Nové sedací soupravy z Itálie Zobrazit fotky zobrazit 15 fotek

Design sedacích souprav a dalšího nábytku částečně určují vlastně sami zákazníci svým neustálým zájmem o nové formy a linie. Základní funkce ale vyžadují dlouhá léta stále stejné. Aby u nich ,,sedačka" uspěla, musí být měkoučká a zároveň pevná. Naše posedávání a povalování musí vydržet dostatečně dlouho, aniž by se po čase rozvrzala a rozklížila.

Je obývák jen sedačka?

Sedací souprava má v moderním obýváku dominovat, ale ne zabrat veškerý prostor. Pokud není majitel bytu samotář, musí být dostatečně velká, pro úsporu místa může být ale usazena v rohu. Větší výrobci nabízejí od stejného modelu variantu pro pravý i levý roh. Co se týká umístění sedací soupravy, osvědčilo se pravidlo nesedět zády ke vchodu, ne příliš blízko k topeni a respektovat, ze které strany převážně svítí sluníčko.

Stačí jen základní péče

Sedací souprava by vždy měla nabídnout pohodlí při sezení, ležení, ale i vstávání. A právě na vstávání se často zapomíná. Zvlášť starší lidé se nechtějí do křesel příliš hluboko 'zabořit“, proto volí ne příliš vysoké klasické soupravy a tužší výplň sedacích ploch.
Vedle pohodlnosti sedačky se zajímejte zejména u dražších stylových kousků o životnost výrobku, abyste své peníze investovali účelně. U čalouněných částí závisí hodně na způsobu tkaní, některé materiály se dají impregnovat, u jiných se to naopak zapovídá. Vyplatí se poslechnout dobré rady vyškolených prodavačů či distributorů. 
Sedací souprava Alessandria
Sedací souprava Alessandria
Sedací souprava Ancona
Sedací souprava Ancona
Sedací souprava Apollo
Sedací souprava Apollo
Sedací souprava Aspen
Sedací souprava Aspen
Sedací souprava Avignon
Sedací souprava Avignon
Výrobci sázejí na vysokou hustotu vláken - tkanina je pak hodně pevná a mechanicky odolná, nečistoty ulpívají jen na povrchu. O tom, jak je u jednotlivých materiálů odstraňovat se také poraďte – nesprávným čistěním si můžete zbytečně zkrátit nárok na záruku. V některých případech se používá pouze čistá voda. Na trhu je stále výběr i z klasiky - přírodní hovězí kůže nebo ekokůže (dříve koženka). V moderním provedení vypadá překvapivě věrohodně. Jiný materiál zase dokáže imitovat semiš. I když se nábytek hodně nakupuje přes internet, zákazník si může látku osahat. Stačí zjistit si její přesný obchodní název a podívat se v nejbližší kamenné prodejně na výrobek ze stejného materiálu. Co se týká barev - evergreenem jsou přírodní tlumené odstíny, protože působí solidním dojmem. A pokud jsou na něčí vkus až moc decentní, není nic jednoduššího, než je oživit pestrými polštářky nebo třeba závěsy. Samozřejmě, že seženete sedačku třeba i zářivě žlutou nebo malinovou. Pak by ale měla být jediným výrazným prvkem vašeho vyladěného obýváku a vše ostatní v místnosti by se jí mělo pokorně přizpůsobit.
Sedací souprava Calcata
Sedací souprava Calcata
Sedací souprava Carrera
Sedací souprava Carrera
Sedací souprava Cartagena
Sedací souprava Cartagena
Sedací souprava Clario
Sedací souprava Clario
Sedací souprava Costa
Sedací souprava Costa

Vše hezky po ruce

Ještě zbývá rozhodnout, zda budou vhodnější pevné či odnímatelné čalouněné polštáře. Prakticky zaměření klienti se zase vrací k sedačkám, které kromě vysoké estetické hodnoty nabízejí také úložné prostory pod sedáky. Časopisy, ovladač a jiné drobnosti, které chtějí mít stále v dosahu, patří zase pro změnu do různých výklenků a kapes. Součástí moderních modelů je také vestavěné osvětlení. Nebo třeba pohyblivé části umožňující jednoduchou přestavbu nábytku podle toho, zda zrovna máme návštěvu, nebo zda si o samotě lebedíme u televize. Pokud je ještě sedačka doplněna rozkládacím prvkem pro podložení nohou, pohodlí je dokonalé.
Sedací souprava Dublin
Sedací souprava Dublin
Sedací souprava El Alamain
Sedací souprava El Alamain
Sedací souprava Frisco
Sedací souprava Frisco
Sedací souprava Garona
Sedací souprava Garona