní návod s popisem všech součástek. U postýlky z bazaru sice již návod zřejmě nebude, ale tu koupíte již sestavenou. Při montáži postýlky nepoužívejte vlastní kotvící materiály, ale pouze ty, které jsou součástí dodávky postýlky. Konstrukce dětského nábytku je vždy promyšlená a každá věc má své místo. A vy máte jistotu, že se děcko o nic neporaní.

Pořizovat postýlku bez výškově nastavitelného roštu nemá smysl. Nejprve bude miminko co nejvýše a vy se k němu nebudete muset ohýbat. Postupně pak bude rošt klesat dolů. Prostě si rošt nastavíte podle věku dítěte. 
Dětská postýlka
Dětská postýlka
Praktická je též stahovací bočnice. Jejích služeb oceníte, až vám potomek povyroste a z postýlky si už dokáže vylézt sám. Díky stahovací bočnici také snáze vyměníte povlečení, vyjmete matraci a podobně.

Dětské postýlky bývají lehké, ale přesto je s nimi bez koleček manipulace obtížná. Nezapomeňte, že první měsíce po porodu jsou pro ženy fyzicky velmi náročné. Postýlku nebudete díky přesouvání využívat jen ke spaní dítěte, ale i jako prostor na hraní. Nezapomeňte také na dobrý brzdný systém koleček. Budete se divit, jak bez něj postýlka snadno cestuje s přičiněním dítěte, aniž by měla nějaké převody či motor.

Vyhněte se mantinelům, které by zakrývaly boky postýlky – zamezujete tím přístupu vzduchu. Měkké mantinely použijte jen v části postýlky a nebo raději vůbec.
Postýlka opatřená kolečky
Postýlka opatřená kolečky

Doplňky dětských postýlek

K dětským postýlkám je nabízeno mnoho doplňků. Samozřejmostí jsou matrace a povlečení, ovšem lze pořídit a nebo si vyrobit mnoho praktických věcí. Například zastínění celé postýlky nebesy a záclonou je velmi praktické jako ochrana před hmyzem, když dítě spí. Praktické jsou i různé kapsáře a závěsné hračky, třeba kolotoč. K postýlce také můžeme dokoupit chránící mantinely proti nárazům do příček.

Matrace může být molitanová, kokosová, pružinová, vyrobená kombinací materiálů, může být antialergenní, nebo využitelná oboustranně podle ročního obdob. Praktické jsou matrace se snímatelnými potahy, které se snadno udržují. Praktický je i chránič matrace – uchrání matraci před pomočením a ušpiněním. A nezapomeňte, že do již používané postýlky je vhodné pořídit matraci novou. Prostěradla do postýlek mohou být froté, krepová, lněná a z dalších materiálů. 
Oblíbený kolotoč
Oblíbený kolotoč

Vybíráme matraci

Matrace má zajistit co nejlepší podmínky pro spaní dítěte, ovšem pomáhá také jeho vývoj. Neměla by být ani měkká a ani tvrdá – prostě musí být vyvážená. Tělíčko se do ní nesmí zabořit, ale nesmí na ní též ležet jako na prkně. Vhodným popisem je „pevná, ale bez náznaku tvrdosti.“ Matrace by též měla být vyrobena z kvalitních prodyšných materiálů, aby se dítěti dobře dýchalo (děti často spí zabořené obličejem právě do matrace). Dobrá prodyšnost pak zamezí i přehřívání dítěte. Vždy pořiďte jen tu matraci, která prodyšnost nejen deklaruje, ale klade na ni vyloženě důraz. Vyhněte se matracím, které obsahují nějaké plastové součásti, byť jen doplňky – třeba plastový chránič. Plast nedovoluje matraci dýchat a ta je pak nepropustná nejen tekutinám, ale i vzduchu. Ideální jsou prodyšné chrániče matrací. Raději pořiďte levnější postýlku, ale dražší a kvalitnější matraci. Nenechte děti matrace dědit, každé si zaslouží tu svou, oni se do ní roztoči stejně nastěhují. Kvalitnější matrace stojí od cca 2.000,- Kč a výše.
Postýlka s matrací
Postýlka s matrací

Povlečení

Bavlněné povlečení je příjemné na dotek, měkké, jemné, prodyšné, snadno se udržuje, je odolné a má dlouhou životnost. Ale pro alergiky je vhodná prodyšnější biobavlna. Pokud sáhnete po flanelovém povlečení (flanel je též vyráběn z bavlny), po zimě je vyměňte za vzdušnější. V zimě hřeje, ale v létě přehřívá. Měkký a hebký flanel nemusíte žehlit. Dalším materiálem bavlněného původu je krep – zvrásněná tkanina, která se též nežehlí a navíc dobře saje pot. Ovšem pokud nedáte dopustit na tradiční lněné plátno, proč ne. Lněné tkaniny jsou lesklé a velice pevné, dobře se perou a častým praním materiál měkne. V každém případě nové povlečení před prvním povlečením lůžkovin a matrace vždy vyperte a určitě se vyhněte umělinám. 
Prostěradlo
Prostěradlo
Zdroj: www.ceskestavby.cz, www.shutterstock.com